АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Анатомія і фізіологія

Прочитайте:
  1. Анататомія, фізіологія, патологія дітей ОГ
  2. Анатомія вегетативної нервової системи
  3. Анатомія головного мозку
  4. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  5. АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ
  6. Анатомія провідних шляхів
  7. Анатомія серця
  8. АНАТОМІЯ СЕРЦЯ
  9. Анатомія спинного мозку

Морфологія. Молочна залоза складається із залозистої, жирової та фіброзної тканин і має трубчасто-альвеолярну будову. Залозисте тіло включає 15—25 радіально розташованих часток, кожна з яких утворена 4—12 часточками. Часточкові протоки утворюють міжчасткові та часткові протоки, котрі відкриваються на поверхні соска 7—20 отворами діаметром 0,2—0,3 мм. Тіло молочної залози з усіх боків оточене жировою тканиною. Передня поверхня тіла залози нерівна,між нею і шкірою міститься премамарний простір. Задня поверхня гладенька, вкрита глибоким листком фасції. Між цим листком та апоневрозом великого грудного м'яза міститься ретромамарний простір. Пре- та ретромамарний простори заповнені жировою тканиною.

Функціональні та вікові зміни. Протягом життя у молочній залозі жінки відбуваються зміни. Це пов'язано з менструальним циклом, вагітністю, пологами, лактацією, віковими інволютивними процесами. У дівчаток віком 10—12 років починається інтенсивний розвиток молочних залоз, розростаються протоки та строма. Особливо активно цей процес відбувається після початку менструального циклу. У жінок віком 25—40 років молочна залоза має виражену часточкову та альвеолярно-трубчасту будову. У жінок віком 45—55 років залозиста тканина поступово зазнає інволютивних змін. У жінок віком 60—80 років залозисті часточки атрофуються та заміщуються жировою тканиною.

Різні морфологічні зміни виникають у молочній залозі залежно від фази менструального циклу. В передменструальний період кількість залозистих ходів збільшується, їх просвіт розширюється, спостерігається набряк внутрішньочасточкової тканини. У післяменструальний період усі згадані вище прояви зникають.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 709 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)