АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Патологічна анатомія. Крок 1. Загальна лікарська підготовка

Прочитайте:
  1. Анатомія вегетативної нервової системи
  2. Анатомія головного мозку
  3. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  4. Анатомія і фізіологія
  5. АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ
  6. Анатомія провідних шляхів
  7. Анатомія серця
  8. АНАТОМІЯ СЕРЦЯ
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомія спинного мозку

Крок 1. Загальна лікарська підготовка

При мікроскопічному дослідженні нирок виявлений некроз епітелія звивистих канальців, тубулорексис, набряк строми, ішемія коркового шару і повнокрів’я мозкового. Назвіть цей патологічний процес.

@ Некротичний нефроз

Гломерулонефрит

Пієлонефрит

Полікистоз

Сечокам’яна хвороба

#

При розтині дитини 3 років у мозочку виявлена пухлина, що не має чітких меж з оточуючою тканиною, гістологічно побудована з атипових дрібних клітин з гіперхромними ядрами. Найвірогідніше це:

@ медулобластома

медулосаркома

метастаз раку

метастаз саркоми

гліобластома

#

У хворого, з(явилася охриплість голосу, під час лярінгоскопії виявлена пухлина гортані, сіро-білого кольору, з сосочковою поверхнею. Мікроскопійно: розростання сполучної тканини, що вкрите багатошаровим плоским епітелієм зі збільшеним ороговінням, без клітинного атипізму. Найвірогідніше це:

@ папілома

фіброма

поліп

ангіома

ангіофіброма

#

У хворого 75 років з позачеревної клітковини видалена пухлина розмірами 16х8х6см. Мікроскопійно: анаплазовані жирові клітини з ознаками клітинного атіпізму, поліморфізму. Зустрічаються величезні спотворені клітини, що мають у цитоплазмі жирові крапельки. Найвірогіднішим слід вважати:

@ ліпосаркома

ліпома

фібросаркома

міосаркома

мезотеліома

#

На розтині померлого 34 років від ревматизму т - поверхня епікарду ворсиста, покрита плівками сірого кольору, що легко відділяються. Після їх відділення визначається набрякла повнокровна поверхня епікарду. Найвірогідніший діагноз:

@ фібрінозий перікардіт

гнійний перікардіт

геморагічний перікардіт

проліферативний перікардіт

катаральний перікардіт

#

Мікроскопійне дослідження коронарної артерії у померлого 53 років виявило звуження прозору судини за рахунок фіброзної бляшки з домішком ліпідів. Найвірогідніша форма атеросклерозу:

@ ліпосклероз

ліпоїдоз

доліпідна

атероматоз

виразкування

#

Хворий на протязі 8 років скаржився на кашель з гнійним мокротинням, задуху. Пальці рук нагадували барабанні палички. Він помер з явищами легенево-серцевої недостатності. На розтині бронхи деформовані, з мішковидними випячуваннями стінки та гнійним запаленням в них. Найбільш вірогідний діагноз:

@ бронхоектатична хвороба

туберкульоз

хронічний бронхіт

Абсцес

Гострий броніт

#

На розтині у хворого в черевній порожнині виявлено близько 2.0 л гнійної рідини. Очеревина тьмяна, з сіруватим відтінком, на серозній оболонці кишок сіруватого кольору нашарування, що легко знімаються. Найвірогідніше це:

@ фібрінозно-гнійний перітоніт

геморагічний перітоніт

серозний перітоніт

туберкульозний перітоніт

-

#

При розтині померлого хворого виявлена гіперплазія кісткового мозку плоских і трубчастих кісток (піоїдний кістковий мозок), спленомегалія (6 кг), гепатомегалія (5 кг), збільшення всіх груп лімфатичних вузлів. Якому захворюванню відповідають виявлені зміни?

@ Хронічний мієлолейкоз

Хронічний лімфолейкоз

Мієломна хвороба

Справжня поліцитемія

Лімфогрануломатоз

#

У хворого, померлого через 3 тижні від початку пневмонії, нижня доля правої легені різко збільшена, щільна, безповітряна, сіра, з накладеннями фібрину на плеврі. При мікроскопії у всих альвеолах цієї долі виявлено фібрин та сегментоядерні лейкоцити. Ваш діагноз:

@ Крупозна пневмонія

Вогнищева бронхопневмонія

Грипозна пневмонія

Фібринозний плеврит

Інтерстициальна пневмонія

#

При розтині померлого від набряку легень в міокарді знайдено велике вогнище жовто-сірого кольору, а в коронарній артерії – свіжий тромб. Уточніть діагноз:

@ Інфаркт міокарда

Кардіосклероз

Міокардит

Амілоїдоз

Кардіоміопатія

#

У молодої жінки в зв’язку з гострими болями в клубній області, вилучена маткова труба з локальним розширенням її середньої третини, заповненої кров’ю. При гістологічному дослідженні в отворі труби знайдені хоріальні ворсини, великі поля еритроцитів з домішком лейкоцитів. Ваш діагноз:

@ Трубна вагітність

Гострий гнійний сальпінгіт

Крововилив в маткову трубу

Геморагічний сальпінгіт

Гнійний сальпінгіт

#

Дитина у 3-х річному віці померла при явищах глибокої церебральної коми. На розтині виявлено гнійні нашарування на поверхні м’якої мозкової оболонки в передніх відділах головного мозку, набряк мозку. Мікроскопічно – повнокрів’я і нейтрофільна інфільтрація м’яких мозкових оболонок. Вкажіть ймовірне захворювання?

@ Менінгококовий менінгіт

Менінгіт при сибіркі

Грипозний менінгіт

Туберкульозний менінігіт

-

#

При дослідженні некропсії чоловіка 57 років в II-ому сегменті правої легені виявлено туберкульозний панбронхіт, з вогнищем казеозної бронхопневмонії, навколо якого спостерігається вал епітеліоїдних клітин з домішком лімфоїдних та гігантських клітин Пірогова-Лангханса. Яка форма туберкульозу легень у даному випадку?

@ Гострий вогнищевий туберкульоз легень

Первинний туберкульозний комплекс

Ріст первинного афекту

Гострий міліарний туберкульоз легень

Інфільтративний туберкульоз

#

При гістологічному дослідженні стулки мітрального клапана серця виявлено: мукоїдний набряк, пошкодження ендотелію, утворення по замикаючому краю фібринових тромбів. Яка форма ревматичного ендокардиту спостерігається?

@ Гострий бородавчастий ендокардит

Дифузний ендокардит

Фібропластичний ендокардит

Поворотньо-бородавчастий ендокардит

Поліпозно-виразковий ендокардит

#

Під час розтину в міокарді макроскопічно виявлено крупновогнищеву щільну ділянку сірого кольору, що гістологічно складається із грубоволокнистої сполучної тканини, оточену гіпертрофованими м’язевими волокнами. Які зміни виникли у серці?

