АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Заходи у неблагополучному по лейкозу господарстві фермі, стаді.

Прочитайте:
  1. IV. Заходи в неблагополучному щодо лейкозу господарстві, фермі, стаді
  2. В районе улицы Крещатик в вечерне-ночное время происходят грабежи и драки, милиция боится заходить на Майдан. Киев, 11.03.2014
  3. Ветеринарно - санітарні заходи в пташнику
  4. Ветеринарно-санітарні заходи в неблагополучних щодо туберкульозу господарствах
  5. Види відшкодування шкоди та інші заходи реабілітації.
  6. Використання гормонів та біологічно активних речовин в рибному господарстві
  7. Вкажіть заходи, які спрямовані на підготовку шлунково-кишкового тракту до ургентного оперативного втручання.
  8. Гігієна праці при роботі з пестицидами (види пестицидів, особливості дії та способів застосування, заходи безпеки та профілактики захворювань).
  9. Гігієна праці при роботі з пестицидами( види пестицидів, особливості дії та способів застосування, заходи безпеки та профілактики захворювань)
  10. Гігієна праці сільських механізаторів (умови праці, професійні шкідливості, можливі зрушення у стані здоровя та захворювання, заходи щодо профілактики)

4.1. Господарство, ферму, стадо в яких діагноз встановлено серологічним методом при двократному дослідженні з інтервалом 30 - 45 днів оголошують неблагополучними по лейкозу і вводять обмеження розпорядженнямрайонноїдержавноїадміністрації.В неблагополучному господарстві розробляється план організаційно-господарських, ветеринарно-санітарних і спеціальних заходів по ліквідації лейкозу, який затверджується головним державним інспектором ветеринарної медицини району або області і додається до розпорядження районної державної адміністрації.

У разі встановлення в окремих тварин тільки патоморфологічних змін, характерних для хвороби, проводять двократне серологічне дослідження з інтервалом 30 - 45 днів поголів'я старше 4 - 6 місячного віку. Якщо при цьому у тварин не виявлені антитіла до вірусу лейкозу, господарство вважається благополучним. В такому господарстві проводиться аналіз епізоотичного стану по результатах діагностичних досліджень на лейкоз, вивчення джерела і шляхів занесення інфекції та конкретних умов, які сприяли виникненню захворювання в окремої тварини. Результати цієї роботи оформляють в акті спеціалістів з участю представника державної ветеринарної медицини.

4.2. Виявлених при дослідженні РІД-позитивних тварин таврують літерою "Л" на лівому масетері або мітять іншим способом та ізолюють в окремі приміщення або ферми.

4.3. В неблагополучному стаді, фермі забороняється:

4.3.1. Використовувати молоко без попереднього знезараження для громадського харчування і згодовування тваринам, продавати державі та на ринках.

4.3.2. Реалізувати тварин для племінних та користувальних цілей, крім випадків, передбачених п. 4.4.8. та п. 4.4.8.1.

4.3.3. Використовувати бугаїв-плідників для парування корів і телиць.

4.3.4. Використовуватиспермувід серопозитивних бугаїв-плідників. Запаси сперми, отримані від інфікованих бугаїв за 6 місяців до встановлення діагнозу на лейкоз, підлягають знищенню.

4.3.5. Перегруповувати тварин без відома ветеринарного спеціаліста господарства.

4.3.6. Заготовляти кров і молозиво для виготовлення ветеринарних і медичних лікувально-профілактичних препаратів, проводити гемотерапію.

4.3.7. Вивозити тварин з гематологічними та клінічними ознаками лейкозу у сецгоспи по вирощуванню та відгодівлі великої рогатої худоби.

4.3.8. Використовувати нестерильні інструменти, прилади, апарати при проведенні лікувально-профілактичних, зоотехнічних і технологічних заходів.

4.3.9. Доїти в одному доїльному залі одними доїльними апаратами корів, заражених і незаражених вірусом лейкозу.

