АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова бактеріальної клітини

Прочитайте:
  1. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  2. Анатомічна будова кістки
  3. Бактерії, будова, особливості.
  4. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  5. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi
  6. Будова автономної нервової системи.
  7. Будова гіпоталамуса.
  8. Будова гіпоталамусу III шлуночка та ретикулярної формації
  9. Будова глотки, її зв’язок із сусідніми органами.

Поширення бактерій

Поширені бактерії: у ґрунті, у повітрі, у воді, на предметах вжитку, на шкільних меблях тощо.

На планеті існує незліченна кількість бактерій. Їх можна знайти скрізь: у воді й повітрі, у льодовиках та гарячих джерелах, у стратосфері й ґрунті. Бактерії живуть навіть на висоті 30 км над Землею. Це особливий вид жовто-оранжевих бактерій, які перебувають там постійно. У повітрі, яке пронизане космічними променями, де температура нижча від –50…–55 °С, вони почуваються добре й успішно розмножуються.

Бактерії-екстремали

Учені виявили бактерії в гарячій розплавленій земній корі під дном океану. Знахідка була зроблена випадково, коли вчені досліджували залізовмісні породи під дном Тихого океану. Нові бактерії були виявлені на глибині 280 м нижче від морського дна, коли досліджували структуру океанічних порід безпосередньо під дном. Початковий аналіз показав, що бактерії живуть за рахунок тепла, але не використовують кисень, оскільки на такій глибині його мізерно мало, а крім того в присутності кисню можуть споживати і Ферум, що бере участь в окиснювальних реакціях у клітинах.

 

Це цікаво!

В організмі людини міститься в 10 разів більше бактерій, ніж власних клітин, найбільша кількість цих бактерій знаходиться на шкірі і в травному тракті.

Будова бактеріальної клітини

Особливості будови бактеріальної клітини

Бактерії відносяться до прокаріотів (організми що не мають ядра)

Бактеріальна клітина зовні вкрита щільною клітинною оболонкою.

— Яку функцію вона виконує? (Захисну й опорну.)

У деяких бактерій оболонка набрякає, утворюючи навколо клітини слизову капсулу. Під клітинною оболонкою розташована плазматична мембрана, яка відіграє важливу роль у регуляції надходження в клітину необхідних речовин та виведення назовні продуктів обміну.

У цитоплазмі розміщені різноманітні мембранні структури, що виконують функції мітохондрій, пластид та інших органел, які відсутні в бактеріальній клітині. Також у цитоплазмі помітна кільцева молекула ДНК, яка не відмежовується мембраною від цитоплазми.

Для деяких бактерій характерною ознакою є наявність одного або декількох джгутиків.

Висновок: бактерії — примітивні доядерні організми, поширені скрізь.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 2703 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)