@ Постінфарктний крупновогнищевий кардіосклероз

Ішемічна стадія інфаркту міокарду

Некротична стадія інфаркту міокарда

Дрібновогнищевий дифузний кардіосклероз

Міокардит

#

При мікроскопічному дослідженні міокарду чоловіка, померлого від серцевої декомпенсації, виявлено склероз перісудинної сполучної тканини та дифузну інфільтрацію її лімфоцитами, макрофагами, плазмоцитами та поодинокими нейтрофілами. Вкажіть, який з перелічених видів запалення найбільш вірогідний?.

@ Інтерстиційне продуктивне.

Гранульоматозне.

Альтеративне.

Ексудртивне дифузне.

Ексудативне осередкове.

#

У лежачого хворого з недостатністю кровообігу, нерухомого після перенесеного інсульту, шкіра і м’які тканини над крижами почорніли і набрякли, після відторгнення епідермісу в чорних тканинах відкрились виразки. Який процес розвився у хворого?

@ Пролежні

Суха гангрена

Флегмона

Інфаркт

Абсцес

#

У хворого знайдено асцит, в два рази збільшена селезінка, варикозне розширення вен стравоходу і прямої кишки. При гістологічному дослідженні біоптата печінки виявлений мікронодулярний цироз. Який процес ускладнив цироз печінки?

@ Синдром портальної гіпертензії

Серцева недостатність

Гепато-лієнальний синдром

Печінково-клітинна недостатність

-

#

Больной заболел остро: высокая температура, увеличенная, болезненная селезенка. На 10 день на коже живота появилась розеолезно-папулезная сыпь. На 21 день наступила смерть от перитонита. При патологоанатомическом исследовании трупа в подвздошной кишке обнаружены глубокие язвы в области некротизированных групповых лимфоидных фолликулов (пейеровых бляшек). Одна из язв перфорировала, имеется фибринозно-гнойный разлитой перитонит. О каком заболевании можно подумать в данном случае?

@ Брюшной тиф

Дизентерия

Амебиаз кишечника

Холера

Сальмонеллез

#

Пожилой больной, длительное время страдавший гипертонической болезнью, умер при явлениях уремии. На аутопсии обнаружено: почки маленькие, плотные, с мелкозернистой поверхностью, капсула снимается с трудом. Гистологически в почках отмечается коллапс артериол клубочков и их склероз. Некоторые клубочки замещены однородным эозинофильным веществом, не окрашивающимся конго-рот; канальцы атрофированы. Как следует назвать описанные выше изменения почек?

@ Первично-сморщенные почки

Вторично-сморщенные почки

Амилоидно-сморщенные почки

Пиелонефротически-сморщенные почки

Диабетический нефросклероз

#

Больной 22-х лет поступил в стационар с жалобами на лихорадку, слабость. Один из увеличенных шейных лимфоузлов взят на гистологическое исследование. Результаты: в ткани лимфоузла обнаружены очаги некроза, окруженные эпителиоидными клетками, гигантскими многоядерными клетками Пирогова-Лангханса, а также лимфоцитами. Какое заболевание можно предполагать в данном случае?

@ Туберкулез

Лимфогранулематоз

Лимфолейкоз

Саркоидоз

Сифилис

#

У ребенка 7 лет на коже разгибательных поверхностей локтевых и коленных суставов появились плотные, безболезненные узелки размером 1-2 мм. В биоптате узелков - крупный очаг фибриноидного некроза соединительной ткани с лимфоцитами и макрофагами по периферии. При каком заболевании наблюдаются такие узелки?

@ Ревматизм

Ревматоидный артрит

Склеродермия

Узелковый периартериит

Системная красная волчанка

#

На вскрытии умершего больного обнаружены увеличенные, спаянные между собой, плотные, с бело-желтыми очагами некроза лимфатические узлы разной локализации [шейные, подмышечные и медиастинальные]. Селезенка имеет "порфировый" вид. При микроскопическом исследовании лимфатических узлов и селезенки выявлена пролиферация полиморфных клеток с наличием атипичных клеток, среди которых отмечаются многоядерные гигантские клетки Рид-Березовского-Штернберга. Какое заболевание было диагностированно?

@ Лимфогранулематоз

Хронический лимфолейкоз

Лимфосаркома

Ретикулосаркома

Грибовидный микоз.

#

Чоловік, 70 років, зі скаргами на біль у дрібних суглобах рук і ніг. Суглоби деформовані, болючі. Виявлений підвищений рівень солей сечової кислоти в крові та сечі. Про порушений обмін яких речовин йде мова?

@ Нуклеопротеїдів.

Кальція.

Хромопротеідів.

Ліпопротеїдів.

Калію.

#

Чоловік віком 42 роки помер при явищах вираженої інтоксикації і дихальної недостатності. На розрізі тканина легень у всіх відділах строката, з множинними дрібновогнищевими крововиливами та вогнищами емфіземи. Гістологічно у легенях: геморагічна бронхопневмонія з абсцедуванням, у цитоплазмі клітин епітелію бронхів еозинофільні і базофільні включення. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

@ Грип

Парагрип

Аденовірусна інфекція

Респіраторно-синцитіальна інфекція

Стафілококова бронхопневмонія

#

У чоловіка віком 62 роки видалено нирку, у якій при макроскопічному дослідженні виявлено пухлину у вигляді вузла діаметром до 8см. Тканина пухлини на розрізі строката, з множинними крововиливами, некрозами. Гістологічно: пухлина складається із світлих клітин, які утворюють альвеолярні і сосочкові структури, помірно виражений інвазивний ріст. У багатьох клітинах пухлини визначаються патологічні мітози, гіперхромні ядра. Діагностуйте виявлену пухлину нирки.

@ Світлоклітинний рак

Світлоклітинна аденома

Аденокарцинома

Нефробластома

Ацидофільна аденома з малігнізацією

#

При мікроскопічному дослідженні тканини печінки було виявлено, що деякі клітини розпалися на невеликі фрагменти з окремими органелами та залишками ядра, оточені мембраною. Запальна реакція відсутня. Виберіть патологічний процес, для якого характерні описані зміни.

@ Апоптоз

Некроз

Каріорексис

Плазмоліз

Плазморексис

#

У хворого 28 років мигдалики значно збільшені, повнокровні, болючі, на їх поверхні – щільні брудно-сірі плівки, які поширюються на тверде піднебіння, щільно зв’язані з підлеглими тканинами, при спробі відокремити їх – розвивається кровотеча. Який патологічний процес обумовлює дані морфологічні зміни?

@ Дифтеритичне ексудативне запалення.

Крупозне ексудативне запалення.

Катаральне ексудативне запалення.

Гнійне ексудативне запалення.

Геморрагічне ексудативне запалення.

