АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Характеристика дезинфікуючих засобів

Прочитайте:
  1. I.I. ОБЩАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА
  2. II. Лебон и его характеристика массовой души
  3. III. Мотивационная характеристика темы
  4. III. Мотивационная характеристика темы
  5. III. Мотивационная характеристика темы
  6. III. Мотивационная характеристика темы
  7. III. Мотивационная характеристика темы
  8. III. Мотивационная характеристика темы
  9. III. Характеристика на интерна
  10. III.3.5. ХАРАКТЕРИСТИКА ИММУНГЛОБУЛИНОВ — АНТИТЕЛ
Засіб   Концент­рація, %   Температура °С   Експозиція, год.   Кратність на­несення  
Освітлений розчин хлорного вапна   5 % актив- ного хлору   15 — 20            
Двотретіосновна сіль гіпохлориду кальцію Те саме     15 — 20        
Однохлористий йод        
Формальдегід   20 — 30    

 

Вищезазначені засоби витрачають з розрахунку 1 л на 1 м2 площі.

 

1.34. Актиномікоз. Хронічне інфекційне захворювання великої рогатої худоби, рідше дрібної худоби, свиней, коней, людей.

Збудник акти­номікозу — променевий гриб Actinomyces bovis, а також ак­тиноміцет Ізраеля, актинобацила Ліньєра і гноєтворні мікро­коки. Актиноміцети стійкі до висушування (зберігаються до 6 років). Сонячне світло нешкідливе для них, навіть не пере­шкоджає культивуванню гриба. Нагрівання спор при 75 - 80 °С протягом 5 хв. вбиває їх.

Післязабійна діагностика. Локалізація актиномікозних ура­жень у різних видів забійних тварин значно варіює. У великої рогатої худоби актиномікоз виявляють в області голови, рідше в легенях і печінці, у дійних корів частіше локалізується в паренхімі задніх часток вим'я. У свиней пошкоджується вим'я, мигдалики, щелепові кістки, язик, легені, дуже рідко інші органи.

В овець актиномікоз зустрічається дуже рідко в основ­ному на язиці.

При актиномікозі лімфатичних вузлів (зустрічається часто, особливо у великої рогатої худоби) пошкоджуються заглот­кові, підщелепові та передні глибокі шийні лімфатичні вузли. Вони збільшені, горбисті, щільні. На розрізі видно куполоподібно випнуту, розрослу тканину сіро-білого кольору, на поверхні її чітко виступають жовтуваті фокуси, з яких при ви­давлюванні виділяється гній.

Ветеринарно-санітарна оцінка. При актиномікозних, як і при актинобацильозних ураженнях у лімфовузлах голови або шиї їх видаляють, а голову направляють для проварювання. При ураженні кісток і мускулатури голови її утилізують.

При обмеженому вражені внутрішніх органів і язика їх випускають після видалення таких ділянок, а при значних ураженнях - утилізують.

Тушу і неуражені органи випускають без обмеження.

При генералізованому процесі зураженням кісток, лімфовузлів, внутрішніх ор­ганів і мускулатури тушу з органами утилізують.

Ветеринарно-санітарні заходи. Приміщення, де знаходились хворі тварини, і місце їх забою дезінфікують 2-3%-м роз­чином лугу або свіжопогашеним вапном.

 

1.35. Стахіботріотоксикоз. Гостра або підгостра форма хвороби деяких видів забійних тварин. Сприйнятливі коні, велика рогата худоба, свині.

Збудник — гриб Stachybotrys alternans, добре розмно­жується в полі на зернах пшениці, ячменю, жита, а також на соломі, що перезимували. Стійкість спор гриба висока, вони легко перезимовують і навесні проростають на зернах або со­ломі. Нагрівання при 112 °С знешкоджує гриб через 2 год. Токсичні речовини гриба стійкі до нагрівання, висушування, дії ультрафіолетових променів. При стерилізації парою під ти­ском 0,25 МПа протягом 3 год. токсини втрачають силу.

Післязабійна діагностика. При типовій формі стахіботріотоксикозу відмічають некротичні виразки слизової оболонки рота, губ, мигдаликів, рідше надгортанника. В серцевому м'язі некротичні осередки темно-червоного кольору з чорним центром різної величини. В печінці, на дні рубця і сичуга, зустрічаються також темно-червоні з чорним центром осеред­ки змертвіння тканин різної величини. Лімфатичні вузли області голови і шиї, темно-червоного кольору, з крововиливами.

Ветеринарно-санітарна оцінка. Внутрішні органи від хворих тварин і туші при виявленні в них некротичних ділянок утилізують.

За відсутності патологічних змін і при негативному результаті дослідження на наявність сальмонел тушу, голову і ноги випускають без обмеження.

За наявності сальмонел туші проварюють або направляють на виготовлення консервів.

Ветеринарно-санітарні заходи. Для дезінфекції застосовують 4% розчин їдкого натру, 2% розчин формаліну, 2% карболової кислоти та ін.

1.36. Фузаріотоксикоз. Отруєння тварин кормами, ураженими грибами роду Fusarium. Фузаріотоксикозом хворіють сільсько-господарські тварини всіх видів, в тому числі й птиця. Гриби вражають хлібні злаки, кормові культури та ін. Фузарії добре ростуть при температурі 18 — 24°С. Гриби утворюють токсичні ре­човини.

Післязабійна діагностика. Найбільш характерними змінами є геморагічний діатез як з крапковими, так і дифузними крововили­вами в підшкірній клітковині, під серозним покривом па­ренхіматозних органів. Крім того, відмічають гострий катараль­ний риніт, катарально-геморагічне запалення шлунково-кишко­вого тракту, набряк легень та дегенеративні зміни в па­ренхіматозних органах. Печінка в більшості випадків в'яла, глинистого кольору; селезінка блідо-сіра, зменшена в об'ємі, надмірно щільна, по краях всіяна крапковими крововиливами, на розрізі суха, добре виражена строма. Нирки в'ялі, пошаровість згладжена.

Ветеринарно-санітарна оцінка. Внутрішні органи від хворих тварин і туші при виявленні в них некротичних ділянок утилізують.

За відсутності патологічних змін і при негативному результаті дослідження на наявність сальмонел тушу, голову і ноги випускають без обмеження.

За наявності сальмонел туші проварюють або направляють на виготовлення консервів.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 373 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)