АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тематика навчальної практики

Прочитайте:
  1. I. Случаи из судебной практики.
  2. IV. ВЫЯВЛЕНИЕ ПРИ ОБРАЩЕНИИ К ВРАЧУ ОБЩЕЙ ПРАКТИКИ
  3. VI. Указания для суггестивной или психотерапевтической врачебной практики.
  4. Біоритмологічні принципи раціональної організації навчальної діяльності дітей і підлітків
  5. В соответствии с программой производственной практики
  6. В ходе прохождения практики студенты должны
  7. Вид практики: МЕДСЕСТРИНСЬКА ПРАКТИКА
  8. Виды терапевтической практики.
  9. Витяг з навчальної програми практики
  10. Внутренняя картина болезни. Реакция личности на болезнь. Понятие. Значение для врача общей практики.

Ознайомлення з секційним залом, його обладнанням, інструментарієм та правилами особистої гігієни і безпеки праці при проведенні розтину та роботі з трупним матеріалом.

Розгляд загальних вимог до місць розтину з урахуванням запобігання забруднення навколишнього середовища. Транспортування та утилізація трупів. Використання інструментів та спеціального одягу в процесі розтину, його знезараження і зберігання.

Мета розтину трупів тварин: діагностична, навчальна, наукова і за розпорядженням органів дізнання та суду.

Основні етапи розтину трупів сільськогосподарських тварин: збір анамнезу, проведення зовнішнього і внутрішнього огляду, складання патолого-анатомічного діагнозу та висновки про причину загибелі тварини.

Проведення розтину трупа сільськогосподарської тварини за загальноприйнятою схемою з детальним дослідженням різних систем органів, виявленням різних патологічних процесів та узагальнення виявлених змін з метою визначення причини (або причин) загибелі тварини. Оформлення документації за наслідками розтину.

Відпрацювання техніки проведення розтину трупів сільськогосподарських тварин різних видів (курей, поросят, телят) з послідовним та детальним дослідженням, описанням шкіри та її похідних, слизових оболонок, скелетних м’язів, підшкірної клітковини, кровоносних судин, лімфатичних вузлів (зовнішній огляд), органів травлення та дихання, органів виділення, серця та магістральних судин, нервової системи (внутрішній огляд). За наслідками розтину складається патолого-анатомічний діагноз і формулюється висновок, в якому вказується захворювання, що зумовило загибель тварини. Результати розтину оформляються у вигляді протоколу.

Закріплення техніки розтину трупів сільськогосподарських тварин різних видів з веденням протоколу патолого-анатомічного розтину. Детальний аналіз конкретного випадку загибелі тварини, обґрунтування висновку з посиланням на анамнестичні дані та патолого-анатомічні зміни. Відбір матеріалу для гістологічного дослідження та первинна його обробка. Аналіз помилок, які можуть допускатися при оформленні протоколу патолого-анатомічного розтину.

Ознайомлення з роботою Сквирського ветсанутильзаводу: його приміщенням та обладнанням; збір і транспортування трупного матеріалу для переробки; реєстрація трупів і підготовка їх до переробки в вакуумних котлах; переробка сировини та одержання м’ясо-кісткового борошна; перевірка його якості; споруди та їх робота із знезараження стоків.

Ознайомлення з основними етапами проведення гістологічного дослідження: відбір матеріалу; фіксація матеріалу; зневоднення в спиртах зростаючої концентрації; поміщення в індиферентні середовища (целоїдин та парафін); підготовка мікротомних ножів; одержання зрізів на різних типах мікротомів; фарбування зрізів гематоксиліном і еозином, суданом ІІІ, ІV та на виявлення гемосидерину; розгляд гістопрепаратів під мікроскопом з наступною оцінкою одержаних результатів. Ознайомлення з особливостями експрес-методу гістологічного дослідження.

Загальні поняття про музейну справу та виготовлення музейних препаратів (мікропрепаратів): ознайомлення з теоретичними основами виготовлення музейних препаратів; виготовлення розчинів та фіксація відібраного патматеріалу; розміщення в посуді та естетичне оформлення органів з патологічними процесами; ознайомлення з колекцією музейних препаратів з визначенням та описанням в них відповідних патолого-анатомічних змін.

Підведення підсумку проведеної клінічної практики з патологічної анатомії з виставленням диференційованої оцінки.

 

По завершенні проведення навчальної практики з дисципліни “Патологічна анатомія, розтин і судова ветеринарія” кожен студент повинен знати:

1. Мету і види розтину, основні етапи діагностичного процесу.

2. Організацію місця розтину, знешкодження та утилізацію трупів і трупного матеріалу.

3. Інструменти для розтину та їх використання.

4. Правила відбору патологічного матеріалу для гістологічних, гістохімічних, бактеріологічних, вірусологічних, хіміко-токсикологічних та інших лабораторних досліджень, фіксації та упакування для пересилки, оформлення супровідного документа.

5. Методи і техніку розтину трупів ссавців і птахів.

6. Правила оформлення протоколу патолого-анатомічного розтину.

7. Техніку виготовлення музейних препаратів.

8. Вміти виявляти посмертні зміни та їх диференціювати від патологічних процесів.

9. Розвиток і морфологічний прояв загальнопатологічних процесів (розладів кровообігу та лімфовідтоку, порушення обміну тканинної рідини, дистрофій, некрозів, атрофій, гіпертрофій, гіперплазії, запалень, пухлин, імунопатологічних процесів).

10. Нозологію, патоморфологічні зміни та диференційні ознаки найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб сільськогосподарських тварин різних видів.

Студент повинен уміти:

1. Працювати з мікроскопом та гістологічними препаратами.

2. Відбирати і фіксувати патологічний матеріал для гістологічних, гістохімічних та інших видів лабораторних досліджень (бактеріологічних, вірусологічних, хіміко-токсикологічних).

3. Користуватись інструментами для розтину.

4. Правильно методично і технічно робити розтин трупів тварин різних видів.

5. Визначати й описувати характер патологічних процесів в органах і тканинах на основі макро- та мікроскопічних змін.

6. Складати патолого-анатомічний діагноз.

7. Обгрунтувати основне захворювання, його ускладнення і супутні хвороби.

8. Правильно і грамотно оформити документ розтину і супровідну на лабораторне дослідження патологічного матеріалу.

9. Дотримуватися правил техніки безпеки і охорони навколишнього середовища.

10. Організувати місце розтину та забезпечити умови знешкодження трупного матеріалу.

11. Виготовляти музейні препарати для ветеринарно-просвітньої роботи.

 


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 465 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)