#

У хворого, померлого від серцевої недостатності, при патоморфологічному дослідженні виявлено: стулки мітрального клапана деформовані, потовщені, зрослися по краях; у сполучній тканині міокарда - дифузно розкидані вузлики, які складаються з ділянок фібриноїдного некрозу, навколо яких скупчуються макрофагоцити, що нагадують гігантські багатоядерні клітини. Подібні вогнища оточені лімфоцитами та поодинокими плазматичними клітинами. Яка з перерахованих гранульом має місце у даного хворого?

@ Ревматична.

Туберкульозна.

Актиномікотична.

Сифілітична.

Лепрозна.

#

На розтині хворої 25-ти років, яка померла від уремії: нирки збільшені, пістряві, з осередками крововиливів. Патогістологічно виявляються гематоксилінові тільця, капілярні мембрани клубочків у вигляді дротяних петель, гіалінові тромби та осередки фібриноїдного некрозу, у судинах селезінки – “цибулинний” склероз. Який найбільш вірогідний діагноз?

@ Системний червоний вовчак.

Системна склеродермія.

Ревматоїдний артрит.

Ревматичний артрит.

Вузликовий періартеріїт.

#

У тканині печінки виявлено округле утворення діаметром 0.5 см. Мікроскопічно воно має наступну будову: у центрі – некротичні маси, їх оточує грануляційна тканина з наявністю у її складі плазматичних, лімфоїдних клітин і кровоносних судин з явищами васкуліту. Який діагноз необхідно поставити на підставі даних мікроскопії?

@ Солітарна гума печінки.

Солітарна аденома печінки.

Солітарна лепрома печінки.

Хронічний абсцес печінки.

Рак печінки.

#

У хворого – глибока рвана рана із нерівними краями, вкрита гноєм. У крайових відділах – сочна грануляційна тканина, яка не здіймається над рівнем рани. Назвіть вид загоєння рани.

@ Загоювання вторинним натягом.

Загоювання первинним натягом.

Загоювання під струпом.

Безпосереднє закриття дефекту епітеліальної тканини.

Організація рани.

#

На секції виявлено значне збільшення об’єму правої нирки. На розрізі в ній міститься камінь. Просвіт ниркової миски розтягнутий сечею, яка накопичується. Паренхіма нирки різко потоншана. Який з діагнозів є найбільш вірним?

@ Гідронефроз.

Пієлоектазія

Гідроуретронефроз.

Кіста нирки

-

#

При мікроскопічному дослідженні бронхобіопсії виявлена пухлина, яка побудована з гніздних скупчень атипових клітин багатошарового плоского епітелію, місцями із характерними “перлинами”. Ваш діагноз?

@ Плоскоклітинний рак із ороговінням.

Плоскоклітинний рак без ороговіння.

Солідний рак.

Слизовий рак.

Скір.

#

У дитини діагностовано в клініці дифтерія зіву. Померла від гострої серцевої недостатності. На розтині виявлено, що порожнини серця розширені в поперечнику. М’яз серця тьмяний, в’ялий, на розрізі строкатий, з жовтуватими ділянками. У цитоплазмі деяких кардіоміоцитів зі збереженою цитоплазмою виявляються дрібні вакуолі. На заморожених зрізах вакуолі забарвлюються суданом 3 у померанчовий колір. Який вид дистрофії виявлений у кардіоміоцитах?

@ Жирова

Вуглеводна

Балонна

Гіаліново-крапельна

Гідропічна

#

Під час емоційно напруженої роботи раптово помер молодий мужчина. На розтині виявлено нерівномірне кровонаповнення міокарда. Гістохімічно – зниження вмісту глікогену. Електронно мікроскопічно –деструкція мітохондрій, контрактури міофібрил. Вкажіть ймовірний розлад кровообігу?

@ Гостра ішемія

Хронічна ішемія

Вакатна артеріальна гіперемія

Гостра венозна гіперемія

Ангіоневротична артеріальна гіперемія

#

Під час дорожно-транспортної пригоди водій отримав поранення в шию розбитим склом. Кровотеча була невелика, але через декілька хвилин потерпілий помер при явищах гострої ядухи. При розтині серця померлого у заповненій водою порожнині перикарду виділяються пухирці. Вкажіть ймовіринй патологічний процес.

@ Повітряна емболія

Газова емболія

Жирова емболія

Тромбоемболія

Емболія чужерідними тілами

#

На розтині чоловіка, який помер від хроніосепсису, виявлено атрофію скелетних м’язів, буру атрофію міокарда, печінки. Порушення обміну якого пігменту виявлено у померлого?

@ Ліпофусцину

Ліпохрому

Гемосидерину

Гемомеланіну

Меланіну

#

Чоловік тривалий час хворів гемобластозом. На розтині виявлено, що кістковий мозок, селезінка, печінка, лімфатичні вузли коричневого кольору. Проведено гістохімічну реакцію Перлса. Встановлено, що ретикулярні, ендотеліальні і гістіоцитарні елементи цих органів містять гранули синього кольору. Який пігмент виявлено при застосуванні зазначеної реакції?

@ Гемосидерин

Білірубін

Гематоїдин

Гематоїдин

Гематопорфірин

#

Хворий хронічним пієлонефритом помер від хронічної ниркової недостатності. При житті аускультативно відмічено феномен “шум тертя перикарду”. На розтині виявлено, що епікард тьм’яний, шорсткий, ніби покритий волосяним покривом. Який перикардит за характером запалення має місце?

@ Крупозний

Дифтеритичний

Гнійний

Гнильний

Серозний

#

При розтині тіла дівчинки, яка померла від асфіксії, виявлено, що слизова трахеї і бронхів покрита біло-сірою плівкою, яка рихло з’єднана з підлеглими тканинами і легко знімається пінцетом. Просвіт сегментарних бронхів виповнений рихлими масами сіро-білого кольору. Який трахеобронхіт за характером ексудату відмічений при розтині?

@ Крупозний

Катаральний

Дифтеритичний

Гнійний

Гнильний

#

У хворого видалено новоутворення шкіри, яке має вигляд вузла з сосочковою поверхнею, що нагадує цвітну капусту, щільної консистенції. Мікроскопічно пухлина складається з багатьох сосочків. Паренхіма сформована з покривного епітелію із збільшеним числом шарів. В епітелії збережена полярність клітин, стратифікація, цілісність власної мембрани. Строма пухлини розташована в центрі сосочків. Ваш діагноз?

@ Папілома

Фіброма

Аденома

Фіброаденома

Цистоаденома

#

У хворого 50 років на протязі багатьох років була ревматична вада серця. При загостренні захворювання розвинулась геміплегія і наступила смерть. Гістологічно в мітральному клапані виявлено виражений склероз, вогнищеві клітинні інфільтрати, фібринозні накладання. Для якої форми ендокардиту характерні виявлені зміни?

