АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Типи неврозів

Виділяють три основні типи неврозів: неврастенія, невроз нав'язливих станів, істеричний невроз. Неврастенія (астенічнийневроз). На першому місці в клінічній картині коштують астенічні прояви: підвищена психічна і фізична втомлюваність, неуважність, розосередження, зниження працездатності, потреба в тривалому відпочинку, не дає, однак, повного відновлення сил. Найбільш типові скарги на занепад сил, відсутність бадьорості, енергії, на знижений настрій, розбитість, слабкість, непереносимість звичайних навантажень. Підвищена психічна виснаженість поєднується з надмірною збудливістю(Явища дратівливої слабкості), гіперестезії (підвищеної шкірної чутливістю).

Хворі нестримані, запальні, скаржаться на постійне відчуття внутрішньої напруги. У таких хворих навіть телефонні дзвінки, дрібні непорозуміння, ранішепроходили непоміченими, тепер викликають бурхливу емоційну реакцію, швидко вичерпується і нерідко завершується сльозами. До найбільш частих проявів неврастенії відносять також головні болі, порушення сну, різноманітні сомато-вегетативні розлади (пітливість, порушення функцій серцево-судинної системи, органів дихання, шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи та ін.)

Невроз нав'язливихстанів (обсесивний невроз) проявляється численними навязчивостями, хоча картина кожного конкретного випадку щодо одноманітна. Обсессіі (нав'язливості) характеризуються мимовільним й непереборним бажанням і виникненням думок, уявлень, сумнівів, страхів, потягів і рухових актів. Поява навязчивостей зазвичай суб'єктивно неприємно, відбувається при зберігається (на відміну від марення) розумінні хворобливості цих порушень і критичному до них відношенні. Виділяютьсяобсессивное стану (нав'язливі ідеї, думки, уявлення), нав'язливі страхи (фобії), нав'язливі потягу і дії. Обсессивное стану поділяють на нав'язливості з афективно-нейтральним змістом і нав'язливості з тяжким афектом (переживанням відчуженості, суперечливості характеру нав'язливості особистості).

Афективно нейтральні нав'язливості - це найчастіше нав'язливий рахунок (підрахунок ступенів, птахів і т.д.), нав'язливе відтворення в пам'яті забутих імен і давно минулих подій і т.д. Нав'язливості, що супроводжуються тяжким афектом, це контрастні дивні речі, думки, яскраві образні опановують уявлення. Хворі відчувають непереборну потребу вигукувати цинічні слова, представляти в деталяхобставини смерті близьких чи знайомих людей і т.д. При нав'язливих сумнівах переважають невідчепна думки про правильність вже прийнятих рішень або вчинених дій (замкнув двері, вимкнув чи газову конфорку і т.д.).

У колі обсесивно - фобічні розладів переважають агорофобія (боязнь відкритих просторів), клаустрофобія (страх закритих приміщень), боязнь пересування на окремих видахтранспорту, боязнь публічних виступів, ерейтрофобія (боязнь почервоніти), страх можливості виконання будь-яких звичних функцій (ковтання, сечовипускання, статевий акт і ін), пов'язаний з тривожними побоюваннями невдачі. і група нозофобіі (страхів захворювань): канцерофобія (боязнь захворіти на рак), кардіофобія (боязнь інфаркту міокарда), СНІДофобія (боязнь заразитися ВІЛ-інфекцією), шізофобія (боязнь зійти з розуму) і т.п. Нав'язливі дії здійснюються проти бажання, нагадуютьприродні, але втратили свій сенс жести і рухи. Хворі з такими звичними діями, повторюваними рухами можуть трясти головою, як би поправляючи головний убір, виробляти руху рукою, як би відкидаючи що заважає волосся, розправляти складки одягу і т.п.

Ритули - нав'язливі рухи і дії, що мають значення заклинання і носять в уявленнях хворого захисний характер. Ритуали зазвичай виступають спільно з фобіями, нав'язливими сумнівами і побоюваннями для попередження уявного нещастя або подолання нав'язливого сумніви (наприклад, благополучного результату майбутніх на службі заходів тощо). При цьому в певному порядку здійснюється ряд нав'язливих дій - рух по певному маршруту, використання при поїздках в метро тільки головних вагонів і т.д. Виконання ритуалу зазвичай супроводжується відчуттям полегшення. Невроз нав'язливих станів в порівнянні з іншими неврозами виявляє значно більш виражену тенденцію до затяжного перебігу. Якщо при цьому не відбувається значного розширення симптоматики, то хворі поступово пристосовуються до фобій, привчаються уникати ситуацій, в яких виникає страх; захворювання, таким чином, не призводить до різких порушень життєвого укладу.

Істеричний невроз. У більшості випадків клінічна картина визначається розладами вегетативних функцій, а також сенсорними, рідше руховим порушеннями, які імітують соматичні та неврологічні захворювання, так званий конверсійний синдром. До групи рухових розладів, з одного боку, відносяться істеричні парези та паралічі, а з іншого боку гіперкінези, тики, ритмічний тремор, тремтіння, що підсилюються при фіксації уваги і ряд інших мимовільних рухів. Можливі також істеричні припадки. До розладів чутливості відносять анестезії (втрата чутливості), гіпоанестезіі (зниження чутливості), гіперестезії (надмірна чутливість), і істеричні болю (найбільш типова головний біль, обумовлена як «обруч, який стягує лоб», «вбитий цвях» та ін.) Анестезії найчастіше бувають по «ампутаційнім типу» у вигляді «рукавичок» або «шкарпеток». До неврозів іноді відносять деякі види анорексії, заїкання і енурезу.

При неврозах (на відміну від психозів) завжди зберігається відчуття чужості хворобливих розладів, прагнення їм протистояти. Неврозоподібні стани, що спостерігається в рамках ендогенних психозів (наприклад, шизофренії), властиві великий полімофізм проявів і тенденція до подальшого розширення симптоматики, абстрактне, химерне, а часом і безглузде зміст страхів і навязчивостей, невмотивована тривога.


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 257 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)