АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Для студентів ІV курсу медичного факультету.

Прочитайте:
  1. A. Пасивна імунізація специфічним імуноглобуліном – інфільтрація в рану та в/м введення залишку і розпочаток курсу антирабічних щеплень
  2. V. Организационно-методический раздел по курсу лекций
  3. VІ. Матеріали активізації студентів під час викладання лекції
  4. База тестів для ІІ курсу стоматолгічного факультету
  5. База тестів для ІІ курсу стоматолгічного факультету
  6. без знання яких студент 5-го курсу медичного факультету не може отримати задовільну оцінку
  7. Визначення результатів медичного огляду.
  8. Вихідний контроль рівня знань студентів
  9. Гігієна медичного персоналу хірургічних відділень.
  10. Гігієна праці медичного персоналу

Методичні вказівки до практичних занятьз дерматовенерології

Тема №20: Третинний сифіліс. Природжений сифіліс. Діагностика, клініка, лікування, профілактика.

Актуальність теми: сифіліс внаслідок різноманітних шляхів передачі та мінливого клінічного перебігу протягом століть становив небезпеку життю та здоров’ю найбільш працездатного населення. Малосимптомнй та асимптомний перебіг зумовлю велику поширеність хвороби і в наші дні. Рання діагностика та лікування хворих є запорукою одужання пацієнтів та переривання ланцюга передачі інфекції.

Навчальні цілі:

Знати: Загальна хара­ктеристика активного та прихованого третинного сифілісу. Клініка, перебіг. Клінічні та гістопатологічні особливості горбикового і гумозного сифілідів на шкірі і слизових оболонках та їх дифе­ренціальна діагностики. Ураження кісток, суглобів, внутрішніх органів і нервової системи. Серологічні реакції. Діагностика.

Визначення, шляхи передачі вродженого сифілісу. Соціа­льне значення природженого сифілісу: вплив сифілісу на перебіг вагіт­ності. Класифікація.

Клініка і перебіг раннього вродженого сифілісу. Ураження шкіри, слизових оболонок внутрішніх органів, нервової системи, очей, кісток.. Серологічні реакції. Діагностика. Клініка пізнього вродженого сифілісу. Тріада Гетчинсона: зуби Гетчинсона, паренхіматозний кератит, неврит слухових нервів. Ймовірні ознаки пізнього вродженого сифілісу. Уражен­ня шкіри та слизових оболонок: гума, горбик, інтерстиціальний сифіліти­чний глосит. Серологічні реакції. Діагностика вродженого сифілісу.

Серодіагностика сифілісу.. Клінічне значення серологічних реакцій на сифіліс (класична реакція Васермана, мікрометод, реакція іммобілі­зації блідих трепонем, реакція імунофлюоресценції). Поняття про серо-резистентний сифіліс. Хибнопозитивна реакція. Дослідження спинномоз­кової рідини на сифіліс.

Лікування хворих на сифіліс. Принципи лікування сифілісу згідно з наказом МОЗ України (підтвердження-діагнозу, індивідуалізований під­хід, комплексне лікування, клініко-лабораторний контроль під час ліку­вання тощо). Специфічні та неспецифічні методи лікування. Превентив­не, пробне і профілактичне лікування. Критерії виліковування сифілісу.

Профілактика сифілісу громадська та індивідуальна. Законодавство щодо боротьби з венеричними хворобами. Пункти індивідуальної профі­лактики. Роль жіночих консультацій і васерманізації вагітних у профілак­тиці природженого сифілісу. Роль серологічного обстеження у виявленні латентного сифілісу у соматичних хворих. Контроль за якісними показ­никами роботи ОШВД в епідемічному осередку (своєчасна госпіталізація і виявлення джерел зараження, контактів). Профілактичні огляди груп ризику. Санітарно-просвітницька робота.

Вміти: збирати медичний анамнез у пацієнта із хворобою, що передається статевим шляхом. Призначати лабораторні методи дослідження, збирати матеріал для дослідження при хворобах, що передається статевим шляхом. Назначити хворому раціональну терапію. Провести планові профілактичні заходи.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 241 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)