@ Зворотньо-бородавчастого

Гострого бородавчастого

Дифузного

Фібропластичного

Виразково-поліпозного

#

При гістологічному дослідженні збільшеного шийного лімфатичного вузла відмічено, що загальний рисунок вузла нечіткий за рахунок розростання атипових гістіоцитарних клітин, з наявністю гігантських клітин Березовського-Штернберга, маються ділянки некрозу, склерозу, гіалінозу. Для якого захворювання характерні виявлені морфологічні зміни в лімфатичному вузлі?

@ Лімфогранулематозу

Гострого мієлолейкозу

Хронічного мієлолейкозу

Грибовидного мікозу

Туберкульозу

#

При вскрытии мужчины 34-х лет, умершего от хронической почечной недостаточности в связи с амилоидозом почек, патологоанатом в легких обнаружил преимущественно в нижних долях - множественные диффузные расширения бронхов, в просветах которых гнойное содержимое. Поверхность разреза легких имеет мелкоячнистый вид, напоминает пчелинные соты. Гистологически в стенке бронхов-хроническое воспаление, эластические и мышечные волокна замещены соединительной тканью. Эти изменения в легком врач расценил как:

@ Бронхоэктазы

Бронхопневмония

Хронический бронхит

Хроническая пневмония

Абсцессы легких

#

На вскрытии больного 42-х лет, страдавшего хроническим диффузным бронхитом и умершего от легочно-сердечной недостаточности, обнаружены большие, повышенной воздушности легкие, которые своими краями прикрывают средостение, не спадаются, бледно-серого цвета, режутся с хрустом, при надавливании пальцем на поверхности легких остается ямка. Из просвета бронхов выделяется слизисто-гнойный эксудат. Установите диагноз.

@ Хроническая диффузная обструктивная эмфизема легких

Хроническая очаговая эмфизема

Интерстициальная, межуточная эмфизема

Первичная идиопатическая эмфизема

Викарная компенсаторная эмфизема

#

У больного на коже живота, грудной клетки появилась сыпь в виде розеол и петехий, мелкоточечная конъюнктивальная сыпь. Смерть наступила при явлениях поражения мозга. При микроскопическом исследовании секционного материала в ЦНС продолговатый мозг, мост, в коже и почках, миокарде обнаружен деструктивно-пролиферативный эндотромбоваскулит. О каком заболевании следует думать?

@ Сыпной тиф

Сепсис

Узелковый периартериит

Системная красная волчанка

Бруцелез

#

При вскрытии ребенка 5 лет мягкие мозговые оболочки резко полнокровные, мутные, в виде желтовато-зеленоватого “чепчика”. Микроскопически: мягкая мозговая оболочка резко утолщена, полнокровна, пропитана гнойным эксудатом с наличием фибрина. О каком заболевании следует думать?

@ Менингококковая инфекция

Туберкулез

Сибирская язва

Вирусный грипп

Корь

#

Ребенок 6 лет доставлен в приемный покой детской больницы в состаянии асфиксии. В гортани обнаружены беловатые обтурирующиеся просвет и легко отдаляющиеся пленки. Произведена трахеостомия. Какой вид воспаления развился в гортани?

@ Крупозное воспаление

Геморрагическое воспаление

Дифтеретическое воспаление

Катаральное воспаление

Гнойное воспаление

#

При вскрытии умершего, в прямой и сигмовидной кишке видны дефекты слизистой оболочки неправильной формы с неровными контурами, они сливаются между собой, оставляя небольшие островки сохранившейся слизистой оболочки. О какой разновидности колита можно думать?

@ Язвенный колит

Фибринозный колит

Гнойный колит

Фолликулярный колит

Катаральный колит

#

При вскрытии умершего больного 43 лет, страдавшего ИБС с развитием инфаркта миокарда, патологоанатом обнаружил отек легких. Какие патологические изменения могли обусловить отек легких?

@ Острая левожелудочковая недостаточность

Острое общее малокровие

Острая правожелудочковая недостаточность

Ишемия молого круга

Стаз крови

#

Больной 59 лет, страдающий трансмуральным инфарктом миокарда левого желудочка, умер от истинного разрыва сердца - тампонады сердца. Какой процесс в зоне инфаркта мог способствовать разрыву сердца? Выберите правильный ответ.

@ Аутолические процессы расплавлением ткани миокарда (миомаляция)

Замещение соединительной тканью зоны инфаркта (организация)

Повышение давления в малом круге кровообращения

Формирование рубца с истончением стенки левого желудочка

-

#

На вскрытии умершей 38 лет обнаружены почки размером 18х16х8 см., напоминающие виноградные гроздья, на разрезе состоящие из множества полостей от 0,5 см. до 3 см. в диаметре, заполненных серозной жидкостью или коллоидными массами, паренхима почки между полостями резко истончена до 0,1 см. Каким заболеванием страдала умершая?

@ Поликистоз почек

Хронический пиелонефрит

Острый пиелонефрит

Нефролитиаз

Дисплазия почек

#

У больной, перенесшей крупозную пневмонию и умершей при явлениях легочно-сердечной недостаточности, патологоанатом на вскрытии отметил некоторое утолщение полулуний аортального клапана, цвет их серовато-желтый с дефектами по линии смыкания и наличием крупных, до 2 см в диаметре, тромбов, что послужило основанием установить:

@ Полипозно-язвенный эндокардит

Острый бородавчатый эндокардит

Возвратно-бородавчатый эндокардит

Диффузный эндокардит

Фибропластический эндокардит

#

У ребенка 2 лет появился катаральный конъюктивит, фарингит, ларинготрахеобронхит. На слизистой оболочке щек, соответственно нижним малым коренным зубам, белые пятна, а позднее – крупнопятнистая и папулезная сыпь на лице, туловище, конечностях. О каком заболевании следует думать?

@ Корь

Скарлатина

Менингококковая инфекция

Сыпной тиф

Грипп

#

При вскрытии трупа мужчины, умершего от брюшного тифа выявлено, что мышцы передней брюшной стенки и бедра плотные, ломкие, белесовато-желтоватого цвета, напоминают стеариновую свечу. Описанное изменение в мышцах является проявлением:

@ Ценкеровского некроза

Фибриноидного некроза

Казеозного некроза

Колликвационного некроза

Апоптоза

#

У больного страдающего малярией при вскрытии: выражена желтушность кожи, склер и слизистых оболочек. Селезенка увеличина в размере, аспидно-серого цвета. Аспидно-серая окраска селезенки обусловлена наличием:

@ Гемомеланина

Гемосидерина

Липофусцина

Меланина

Гемопорфирина

#

Больной 55 лет в течении 12 лет страдает гипертензией, клинически развилось острое нарушение мозгового кровообращения, в начале отмечалось нарушение движения в правых конечностях, головная боль, а затем развилась правосторонняя гемиплегия и больной умер. На вскрытии обнаружен системный гиалиноз мелких артерий, тромбоз левой средней мозговой артерии, а в левой теменно-высочной области обнаружен очаг, который называется:

@ Ишемический инфаркт

Кровоизлияние

Абсцесс мозга

Геморрагический инфаркт

Отек мозга

#

Чоловік 38 років раптово помер, на розтині у задній стінці лівого шлуночку серця знайдено інфаркт міокарду. Які найбільш вірогідні зміни у будові міокардіоцитів можна побачити у вогнищі інфаркту мікроскопійно?