4.3.10. Використовувати одне родильне приміщення для корів, заражених і незаражених вірусом лейкозу.

4.3.11. Використовувати молозиво корів, заражених вірусом лейкозу, для напування телят від здорових корів.

4.3.12. Осіменяти серопозитивних телиць для відтворення стада.

4.3.13. Постачати телят у спецгоспи по вирощуванню нетелей.

4.4. Оздоровлення неблагополучних по лейкозу стад, ферм проводять:

4.4.1. При інфікованості корів до 6% - шляхом здачі всіх серопозитивних тварин на забій.

4.4.2. При інфікованості корів більше 6% - шляхом розділення стада на серонегативних і серопозитивних тварин, вирощування вільних від вірусу лейкозу теличок, нетелей і первісток для подальшої заміни інфікованих тварин (по корівниках, фермах).

4.4.3. В окремих господарствах оздоровлення може проводитися шляхом одночасної повної заміни неблагополучного стада, ферми тваринами, завезеними із благополучних ферм, господарств.

4.4.4. Серологічні дослідження серонегативних тварин старших 4 - 6-місячного віку проводять систематично з інтервалом 30-45 днів. Серопозитивних тварин, старших 2-х років, досліджують клініко-гематологічно на протязі 15 днів після розділення стада, а надалі один раз на рік; тварин з гематологічними або клінічними ознаками лейкозу, не пізніше 15 днів після їх виявлення, здають на забій. Серопозитивних тварин утримують і експлуатують в окремому приміщенні, стаді, фермі з урахуванням ступеня ураженості стада не довше 2 - 4 років: при інфікованості корів до 30 процентів - не довше 2-х років; при інфікованості корів більше 30 процентів - не довше 4-х років. Тварин, у яких встановлено позитивну на лейкоз серолічну реакцію (РІД), повторному серологічному дослідженню не підлягають.

4.4.5. Молоко від серопозитивних тварин, яких утримують ізольовано від серонегативного стада, пастеризують в господарстві при температурі не нижче 80 град. C (тільки при такому режимі можна здійснювати контроль якості пастеризації за допомогою реакції на пероксидазу), після чого його можна використовувати для згодовування телятам або здавати на молокозавод. Молоко від корів серонегативного стада можна продавати державі без попередньої пастеризації.

У випадку, коли серопозитивні на лейкоз тварини не виділені із загального стада, молоко від всього поголів'я ферми підлягає пастеризації в зазначених режимах.

В окремих випадках (при виконанні організаційно-господарських і спеціальних оздоровчих протилейкозних заходів і відсутності пастеризаторів в господарствах) допускається з письмового дозволу Головного державного інспектора ветеринарної медицини республіки Крим, областей тимчасовий вивіз сирого молока окремим транспортом на молокозавод для технологічної пастеризації і подальшої переробки.

Допускається також на підставі розпорядження місцевої державної адміністраціїорганізовуватигоспрозрахункові міжгосподарські пастеризаційні пункти на базі підприємств молочної промисловості або використовувати для цієї мети окремі лінії по переробці молока.

Молоко від серопозитивних тварин, яких утримують ізольовано від серонегативного стада, може піддаватися сепарації в господарстві. При цьому на молокопереробне підприємство вивозять тільки пастеризовані вершки; перегін кип'ятиться і згодовується тваринам.

4.4.5.1. Молоко від корів з клінічними (гематологічними) ознаками лейкозу забороняється використовувати на харчові цілі та згодовувати тваринам. Таке молоко денатурують шляхом додавання до нього 5-процентного формальдегіду, креоліну або іншої дезинфікуючої речовини.

4.4.6. Телят до 7-денного віку випоюють материнським молозивом, а надалі - пастеризованим молоком.

4.4.7. Неблагополучні по лейкозу племінні господарства або ферми за поданням Головного державного інспектора ветеринарної медицини району, області, республіки Крим та України позбавляються статусу племінних до їх повного оздоровлення.

