АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

A. Амоксицилін.

B. Омепразол.

C. Гастроцепін.

D. Маалокс.

E. Циметидін.

 

20. Хворий 40 років давно страждає виразкою 12-палої кишки. В останні 2 дні біль в епігастрії став не таким інтенсивним, але з'явилась наростаюча слабкість, головокружіння. Сьогодні, піднявшись з ліжка, знепритомнів. Блідий. Пальпація в епігастрії болісна. Перитонеальні симптоми негативні. Яке ускладнення виразкової хвороби у хворого?

A. Стеноз воротаря шлунку.

B. Малігнізація виразки 12-палої кишки.

C. Пенетрація виразки в підшлункову залозу.

D. Кровотеча з виразки 12-палої кишки.

E. Перфорація виразки 12-палої кишки.

 

21. Визначити зміни, при огляді, пальпації і перкусії живота, які характерні для першій стадії перфоративної виразки:

А. Верхні відділи живота в подиху не беруть участь, визначається захисна напруга і різка біль, головним чином у надчеревній області, симптоми роздразнення очеревини в надчеревній області, зникненні печінкової тупості.

В. Верхні відділи живота в акті подиху беруть участь слабко, нижня половина живота відстає при подиху від верхньої, локальна біль в надчеревній області, тут же позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга.

С. Живіт бере участь у подиху слабко, права половина відстає від лівої при глибокому подиху, при пальпації - напруга м'язів у правому підребер'ї і надчеревній області, перкуторно - тут же притуплення.

D. Живіт бере участь в акті подиху, м'який, різко болісний в епігастральній області, укорочення перкуторного звуку над печінкою.

Е. Живіт різко роздутий, у подиху не бере участь, помірковано болісний при пальпації, симптоми подразнення очеревини сумнівні, перкуторно – тимпаніт.

 

22. Під час операції з приводу перфоративної виразки дванадцятипалої кишки та загального перитоніту, після її ушивання, з’ясувалося, що її просвіт звужено. Який оперативний прийом необхідно виконати?

A. Ваготомія.

B. Ушивання виразки за Опель-Полікарповим.

C. Гастроентеростомія.

D. Економна резекція шлунку.

E. Резекція шлунку з ваготомією.

 

23. У хворого 40 років раптово з'явився різкий "кинжальний" біль у епігастрії. Шкіра обличчя бліда, покрита холодним потом. Т° - 37,4°С, ЧСС – 80 хв-1, АТ 100/70 мм рт. ст. Положення на спині з приведеними до живота стегнами, дихання грудне, поверхневе, часте. Живіт утягнений "як дошка". Ro-логічно — вільний газ у черевній порожнині. Найбільше ймовірний діагноз:

A. Перфорація виразки шлунка.

B. Гострий панкреатит.

C. Гострий холецистит.

D. Гострий апендицит.

E. Перитоніт.

 

24. Визначити тактику при прикритій перфоративній виразці шлунка або дванадцятипалої кишки:

А. Операція за екстреними показаннями.

В. Вичікувальна, при розвитку явищ перитоніту - операція.

С. Зонд у шлунок, аспірація шлункового вмісту.

D. Голод, динамічне спостереження; з появою симптомів перитоніту - операція.

Е. Холод на живіт, зонд у шлунок, очисна клізма.

 

25. У хворого при проведенні гастродуоденоскопії виявлена невеликих розмірів поверхнева виразка на малій кривизні шлунка. Як Ви вважаєте, з чим пов’язаний початковий процес виразкоутворення?

A. Зі зниженням секреторної функції підшлункової залози.

B. З порушенням кислотонейтралізуючої функції дванадцятипалої кишки.

C. З декомпенсацією антральної кислотонейтралізуючої функції.

D. Зі зворотньою дифузією водневих іонів.

E. З механізмами, які порушають рівновагу між факторами захисту та агресії гастродуоденальної зони.

 

26. У хворого 40 років з тривалим виразковим анамнезом розвинувся декомпенсований стеноз воротаря з характерною клінікою цього ускладнення – блювання раніше прийнятою їжею, зниження маси тіла, інколи – судоми. При декомпенсованому пілородуоденальному стенозі рекомендовано застосувати?

A. Економна резекція шлунку зі стовбуровою або селективною ваготомією.

B. Економна резекція шлунку з СПВ.

C. Селективна ваготомія з гастроентероанастомозом.

D. Стовбурна ваготомія з гастроентероанастомозом.

E. СПВ з пілоропластикою.

 

27. В хірургічне відділення поступив хворий з гастродуоденальною кровотечею. Проведено консервативне лікування. Кровотеча припинилась, але через деякий час відновилась. При виразці, що кровоточить та малому ступені операційного ризику рекомендовано?