@ Каріолізіс

Жирова дистрофія

Вуглеводна дистрофія

Обвапнення

Білкова дистрофія

#

На розтині хворого 65 років, що помер від хронічної серцевої недостатності внаслідок ревматичної вади серця легені бурого кольору, збільшені у розмірах, ущільнені. Як звуться такі зміни у легенях?

@ бура індурація легень

мускатні легені

сотові легені

хронічний бронхіт

хронічна емфізема

#

На розтині померлого 48 років виявлена обтурація просвіту середньої мозкової артерії тромбом. У тім`яно-скроневій області лівої півкулі головного мозку -- вогнище кашеподібної консистенції сірого кольору. Найвірогідніше це:

@ інфаркт

секвестр

гангрена

казеозний некроз

фібріноїдний некроз

#

Хворий 66 років за 10 років до смерті переніс перітоніт. На розтині капсула печінки та селезінки місцями різко потовщана, ущільнена, напівпрозора. Найвірогідніше це:

@ гіаліноз

некроз

мукоїдне набухання

фібріноїдне набуханняя

амілоїдоз

#

Слизова оболонка трахеї тьмяна, повнокровна, з нашаруванням сіро-білих плівок. Найвірогідніша форма запалення:

@ фібринозне

гнійне

серозне

проліферативне

змішане

#

Губчастий та кортикальний шари гомілкової кістки на окремих ділянках у стані розпаду, порожниниі, що створилися, заповнені вершкоподібними масами зеленувато-жовтого кольору. Найвірогідніша форма запалення:

@ гнійне

катаральне

серозне

проліферативне

змішане

#

У хворого висока температура, задуха, біль у правій половині грудної клітини. Під час плевральної пункціїї видалено 700 мл вершкоподібної рідини жовтувато-зеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

@ емпієма плеври

карціноматоз плеври

серозний плеврит

фібринозний плеврит

геморагічний плеврит

#

У розтині у печінці померлого 62 років виявлено вогнище розпаду тканини діаметром 4 см, заповнене рідиною жовтувато-зеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

@ абсцес

флегмона

карбункул

емпієма

гранульома

#

У харкотинні хворого з мітральною вадою серця виявлені клітини, які вміщують бурий пігмент. Реакція Перлса позитивна. Який це пігмент?

@ Гемосидерин

Гематоідин

Меланін

Порфірин

Білірубін

#

В біоптаті слизової носа знайдені епітеліоїдні клітини, плазмоцити, клітини Мікуліча, еозинофільні тільця Русселя. Ваш діагноз?

@ Ріносклерома

Сифіліс

Туберкульоз

Респіраторносинцитіальна інфекція

Алергічний риніт

#

Гістологічно в апендиксі в усіх шарах знайдені в значній кількості поліморфноядерні лейкоцити, повнокрів’я, стази. Така картина є характерною для:

@ Флегмонозного апендициту

Гангренозного апендициту

Поверхневого апендициту

Простого апендициту

Хронічного апендициту

#

При розтині трупа жінки, яка померла з явищами серцевої недостатності, серце збільшене в об’ємі, дрябле; міокард – глинисто-жовтий, тьмяний; з боку ендокарду видно жовто-білу посмугованість (тигрове серце). Мікроскопічно: в групах кардіоміоцитів відсутня поперечна посмугованість, цитоплазма кардіоміоцитів вміщує дрібні краплини, що фарбуються суданом-IV в чорний колір. Ваш діагноз?

@ Жирова дистрофія міокарда

Кардіосклероз

Ревматичний міокардит

Ожиріння серця

Міомаляція

#

На розтині у чоловіка 73 років виявлено збільшену, м’яку, еластичну, злегка горбкувату передміхурову залозу, яка на розрізі складається з окремих вузлів, розділених прошарками сполучної тканини. При мікроскопії відмічено збільшення кількості залозистих елементів. Величина часточок і кількість залозистих елементів в них - різні. Який процес має місце у передміхуровій залозі?

@ Залозиста нодулярна гіперплазія

М’язово-фіброзна (стромальна) нодулярна гіперплазія

Змішана нодулярна гіперплазія

Аденокарцинома

Недиференційований рак

#

У хворого 60 років при торакотомії в передньому середостінні знайдені збільшені в розмірах та спаяні між собою лімфатичні вузли, з яких взято біоптат. Мікроскопічно виявлено атипові клітини, серед яких переважають клітини Ходжкіна і гігантські клітини Рід-Березовського-Штернберга, присутні лімфоцити, єозінофіли; склероз відсутній. Яке захворювання найбільш відповідає цим ознакам?

@ Змішано-клітинний варіант лімфогранульоматозу

Лімфогранулематоз з переважанням нодулярного склерозу

Лімфогранулематоз з переважанням лімфоїдної тканини

Лімфосаркома

Лімфогранулематоз з пригніченим розвитком лімфоїдної тканини

#

Під час розтину в верхній долі правої легені виявлений крупний клиноподібний осередок темно-червоної, щільної тканини. При гістологічному дослідженні в ній виявлений некроз стінок альвеол, просвіт альвеол щільно заповнений еритроцитами. Який процес розвинувся в легенях?

@ Геморагічний інфаркт легень

Карніфікація легень

Гангрена легень

Крововилив в легені

Ателектаз легень

#

При розтині померлої в комі молодої людини виявлено поширений тромбоемболічний інфаркт лівої півкулі мозку, а також велика септична селезінка, імунокомплексний гломерулонефрит, виразки в стулках аортального клапану, прикриті поліпоподібними тромбами з колоніями стафілококів. Яке захворювання привело до церебральної тромбоемболії?

@ Септичний бактеріальний ендокардит

Септицемія

Гострий ревматичний вальвулит

Септикопіємія

Ревматичний тромбендокардит

#

При томографії у хворого в середостінні знайдені збільшені лімфатичні вузли. При гістологічному дослідженні в лімфовузлі виявлені циркулярні розростання сполучної тканини, яка оточувала гранульомоподібні утворення з лімфоцитів, плазмоцитів і великих двоядерних клітин Березовського-Штернберга. Ваш діагноз?

@ Лімфогрануломатоз

Лімфосаркома

Туберкульоз

Саркоїдоз

Лімфолейкоз

#

Для гістологічного дослідження доставлена видалена на операції матка. Під слизовою оболонкою визначені численні округлої форми вузли, які чітко відмежовані від оточуючої тканини. Мікроскопічно пухлина побудована з пучків гладкої мускулатури із явищами тканинного атипізму. Ваш діагноз?

