АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Захворювання молочної залози

Прочитайте:
  1. E. - Прищитоподібної залози.
  2. Автоімунні захворювання
  3. АНАМНЕЗ ЗАХВОРЮВАННЯ
  4. Анамнез наявного захворювання
  5. Анатомо- фізіологічна характеристика печінки, підшлункової залози, як важливих органів травлення, небезпека патологічних їх змін.
  6. Варіанти початку захворювання (С.Д. Подимова, 1993р.):
  7. ВІРУСНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ШКІРИ
  8. Вступ до нозології. Захворювання кровотворної системи.
  9. Гістологічна класифікація пухлин щитовидної залози (ВОЗ, 1974)
  10. Гострі захворювання бронхолегеневої системи.

Мастопатія виникає внаслідок порушення регулюючої діяльності центральної нервової та гіпоталамо-гіпофізарної систем, а також зміни функцій яєчників, надниркових і щитоподібної залоз, печінки. Під впливом ендокринних порушень змінюється послідовність фізіологічних процесів у тканинах молочної залози (темп, ритм та характер циклічної перебудови), виникає некоординоване розростання залозистих і сполучнотканинних структур.

Мал..43. Мастопатія.

Патанатомія. Розрізняють непроліферативну й проліферативну форми мастопатії. Непроліферативна форма характеризується розростанням щільної сполучної тканини, у якій розташовані атрофічні часточки й кістозно розширені протоки. Проліферативна форма характеризується поєднанням різних варіантів епітеліальної, міоепітеліальної та фіброзно-епітеліальної проліферації.

Променева семіотика. Розрізняють наступні форми мастопатії: аденоматоз, фіброзну, кістозну та змішану форми і секреторну хворобу.

Аденоматоз Рентгенологічно та на КТ сканах виявляють численні однотипні нерізко обведені округлі тіні.

Мал..44. Аденоматоз.

Фіброзна форма характеризується надмірним розвитком фіброзної тканини. На рентгенограмах та на КТ сканах виявляють інтенсивну, майже однорідну тінь залозистого трикутника, різко відмежовану від підшкірної жирової тканини, на тлі якої можна помітити окремі тіні безладно спрямованих фіброзних тяжів.

Кістозна форма на рентгенограмах та на КТ сканах визначаються поодинокі й численні (частіше) інтенсивні тіні округлої форми з рівними чіткими контурами. Кісти, що містять жирову тканину, мають вигляд ділянок округлої форми з тонкою чітко окресленою стінкою.

Мал..45. Мастопатія, кістозна форма УЗД.

Змішана форма мастопатії характеризується одночасною наявністю у молочній залозі гіперплазії залозистої тканини, фіброзної строми, кістозних порожнин та змінами у молочних протоках. На рентгенограмах та КТ сканах помітні ознаки різних форм мастопатії.

На УЗ зображеннях аденоматозу структура тканини зерниста за рахунок численних близько розташованих один від одного осередків округлої форми високої ехогенності. Кістозна мастопатія характеризується наявністю поодиноких або численних рідинних утворів, що мають округлу або овальну форму, різні розміри.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 447 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)