АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Променева анатомія

Прочитайте:
  1. Анатомія вегетативної нервової системи
  2. Анатомія головного мозку
  3. Анатомія дихальної системи (верхні дихальні шляхи)
  4. Анатомія і фізіологія
  5. АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ
  6. Анатомія провідних шляхів
  7. АНАТОМІЯ СЕРЦЯ
  8. Анатомія серця
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомія спинного мозку

Рентгеноанатомія. На мамограмах зовнішній контур молочної залози є зображенням шкіри у вигляді однорідної інтенсивної смуги завширшки 1—2 мм. У передньому відділі залози шкіра поступово потовщується і переходить у ареолу. В центрі ареоли простежується інтенсивна тінь соска.Зовнішній контур шкіри рівний, чіткий, у ділянці ареоли й соска — хвилястий.

Премамарний простір лежить безпосередньо під шкірою залози й містить жирову тканину у вигляді світлої смуги.

Структура молочної залози в нормі може бути різною— залежно від фази менструального циклу, віку жінки, її гормонального стану.

У дітородний період (від 20 до 40 років) тінь залозистої тканини молочних залоз збільшується і стає ще більш неоднорідною. Між скупченнями осередкоподібних тіней залозистих часточок помітні смужкоподібні тіні сполучної тканини, які розташовані радіально або безладно.

За кілька днів перед початком і під час менструації'тінь залозистого трикутника стає інтенсивнішою і однорідною. Структура простежується нечітко внаслідок набухання залоз.

Методика аналізу мамограм:

1) детально визначають контури залози, товщину шкіри, а також розмір, контури соска й ареоли;

2) вивчають структуру залози (розвиток і розташування залозистої, спо­лучної тканин та кровоносних судин; стан премамарного й ретромамарного простору; наявність мікрокальцинатів та додаткових тіней патологічних утворів);

3) у разі виявлення вузлових тіней визначають їх локалізацію, кількість, форму, розмір, контури, однорідність, інтенсивність тіні,

4) якщо є звапнення, визначають їх локалізацію, кількість, розміри, характер та особливості розташування.

В МРТ зображенні у нормі шкіра молочної залози дає сигнал середньої інтенсивності. Премамарний та ретромамарний простори через наявність жирової тканини дають сигнал високої інтенсивності, а залозиста тканина — середньонизький сигнал.

У нормі УЗ зображення шкіри молочної залози має вигляд вузької гіперехогенної смуги з досить чітким внутрішнім контуром. Під шкірою візуалізується гіпоехогенний премамарний простір, що має неоднорідну структуру за рахунок жирової тканини, судин та зв'язок Купера.

Характер структури та ехогенність молочних залоз у здорових жінок неоднакові. Вони залежать від ступеня розвитку залозистих часток, кількості фіброзної та жирової тканин. У молодої жінки залозисте тіло візуалізується як численні густо розташовані осередкоподібні округлі осередки середньої ехогенності.

У разі виявлення патологічного утвору в молочній залозі важливо: уточнити його локалізацію, форму, розмір, характер контурів,ехогенність, структуру.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 481 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)