@ Лейоміома.

Рак матки.

Фіброміоми.

Хоріонепітеліома

Лейоміосаркома

#

При мікроскопічному дослідженні пухлини верхньої губи, виявлено, що вона побудована з числених щілиноподібних порожнин, стінка яких вистелена сплощеним ендотелієм, заповнених рідкою кров`ю і згортками. Поставити діагноз.

@ Капілярна гемангіома.

Венозна гемангіома.

Кавернозна гемангіома.

Гемангіоперицитома.

Гломус-ангіома.

#

У дитини після перенесеної ангіни різко збільшилися лімфатичні вузли: паратрахеальні, біфуркаційні, шийні. При мікроскопічному дослідженні шийного лімфатичного вузла виявлені вогнища некрозу, обмежовані лімфоцитами, епітеліоїдними клітинами, та клітинами Пірогова-Лангханса. Вкажіть найбільш вірогідну патологію.

@ Туберкульоз

Саркоїдоз

Риносклерома

Сап

Сифіліс

#

На аутопсії померлої, яка тривалий час хворіла цистітом і дискінезією сечоводів, виявлено морфологічні ознаки уремії. Нирка була нерівномірно рубцево-зморщена. У просвіті мисок містилися дрібні уратні камені і пісок. Гістологічно виявлено “щитовидну нирку”, вогнища інтерстиційного запалення. Який із нижчеперерахованих діагнозів є найбільш вірогідний?

@ Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит

Атеросклеротично зморщена нирка

Первинно зморщена нирка

Амілоїдно зморщена нирка

#

При микроскопическом исследовании прямой кишки обнаружены крупные очаги некроза слизистой оболочки, некротические массы пропитаны фибрином, образуя пленку. Слизистая и подслизистая оболочка по периферии участков некроза полнокровные, оттечные с кровоизлияниями и лейкоцитарной инфильтрацией, Какое заболевание можно предположить?

@ Дизентерия

Холера

Амебиаз

Брюшной тиф

Сальмонелез

#

При розтині померлого хворого на атеросклероз в головному мозку виявлено тромбоз гілки внутрішньої сонної артерії та сірого кольору вогнище вологого роз'якшення тканини. Який патологічний процес виявлен в головному мозку?

@ Ішемічний інфаркт

Геморагічна інфільтрація

Гематома

Енцефаліт

Пухлина мозку

#

У хворого виникло збільшення щитовидної залози в 2 рази. При пальпації залоза щільна, поверхня нерівномірно горбиста. При гістологічному дослідженні - дифузна інфільтрація тканини залози лімфоцитами, плазматичними клітинами з утвореннм фолікулів та посилене розростання сполучної тканини. Яке захворювання має місце у хворого?

@ Зоб Хасімото.

Ендемічний зоб.

Спорадичний зоб.

Дифузний токсичний зоб.

Зоб Ріделя.

#

У хворого 17 років інтраопераційно на нижній поверхні печінки виявлена пухлина розмірами 4,5х5,0х3,5см. з субсерозною локалізацією, темночервоного кольору, на розрізі представлена порожнинами значним вмістом крові. Поставити попередній діагноз.

@ Кавернозна гамангiома.

Капiлярна гемангіома.

Гемангiоперицитома.

Гемангiоендотелiома.

Лiмфангiома.

#

В біоптаті бронха хворого, зловживаючого палінням, в потовщеній слизовій оболонці виявлено хронічне запалення і трансформація одношарового війчастого епітелія в багатошаровий плоский епітелій. Який з процесів найбільш вірогідний?

@ Метаплазія

Гіперплазія епітелія

Плоскоклітинний рак

Лейкоплакія

Гіпертрофія епітелія

#

При мікроскопічному дослідженні тканини легенів виявлено ділянку запалення, яка складається з вогнища некрозу, оточеного правильними рядами епітеліоїдних, лімфоїдних клітин, є плазматичні клітини, макрофаги т гігантські багатоядерні клітини Пирогова-Лангханса. Визначте вид запалення.

@ Туберкульозне запалення

Банальне продуктивне запалення

Запалення при лепрі

Ексудативне запалення

Альтеративне запалення

#

На розтині прозектор знайшов зміни в нирках: збільшення в розмірах, корковий шар широкий, жовто-сірий з червоним крапом, добре відмежований від мозкової речовини, яка має темно-червоний колір. При гістологічном дослідженні - розростання нефротелія і подоцитів в капсулі клубочків з утворенням “ півмісяців”, явища склерозу і гіалінозу клубочків, фіброз строми. Про яке захворювання нирок йде мова?

@ *Екстракапілярний продуктивний гломерулонефрит

Інтракапілярний продуктивний гломерулонефрит

Екстракапілярний ексудативний гломерулонефрит

Інтракапілярний ексудативний гломерулонефрит

Інтерстеційний нефрит

#

При розтині прозектор виявив, що легені збільшені в розмірах, бліді, м'якої консистенції, не спадаються, ріжуться з хрустом. Мікроскопічно - розширення альвеолярних ходів, міжальвеолярні перегородки тонкі, є ознак інтракапілярного склерозу. Для якого захворювання легенів характерна така морфологічна картина?

@ *Емфізема

Пневмосклероз

Пневмоторакс

Ателектаз

Пневмонія

#

Удалённый оперативно червеобразный отросток был утолщён, серозная оболочка его тусклая, полнокровная, с беловатыми рыхлыми плёнчатыми наложениями, в просвете мутная, беловато-желтоватая жидкость. Гистологически: диффузная инфильтрация лейкоцитами всех слоев червообразного отростка. О каком варианте аппендицита можно думать в этом случае?

@ *Флегмонозном.

Гангренозном

Простом

Поверхностном

Хроническом.

#

При исследовании биоптата из желудка выявлены признаки тканевого и клеточного атипизма, что позволило установить диагноз злокачественной опухоли - рака. Какие из перечисленных признаков явились решающими постановке диагноза?

@ Железы выстланы полиморфными клетками с крупными гиперхромными ядрами, увеличенным числом ядрышек, узким ободком цитоплазмы

Железы в желудке имеют разные размеры и форму, разную ширину просветов.

Многие железы расположены тесно, бок-о-бок

Железы расположены беспорядочно

Местами отмечается многорядное расположение клеток в железе

#

При гистологическом исследовании узла в удалённой молочной железе среди обильной стромы выявлены разных размеров и формы комплексы атипичных полиморфных эпителиальных клеток с наличием просветов центре комплексов. Клетки с крупными ядрами, увеличенным числом ядрышек и ядрышковых организаторов, наличием атипичных митозов. Поставьте прополагаемый диагноз.

@ Аденокарцинома.