A. Клиноподібне видалення виразки що кровоточить з СПВ.

B. Ушивання виразки що кровоточить з пілоропластикою та стовбуровою ваготомією.

C. Клиноподібне видалення виразки що кровоточить з пілоропластикою та стовбуровою ваготомією.

D. Резекція шлунку та виразки що кровоточить.

E. Видалення виразки.

 

28. Хворий 38 років, доставлений у приймальне відділення хірургічного стаціонару з клінічними ознаками проривної виразки 12-палоі кишки. Із анамнезу відомо, що він хворів і неодноразово лікувався з приводу виразкової хвороби 12-палоі кишки. 6 годин тому з’явились різкий кинжальний біль в надчеревній ділянці, холодний піт. Доставлений каретою швидкої допомоги. При надходженні було зроблено оглядовий рентгенологічний знімок черевної порожнини. Як ви вважаєте, що є достовірною рентгенологічною ознакою перфорації гастродуоденальної виразки?

A. Високе стояння діафрагми.

B. Наявність вільного газу в черевній порожнині.

C. Пневматизація кишківника.

D. "Чаші" Клойбера.

E. Збільшений газовий міхур шлунка.

 

29. В клініку невідкладної хірургії доставлений молодий чоловік з клінікою перфоративної виразки шлунку через 12 годин від початку захворювання. Терміново взятий в операційну для передопераційної інфузійної терапії. Під час лапаротомії діагностовано розповсюджений гнійний перитоніт. Яка Ваша тактика? Операцією вибору в умовах гнійного перитоніту є:

A. Ушивання перфорації, промивання і дренування черевної порожнини.

B. Резекція шлунку.

C. Висічення виразки зі стволовою ваготомією і пілоропластикою.

D. СПВ з ушиванням перфорації.

E. Антрумектомія, стовбурова ваготомія.

 

30. Хворий Н., 58 років, поступив зі скаргами на чорний стул на протязі 4–5 діб, слабкість, запамороку. В анамнезі – виразкова хвороба 12-палої кишки на протязі 20 років з нечастими загостреннями. Останнє загострення було за тиждень до вступу до лікарні. Нв-48г/л. При терміновому ендоскопічному дослідженні виявлена хронічна виразка 12-палої кишки в діаметрі 0,8 см, яка спричинила кровотечу. Оберіть вірну тактику.

A. Консервативна, противиразкова, гемостатична терапія з наступною операцією через 5-8 діб з ваготомією, прошиванням судини, пілоропластикою.

B. Через тривалий анамнез, важкий ступень крововтрати ваготомія з пілоропластикою та зшивання виразки.

C. Через виражену анемію, що вказує на кровотечу важкого ступеня, короткочасна, на протезі 24 годин, підготовка та термінова операція.

D. Через тривалість кровотечі, виражену анемію, показана противиразкова гемостатична терапія з наступною плановою операцією.

E. Консервативна терапія в умовах терапевтичного відділення.

 

31. Хворий К., госпіталізований з нападами судом. Багато років страждає виразкою ДПК. В останній місяць відмічає щоденну блювоту, схуд на 20 кг. Об’єктивно: Хворий виснажений. В епігастральній ділянці визначається "шум плескоту". Нижня межа шлунку на рівні гребінцевої лінії. Лабораторно: загальний білок 43 г/л; К - 2,1 ммоль/л, Na - 118 ммоль/л, Ca - 1,6 ммоль/л, хлориди - 82 ммоль/л, гематокрит - 64%. Який попередній діагноз?

A. Кровоточива виразка ДПК.

B. Субкомпенсований стеноз воротаря.

C. Декомпенсований стеноз воротаря.

D. Малігнізована виразка шлунку.

E. Компенсований стеноз воротаря.

 

32. Назвіть три основні симптоми перфоративної виразки?

A. Біль в живота, багаторазове блювання, здуття живота.

B. Біль в животі, який поступово наростає, затримка стулу, перитоніт.

C. Виразковий анамнез, раптовий "кинжальний" біль в епігастрії, дошкоподібний живіт.

D. Біль в животі, блідість шкіри та слизових оболонок, зниження артеріального тиску.

E. Виразковий анамнез, біль, що оперізує, багаторазова блювота.

 

33. Вкажіть найінформативніший метод діагностики кровотечі з виразки шлунка?

A. Фіброгастродуоденоскопія.

B. Рентгеноскопія шлунка.

C. Ультразвукове дослідження.

D. Лапароскопія.

Е. Ангіографічне дослідження.

 

34. У хворого з виразковою хворобою у анамнезі виник раптово кинжальний біль у епігастрії, дошкоподібне напруження м’язів передньої черевної стінки, симптом Щоткіна-Блюмберга, позитивний симптом Спіжарського. Який діагностичний метод найбільш інформативний для уточнення діагнозу і вирішення тактики лікування?

A. Фіброгастродуоденоскопія.

B. Діагностична лапаротомія.

C. Оглядова рентгенографія живота у вертикальному положенні.

E. Загальний аналіз крові та сечі.

 

35. Хворий 42 років на протязі 5 років лікувався з приводу хронічного гастродуоденіту. Поступив зі скаргами на виражену важкість в епігастрії, відрижку тухлим, щоденне блювання з неприємним запахом. Для полегшення стану, самостійно викликає блювання. Больовий синдром не виражений. Апетит збережений. За останні 3 місяці схуд на 15кг. Відмічається видима перистальтика шлунку, шум "плескоту". Про яку патологію слід подумати в першу чергу?

