АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Епідеміологічна інформація. Носова кровотеча – це той вид кровотечі, у разі якої пацієнти частіше звертаються за медичною допомогою

Прочитайте:
  1. A.1.7 Список та контактна інформація осіб, які брали участь в розробці протоколу.
  2. A.1.8 Коротка епідеміологічна інформація – загальна поширеність патології, поширеність серед окремих груп населення (віко-статевих та ін., фактори ризику, прогноз).
  3. А.1.8. Епідеміологічна інформація
  4. ДОДАТКОВА ІНФОРМАЦІЯ
  5. Е - додаткова інформація (Exposure)
  6. Епідеміологічна інформація
  7. Епідеміологічна інформація
  8. Епідеміологічна інформація
  9. Епідеміологічна та токсикологічна роль води

 

Носова кровотеча – це той вид кровотечі, у разі якої пацієнти частіше звертаються за медичною допомогою. Лікар будь-якого фаху повинен уміти зупинити носову кровотечу.

За даними літератури, близько 60% населення, щонайменше раз за життя відзначали епізод носової кровотечі, а 11–25% з них потребували госпіталізації [7]. Приблизно у 4% населення носові кровотечі мають схильність до повторення і виникають декілька разів на рік протягом тривалого часу. Цей патологічний стан називають терміном «звична носова кровотеча», який запропонував B. Petruson [1].

Слід пам’ятати, що носова кровотеча є не окремим захворюванням, а може бути симптомом різноманітних місцевих та системних патологічних процесів в організмі. Враховуючи етіологічні та патофізиологічні чинники, А.Н. Власюк та І.А. Курилін поділяють носові кровотечі на:

1) кровотечі, які спричинені змінами (порушеннями) судинної системи порожнини носа (травми; доброякісні та злоякісні пухлини порожнини носа та приносових пазух; аномалії розвитку судинної системи порожнини носа; дистрофічні зміни слизової оболонки порожнини носа; зміни внаслідок викривлення носової перетинки);

2) кровотечі, які виникають при порушенні коагуляційних властивостей крові (зниження активності плазмових факторів згортальної системи крові; зниження активності тромбоцитарних факторів згортальної системи крові; підвищення активності антизгортальної системи крові);

3) кровотечі, які виникли внаслідок поєднаної дії змін (порушень) судинної системи порожнини носа і коагуляційних властивостей крові (дистрофічні зміни ендотелію при атеросклерозі та гіпертонічній хворобі, хронічні запальні та алергічні захворювання носа та приносових пазух; хронічні захворювання печінки; геморагічні діатези, хвороби крові – лейкемія, лейкоз, хвороба Вакеза, анемія, лімфогранулематоз, променева хвороба, хлороз) [6].

Носова кровотеча, як будь-який інший вид кровотеч, є невідкладним станом не тільки в оториноларингології, а і в інших галузях медицини. Раннє виявлення носової кровотечі, швидке встановлення причини її виникнення та адекватна медична допомога за даною патологією залежать від уніфікації надання екстреної медичної допомоги. Враховуючи високу частоту виникнення носової кровотечі в населення і те, що найпершою ланкою надання медичної допомоги на догоспітальному етапі за даної патології в більшості випадків є бригади екстреної медичної допомоги.

 

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 388 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)