Фиброаденома молочной железы

Солидный рак

Плоскоклеточный неороговевающий рак

Недифференцированный полиморфноклеточный рак

#

При вскрытии трупа мужчины 63 лет, умершего от рака лёгкого обнаружены множественные метастазы. Какие из них можно расценить как имплантационные (контактные) по механизму развития?

@ Мелкие множественные опухолевые узелки по плевре

Метастазы в перибронхиальные, бифуркационные, паратрахеальные лимфатические узлы

Метастазы в головной мозг

Метастазы в надпочечники.

Прорастание опухоли из бронха в пищевод.

#

У больного умершего от легочно-сердечнй недостаточности, на вскрытии обнаружена резко увеличенная малокровная печень. Тестоватой консистенции, желтого цвета. При окраске гематоксилином и эозином выявлены различных размеров вакуоли в цитоплазме гепатоцитов. Какая это дистрофия?

@ Паренхиматозная жировая

Углеводная паренхиматозная

Гиалиново-капельная

Мезенхимальная жировая

Гидропическая

#

Біля інфікованої рани збільшилися регіонарні лімфовузли. При гістологічному дослідженні в них виявлено збільшення кількості макрофагів, лімфоцитів і лімфатич-них фолікулів в кірковому шарі, а також велику кількість плазматичних клітин. Який процес в лімфатичних вузлах відображають виявлені гістологічні зміни?

@ Антигенну стимуляцію

Набуту недостатність лімфоїдної тканини

Природжену недостатність лімфоїдної тканини

Пухлинну трансформацію

Реакцію гіперчутливості

#

У молодої людини збільшилися шийні лімфатичні вузли. При біопсії в лімфовузлі виявлені вогнища проліферації лімфоїдної тканини з наявністю велетенських клітин Березовського-Штернберга і еозинофілів, вогнища некро-з та фіброзу. Яке захворювання найбільш вірогідно буде діагностоване у хворого?

@ Лімфогрануломатоз

Хронічний лімфолейкоз

Мієломна хвороба

Лімфосаркома

Гістіоцитоз

#

У молодої людини в м'яких тканинах лівого стегна з'явилось безболюче новоутворення без чітких меж. В біоптаті тканини новоутворення нагадують риб'яче м'ясо, складаються з незрілих фибробластоподібних клі-тин численими мітозами, які прорастають в м'язи. Ваш діагноз?

@ Фібросаркома

Міосаркома

Фіброма

Рак

Міома

#

У хворого внаслідок обтурації середньодольового бронха вузлом м'яких тканин утворився ателектаз середньої долі правої легені. При бронхобіопсії в зоні обтурації виявлені розростання залозоподібного атипового епітелію з патологічними мітозами, який прорастає в під-леглі тканини і хрящ. Якому захворюванню найбільш вірогідно відповідають ці дані?

@ Бронхогенний рак легень

Деформуючий бронхіт

Запальний поліп

Дисплазія епітелію бронха

Саркома бронха

#

При гістологічному дослідженні вушка серця у хворого на стеноз мітрального клапану виявлені гранульоми Ашоффа-Талалаєва. Про який генез вади серця свідчать гістологічні дослідження?

@ Ревматичний

Атеросклеротичний

Сифілітичний

Природжений

Септичний

#

Больная жалуется на плохой сон, общую слабость, раздражение, пучеглазие, тахикардию. Щитовидная железа увеличена. При явлениях нарастающей сердечно-сосудисто недостаточности больная скончалась. При чисто логическом исследовании щитовидной железы-пролиферация эпителия с образованием сосочков, разжижением коллоида, лимфоплазмоцитарная инфильтрация, формирование лимфатических фолликулов с зародышевыми центрами. Как называется данное заболевание?

@ Диффузный токсический зоб (Базедова болезнь)

Эндемический зоб

Спорадический зоб

Тиреоидит Хасимото

Доброкачественная опухоль щитовидной железы

#

На вскрытии больного, страдавшего частыми геморроидальными кровотечениями и умершего от острого инфаркта миокарда. Обнаружили, что костный мозг диафиза бедра сочный красного цвета. Какой процесс развился в костном мозге?

@ *Компенсаторная гиперплазия

Викарная гипертрофия

Гипертрофические разрастания

Гормональная гиперплазия

Рабочая гипертрофия

#

Больной, с острым трансмуральным инфарктом миокарда левого желудочка умер от разрыва сердца и тампонады. Какой процесс в зоне инфаркта мог способствовать разрыву?

@ Аутолитические процессы с расплавлением ткани миокарда (миомаляция).

Замещение соединительной тканью со снижением эластичности миокарда.

Формирование рубца с истончением стенки левого желудочка сердца.

Истончение рубцовоизмененной стенки желудка с формированием аневризмы

Повышение давления в малом круге кровообращения.

#

При вскрытии у мужчины 62 лет обнаружен надклапанный разрыв аорты с тампонадой сердца. При гистологическом исследовании восходящего отдела аорты в наружной и средней оболочках - инфильтраты из лимфоидных, плазматических, эпителиоидных клеток, очаги некроза в средней оболочке, адвентициальных и эндотелиальных клеток, сосудов наружной оболочки пролиферация. Изменения в аорте характерны для:

@ Сифилитического аортита

Септического аортита

Ревматического аортита

Атеросклероза

Гипертонической болезни

#

Мужчина 40 лет умер от легочного кровотечения.При вскрытии в верхней доле правого легкого - полость диаметром 4 см с плотными стенками и неровной внутренней поверхностью со свертками крови; при микроскопии во внутреннем слое стенки - распадающие лейкоциты, в среднем - разрастание эпителиоидных, лимфоидных и гигантских многоядерных клеток с ядрами в виде подковы. Обнаруженные в легком изменения характерны для:

@ Туберкулезной каверны

Бронхоэктатической каверны

Абсцесса легких

Врожденной кисты

Инфаркта легкого с септическим распадом

#

При вскрытии у мужчины 40 лет в 3 сегменте правого легкого субплеврально выявлен участок уплотнения диаметром 1.5см с четкими границами, окруженной беловатой волокнистой тканью, на разрезе с крошащимися участками бело-желтого цвета. Наличие данного очага характерно для:

@ Инкапсулированного первичного аффекта

Периферического рака

Хондромы

Фибромы

Организующегося инфаркта легкого

#

Женщина 38 лет поступила в хирургическое отделение по поводу разлитого гнойного перитонита. Во время операции выявлена перфорация язвы подвздшной кишки, язва ушита. Брюшная полость дренирована. Через 4 дня больная умерла. На вскрытии в подвздошной кишке - язвы, в пейеровых бляшках, вдоль длинника кишки, дно некоторых с поперечной исчерченностью. Для какого заболевания характерны такие язвы?

