АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

М. Біла Церква

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет ветеринарної медицини

Кафедра ветсанекспертизи і патанатомії

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Для проведення навчальної практики з

Патологічної анатомії

м. Біла Церква

УДК 619:616–091(07)

Затверджено радою факультету ветеринарної медицини

Протокол № 3 від 17.11.2005р.

Укладачі: кандидати вет. наук, доценти: Папченко І.В., Утеченко М.В., кандидати вет наук, асистенти: Тирсіна Ю.М., Яхновська О.В.

 

Методичні вказівки для проведення навчальної практики з патологічної анатомії / І.В. Папченко, М.В. Утеченко, Ю.М. Тирсіна, О.В. Яхновська. – Біла Церква, 2006. – с.

 

У методичних вказівках викладено програму та завдання навчальної практики; інструменти та спецодяг, що застосовуються в процесі розтину; безпеку праці; послідовність етапів патолого-анатомічного розтину трупів тварин; основи гістологічної техніки.

Для студентів факультету ветеринарної медицини.

 

Рецензент: д-р вет. наук, професор Рубленко М.В.

 

© БДАУ, 2006


Мета та завдання навчальної практики

Після вивчення теоретичних основ загальної та спеціальної патологічної анатомії навчальною програмою передбачено клінічну практику, під час якої студенти ознайомляться і відпрацюють практичні питання з дисципліни.

Мета: набуття практичних навиків проведення патоморфологічних досліджень трупів сільськогосподарських тварин різних видів, виявлення патолого-анатомічних змін в організмі, з’ясування причин захворювання і смерті, правильне оформлення документації за результатами розтину.

Завдання:

– ознайомитися з секційним залом, його обладнанням та правилами роботи в ньому;

– провести розтин трупів тварин різних видів;

– оформити документацію за наслідками розтину;

– провести відбір матеріалу для гістологічних досліджень та виконати первинну його обробку;

– ознайомитися з технікою гістологічних досліджень і освоїти деякі методи фарбування гістозрізів;

– ознайомитися з основами музейної справи та виготовити музейні препарати;

– ознайомитися з роботою Сквирського ветсанутильзаводу.

 

Загальні положення

Клінічна практика в обсязі 30 год на академічну групу проводиться протягом 4-х днів (7,5 год на І день). Кожна академічна група порівну розподіляється на 2 підгрупи, з кожною працює окремий викладач. Місцем проведення практики є секційний зал та лабораторія гістологічного дослідження патологічного матеріалу. За кожною підгрупою в секційному залі закріплено окремий секційний стіл, а в лабораторії гістологічних досліджень – окремі робочі місця.

Режим роботи: у зв’язку з особливостями виконання робіт (проведення розтину, фарбування гістозрізів) перерви надаються за індивідуальним графіком у міру виконання окремих етапів робіт.

Матеріальне забезпечення: інструкція безпеки праці та особистої гігієни при роботі в секційному залі і лабораторії гістологічних досліджень; спеціальний одяг і засоби індивідуального захисту для роботи з трупним матеріалом; набори інструментів для проведення розтину; секційні столи; термостат, мікротоми різних систем, реактиви й фарби для виготовлення гістологічних препаратів; мікроскопи; мийні та дезінфекційні засоби; скляний посуд та фіксуючі розчини для виготовлення музейних препаратів; трупи сільськогосподарських тварин різних видів; зафіксований патологічний матеріал, призначений для виготовлення музейних препаратів та ін.



Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 495 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)