4.4.8. В спецгоспи або ферми по вирощуванню нетелей поставляють телят не старше 20 днів тільки із благополучних по лейкозу господарств, ферм. При виявленні в спецгоспах або фермах по вирощуванню нетелей інфікованих тварин весь серопозитивний молодняк передають на відгодівлю, а серопозитивних нетелей і первісток у неблагополучні по лейкозу господарства для утримання в серопозитивному стаді. Серонегативних первісток і нетелей передають в неблагополучні господарства для утримання в серонегативному стаді.

4.4.8.1. При комплектуванні господарства, ферми, які оздоровлюються від туберкульозу шляхом повної заміни неблагополучного поголів'я, з письмової згоди керівника господарства і після погодження з Кримським республіканським, обласним управліннями державної ветеринарної медицини, дозволяється завіз телиць для користувальних цілей з благополучних ферм, приміщень неблагополучного по лейкозу господарства при умові, що тварини досліджені на лейкоз серологічним методом з негативним результатом.

4.4.9. В індивідуальних, фермерських господарствах заражені вірусом лейкозу тварини підлягають здачі на забій. Забороняється їх випас в загальних стадах і продаж від них молока державі та на ринках. Отримане до здачі корів на забій молоко підлягає пастеризації або кип'ятінню з використанням його лише в цьому господарстві.

4.4.10. З метою недопущення поширення хвороби та забезпечення оздоровлення від лейкозу худоби особистих господарств рекомендується колгоспам і радгоспам приймати від громадян, що проживають на їх території, для здачі на забій заражену худобу і на взаємних розрахунках продавати їм з благополучних по лейкозу відділків, ферм, приміщень здорових телиць, нетелей або корів.

4.4.11. Після кожного дослідження та ізоляції хворих тварин проводять дезинфекцію приміщень і обладнання відповідно до діючої Інструкції по проведенню ветеринарної дезинфекції об'єктів тваринництва. Застосовують звичайні дезинфікуючі засоби: 2%-ний розчин їдного натрію, 2%-ний розчин хлорного вапна (по АДР), 20%-ну суспензію свіжегашеного вапна, 5%-ний розчин кальцинованої соди, 2%-ний розчин формаліну, параформальдегіду.

4.4.12. Тварини з гематологічними та клінічними ознаками лейкозу підлягають забою на санітарній бойні. При її відсутності дозволяється таку худобу забивати на загальному конвейєрі після завершення забою здорових тварин і видалення із цеху одержаних від них туш та інших продуктів. При цьому забороняється використовувати кров, ендокринні та інші органи на харчові цілі та для виготовлення ветеринарних і медичних препаратів.

Приміщення та обладнання цеху після забою хворих тварин підлягають старанному прибиранню та дезинфекції.

Всі випадки виявлення лейкозу, а також пухлин різного походження підлягають реєстрації вжурналіобліку ветеринарно-санітарної експертизи м'яса і субпродуктів в цеху первинної переробки худоби і на санітарній бойні м'ясокомбінату та подаються у звіт (форма N 6-вет).

4.4.13. При ветеринарно-санітарній оцінці туш, внутрішніх органів та інших продуктів, одержаних від забою хворих на лейкоз тварин, керуються діючими правилами ветеринарного огляду забійних тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м'ясних продуктів, доповненнями до них.

4.4.14. Гній та очисні води утилізують на загальних підставах.

4.4.15. Господарство, ферму, стадо вважають оздоровленими після вивезення усіх серопозитивних тварин та отримання двох підряд негативних результатів серологічного дослідження (з інтервалом 30-45 днів) худоби старше 4 - 6 місячного віку. В перший рік після оздоровлення серологічні дослідження проводять через 6 місяців, а надалі згідно п. 3.2. та 3.2.1.


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 327 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)