АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Страх у крові

Прочитайте:
  1. A. Загальний аналіз сечі, сечовина, креатинін, калій сироватки крові, УЗД нирок.
  2. E. Переливання крові
  3. А. Визначити рівень тіреоїдних гормонів у плазмі крові, сканування щитовидної залози.
  4. А. Загальний аналіз крові, біохімічнии аналіз крові, посів крові на стерильність, формолову пробу.
  5. Алгоритм забору крові на дослідження методом ІФА
  6. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  7. Астрахань 2005.
  8. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  9. Білковий склад плазми крові.
  10. Біофізичного профілю, доплерометрії, визначення вмісту в сироватці крові гормонів фетоплацентарного

Упродовж багатьох років у переддень роковин Голодомору маємо змогу прочитати і почути чимало страшних розповідей очевидців: як у 1933–му вимирали цілими родинами, як трупи скидали до спільних ям, часом вкидаючи туди ще живих, як учителі в класах випитували в дітей, де батьки ховають зерно, як «бригада» — кілька неголених, зате ситих дядьків — нагонила страх на все знесиліле й пухле від голоду село. Як забирали з хат геть усе: не просто харчі, а й одяг, чоботи, подушки... Звісно, дивним після цього виглядає озвучення нині провладними істориками старої легенди часів інформаційної блокади про голод «через погодні умови» чи як «вигадку ЦРУ». Утім, з іншого боку, окрім збирання й видання спогадів та вивчення архівних джерел, не зроблено майже нічого, аби осмислити наслідки геноциду і спробувати знайти шляхи виходу зі складного постгеноцидного стану, в якому наше суспільство перебуває і досі.

Страх у крові

«У 1992 році, коли здавалося, що все потерпіло крах — економічно, політично, культурно, на запитання в моніторингу: «Чого ви боїтеся найбільше?» 50 відсотків населення України відзначили: голоду. Хоча голоду давно не було, — розповіла на «круглому столі» директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна, презентуючи результати загальнонаціонального соціологічного опитування на тему «80–ті роковини Голодомору — уроки минулого для майбутнього». — Це питання повторювалося щорічно. Найвищий показник — 70 відсотків — був у 2000 році, коли впродовж років не виплачували зарплати, але ж голоду не було. Потім цифра знижувалася і влітку 2013–го становила 30 відсотків. Третина населення України досі найбільше боїться голоду. Навіть серед молоді таких — 28 відсотків. А серед заможного «середнього класу» — 26».

Французький філософ XVIII століття Антуан Буланже писав, що «жах передається від роду до роду, і досвід століть може лише послабити його, але він не здатен повністю зникнути. Дитина буде завжди боятися того, чого боялися її предки». Навіть коли батьки й діди ніколи не розповідали про причини свого страху... Однак геноцид в Україні — це не лише голод. Як наголошує дослідник Голодомору, професор Монреальського університету, що в Канаді, Роман Сербин, голод став лише завершальною частиною геноциду. А розпочинався він зі знищення і залякування інтелігенції, яка могла осмислювати й вести за собою. У 1930 році у ході процесу «Спілки визволення України» було засуджено 45 осіб, з них 15 — до розстрілу. А загалом у зв’язку зі звинуваченнями у причетності до СВУ за короткий час репресовано, за підрахунками Юрія Шаповала, близько 30 тисяч людей. Це вчителі, професура, науковці, священики, митці. Того ж року була «самоліквідована» Українська автокефальна православна церква.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 244 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)