@ Брюшного тифа

Туберкулеза кишечника

Дизентерии

Опухоли тонкой кишки

Амебиаза кишечника

#

У больного, страдавшего брюшным тифом, через 4 недели от начала заболевания развилась картина острого живота и при явлениях интоксикации больной умер. На вскрытии патологоанатом обнаружил перфорацию стенк подвздошной кишки и разлитой гнойный перитонит. Для какой стадии заболевания характерно данное осложнение?

@ Стадия чистых язв

Стадия мозговидного набухания

Стадия некроза

Стадия заживления язв

Бактеремии

#

У больного 60 лет, многие годы страдающего атеросклерозом и перенесшего ранее инфаркт миокарда, развился приступ загрудинных болей. Больной госпитализирован через 3 дня, на фоне прогрессирующей сердечно сосудистой недостаточности умер. На вскрытии в области задней стенки левого желудочка и межжелудочковой перегородки обнаружен участок белого цвета около 3 см в диаметре, волокнистый западающий, с четкой границей. Прозектор расценил эти изменения как:

@ Очаговый кардиосклероз

Ишемия миокарда

Инфаркт миокарда

Миокардит

Дистрофия миокарда

#

При аутопсии мужчины средних лет, длительно страдавшего бронхоэктатической болезнью, обнаружено, что оба надпочечника резко увеличены в объеме за счет коркового слоя. Надпочечники плотное бледные, сального вида. Микроскопически по ходу ретикулярной стромы, в стенках сосудов - отложение бесструктурных, гомогенных, еозинофильних масс и конго-рот-положительных масс. Эти изменения свидетельствуют о наличии:

@ Амилоидоза

Мукоидного набухания

Фибриноидного набухания

Липидоза

Гиалиноза

#

У товщі шкіри макроскопічно знайдена щільна пухлина, рухлива. При мікроскопії вона представлена хаотично розташованими пучками колагенових волокон з невеликою кількістю веретеноподібних клітин. Яка пухлина видалена?

@ Щільна фіброма.

Лейоміома.

Меланома.

Ліпома.

Гломус-ангіома.

#

У мужчины 28 лет при гистологическом исследовании шейного лимфоузла обнаружено нарушение рисунка вследствие разрастания эпителиоидных, лимфоидных клеток и макрофагов с ядрами в виде подковы, в центре некоторых скоплений клеток - бесструктурные участки бледно-розового цвета с обломками ядер. Для какого заболевания характерны данные изменения?

@ Туберкулез

Лимфогранулематоз

Актиномикоз

Метастаз опухоли

Сифилис

#

У хворого 21 року видалена пухлина лобної частки правої півкулі головного мозку діаметром 5 см, яка була нечітко відмежована від довколишньої тканини. На розрізі - однорідного вигляду, гістологічно - складається із зіркоподібних клітин, численні відростки яких утворюють густі сплетіння. Яка пухлина мала місце у хворого?

@ Астроцитома

Олігодендрогліома

Гангліоневрома

Епендімома

Хоріоїдпапілома

#

Хворий 65 років, що страждав на атеросклероз, госпіталізований до хірургічного відділення з приводу розлитого гнійного перитоніту. Під час операції діагностовано тромбоз брижових артерій. Яка найбільш імовірна причина перитоніту?

@ Геморагічний інфаркт

Ішемія ангіоспастична

Ішемічний інфаркт

Стаз

Ішемія компресійна

#

На вскрытии в затылочной доле головного мозга обнаружена полость 2,5х1,5 см, заполненная прозрачной жидкостью, стенка ее гладкая буроватого цвета. Какой процесс развился в головном мозге?

@ Киста на месте кровоизлияния

Серое размягчение мозга

Абсцесс мозга

Порок развития мозга

Киста на месте серого размягчения

#

При исследовании биоптата обнаружена гранулема, состоящая из лимфоцитов, плазматических клеток, макрофагов с пенистой цитоплазмой (клетками Микулича), много гиалиновых шаров. О каком заболевании можно думать?

@ Риносклерома

Лепра

Сифилис

Туберкулез

Актиномикоз

#

На вскрытии умершего 78 лет, забрюшинная клетчатка пропитана кровью, в брюшном отделе аорты обнаружено мешковидное выпячивание, в котором определяется дефект с неровным краем, стенка аорты местами каменистой плотности. Осложнение какого заболевания развилось у больного?

@ Атеросклероза

Гипертонической болезни

Системного васкулита

Висцерального сифилиса

Болезни Морфана

#

У больного 40 лет при прогрессировании стафиллококкового гнойного периодонтита возникло гнойное воспаление костно-мозговых пространств альвеолярного отростка, а затем тела нижней челюсти. Микроскопически костные балки истончены, очаги некроза, костные секвестры, окруженные соединительнотканной капсулой. Назовите заболевание.

@ Хронический остеомиелит

Острый остеомиелит

Пародонтома

Хронический фиброзный периостит

Гнойный периостит

#

У дитини 15 років через 14 днів після перенесеної ангіни з’явилися набряки на обличчі зранку, підвищення артеріального тиску, сеча у вигляді “м’ясних помиїв”. Імуногістохімічне дослідження біоптату нирки виявило відкладання імунних комплексів на базальних мембранах капілярів та у мезангії клубочків. Яке захворювання розвинулось у хворого?

@ Гострий гломерулонефрит

Гострий інтерстіційний нефрит

Ліпоїдний нефроз

Гострий пієлонефрит

Некротичний нефроз

#

Заболевание ребенка началось с высокой температуры, боли в горле, припухлости подчелюстных лимфатических узлов. При осмотре зева слизистая отечна, умеренно гиперемирована, миндалины увеличены, покрыты серовато-беловатыми пленчатыми наложениями, плотно спаянными с надлежащей тканью, при попытке снятия которых образуется кровоточащие дефекты. Для какого заболевания характерны обнаруженные изменения?

@ Дифтерия

Катаральная ангина

Скарлатина

Менингококковая инфекция

Корь

#

Больной умер от прогрессирующей сердечной недостаточности. На вскрытии сердце расширено в поперечнике, дряблое; мышца на разрезе неравномерного кровенаполнения, пестрая; при гистологическом исследовании в миокарде полнокровие, в строме лимфогистиоцитарные инфильтраты, раздвигающие кардиомиоциты. Выявленные морфологические изменения свидетельствуют о:

@ негнойном межуточном миокардите

венозном полнокровии

жировой дистрофии миокарда

Кардиосклерозе

инфаркте миокарда

#

У женщины 22 лет через 5 часов после приема в пищу морепродуктов на коже туловища, дистальных отделов конечностей появились маленькие зудящие папулы, частью сливающиеся между собой. Через сутки высыпания самопроизвольно исчезли. Назовите механизм гиперчувствительности, лежащий в основе данных изменений.

@ Атопия (местная анафилаксия).

Системная анафилаксия.

Клеточная цитотоксичность.

Иммунокомплексная гиперчувствительность.

Антителоопосредованный клеточный цитолиз.

#

konec:

#end


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 704 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.172 сек.)