АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Больовий синдром.

Прочитайте:
  1. А. Гострий гломерулонефрит, нефротичний синдром.
  2. А.4.18.2. Гіперосмолярний гіперглікемічний синдром.
  3. Анемічний синдром.
  4. Апато-абулический синдром.
  5. Астенический синдром.
  6. Болевой синдром.
  7. Болевой синдром.
  8. Бульбарный синдром.
  9. Гиперсомнический синдром.

Біль часто супроводжує захворювання ШКТ. Розрізняють наступні механізми виникнення болі:

а) спастичний механізм – біль обумовлена спазмом гладкої мускулатури органів ШКТ, коли перетискається значна частина судин і виникає ішемія, при якій утворюється цілий ряд БАР, які подразнюють больові рецептори;

б) гіпотонічний механізм – розтягнення стінок органів ШКТ їх вмістом є причиною подразнення больових рецепторів;

В) вплив БАР (гістаміну, серотоніну, простагландинів, різного виду кинінів) на нервові закінчення. Підвищена кількість цих речовин утворюється при різних патологічних станах органів ШКТ (запалення: банальні і інфекційні, раковий ріст і т і.).

Порушення травлення в ротовій порожнині.

Причинами порушення травлення в ротовій порожнині є:

Карієс зубів, 2) парадонтит, 3) порушення слиновиділення, 4) порушення жування

Карієс зубів – це патологічний процес, який характеризується демінералізацією і руйнуванням твердих тканин зуба (емалі і дентину) з прогресуючим утворенням дефекту у вигляді порожнин.

Поширенність карієсу складає 80-90%, а в деяких місцях земної кулі – 100%.

Е т і о л о г і я: 1) Ацидогенна мікрофлора – найбільше значення у пошкодженні зубів мають деякі штами стрептококів і лактобактерій.

2) Надлишкове використання харчових продуктів, які легко ферментуються у ротовій порожнині бактеріями. До них належать, в першу чергу, вуглеводи (сахароза, глюкоза, фруктоза). До речі, для експерименту запропоновані каріесогенні діети (до 65% сахарози), які викликають карієс у щурів, хом’ячків, мишей).

Недостатність вмісту в раціоні деяких речовин, зокрема, вітамінів групи В, кальцію, фосфору, мікроелементів (фтору, стронцію, молібдену).

Генетичні фактори (пов’язані із закладкою і розвитком зубів).

Зменшення захисних і трофічних функцій слини.

Загальні порушення в організмі фосфорно-кальцієвого обміну (гіпокальціємія, гіпофосфатемія).

П а т о г е н е з карієсу. Починається карієс із утворення зубного нальоту (зубної бляшки), яка складається із компонентів їжі, мікроорганізмів і продуктів їх життєдіяльності. Мікроорганізми виділяють цілий ряд карієсогенних факторів:

Органічні кислоти (молочна, піровиноградна), які розчиняють оксиапатити (мінеральні речовини) емалі і дентину, в результаті чого розвивається їх демінералізація.

2) речовини-хелатори (пептиди, амінокислоти), які утворюють сполуки із Са++ і виводять їх із складу оксиапатитів, викликаючи знову ж таки демінералізацію зубів.

Протеолітичні ферменти – діють на білкові компоненти зуба, розчепляють їх, викликаючи руйнування емалевих призм, матриксу емалі і дентину.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 397 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)