A. Рак шлунку.

B. Поліпоз шлунку.

C. Пілороспазм.

D. Ахалазія стравоходу.

E. Декомпенсований стеноз воротаря.

 

36. Хворого Ж., 33 років, госпіталізовано із зупиненою повторною виразковою кровотечею. Хворий виснажений, блідий. Нв – 77г/л, Нt – 25%. У зв'язку з наявністю анемії двічі була спроба переливання одногрупної А(ІІ) Rh() крові. Обидва рази переливання було зупинено у зв'язку з розвитком анафілактичної реакції. Переливання якого трансфузійного середовища необхідно в даному випадку?

A. Свіжоцитратної крові.

B. Еритроцитарної маси (нативної).

C. Відмитих еритроцитів.

D. Еритроцитарної суспензії.

E. Еритроцитарної маси, збідненої на лейкоцити і тромбоцити.

 

37. Чоловік 55 років, хворий на рак шлунка, прооперований 1,5 роки тому, проведена хіміотерапія. Протягом 4-х місяців відмічає важкість у правому підребер’ї, нудоту, гіркий присмак у роті, іноді блювоту жовчу, субфібрилитет в вечері. При УЗД виявленні множинні об’ємні утворення в печінці. Жовчний міхур та підшлункова залоза не змінені. Попередній діагноз: метастатичне ураження печінки. Визначення якої речовини радіоімунологічним аналізом може підтвердити цей діагноз?

A. СА - 19-9.

B. Бета-2 мікроглобулін.

C. Пролактин.

D. Гастрин.

E. Інсулін.

38. Визначити, які порушення водно-електролітного обміну спостерігаються при стенозі вихідного відділу шлунка:

А. Метаболічний алкалоз.

В. Метаболічний ацидоз.

С. Диспротеінемія.

D. Гіпоглікемія.

Е. Гіперкальциемія.

 

39. Хворий К. 47 р., скаржиться на інтенсивні болі в животі, слабкість, затримку відходження стулу та газів. Захворів 1,5 год. тому. Болі з’явились раптово в епігастрії та правому підребер’ї, розповсюдилися по всьому животу. Т=37,8С, Пульс - 60 за 1 хв., слабкого наповнення. Язик сухий. Живіт при пальпації напружений, болючий на всьому протязі. Позитивні перитонеальні симптоми. Печінкова тупість не визначається. Який діагноз у хворого?

A. Кишкова непрохідність.

B. Гострий панкреатит.

C. Гострий холецистит.

D. Перфоративна виразка.

E. Мезентеріальний тромбоз.

 

40. Визначити, коли причиною перитоніту є перфорація гастродуоденальної виразки, тимчасові критерії для реактивної стадії скорочуються до:

A. До 2 годин.

B. З 2 до 4 годин.

C. До 6 годин.

D. З 6 до 12 годин.

E. З 12 до 24 годин.

 

41. Визначити, чим обумовлена зміна загального стану хворого при перфорації виразки в першій фазі:

А. Перитонітом.

B. Роздразненням очеревини шлунковим вмістом, що вилився в черевну порожнину, що викликає різкий біль (можливий шок), рефлекторні порушення гемодинаміки.

С. Вираженими порушеннями реології крові, що приводять до прогресуючого порушення серцево-судинної і дихальної систем.

D. Динамічною кишковою непрохідністю.

Е. Поліорганною недостатністю.

 

42. Визначити клінічні особливості другої фази перфорації виразки:

А. Різкий біль у епігастрії (можливий шок), рефлекторні порушення гемодинаміки, захисна напруга м'язів у надчеревній області.

B. Гострий біль ("кинжальний") у епігастральній області, дошкоподібний живіт, холодний липкий піт, неприборкана блювота (іноді кров'ю).

С Зменшення інтенсивності болю (знижується агресивність шлункового вмісту), що викликає у хворих помилкове відчуття поліпшення стану.

D. Болі, що оперізують, багаторазова блювота, що не приносить полегшення.

Е. Біль пересувається в праву клубову область, позитивні симптоми Ситковского, Розанова, Бартом’є-Міхельсона.

 

43. Визначити, в яких випадках діагноз перфоративної виразки скрутний:

А. Перфорація "німої" виразки, перфорація в сальникову сумку, перфорація у старих та дітей, прикрита перфорація.

В. Перфорація виразки у вагітних, перфорація в гепатодуоденальну зв'язування.

С. Перфорація в заочеревенний простір, перфорація пенетруючої виразки.

D. Перфорація виразки передньої стінки дванадцятипалої кишки або шлунка.

Е. Перфорація ювенільної виразки.

 

44. Визначити клінічні особливості перфорації виразки в сальникову сумку:

А. Тупий біль у епігастральній області, подразнення очеревини по всьому животі, при R-дослідженні – вільний газ під діафрагмою.

В. Гострий "кинжальний" біль у епігастральній області з іррадіацією в праве надпліччя, вільний газ визначається під обома куполами діафрагми.

С. Гострий біль в області попереку, симптоми подразнення очеревини не виражені, вільний газ при R-дослідженні визначається під печінкою.

D. Болі, що опоясує, супроводжується багаторазовою блювотою, що не приносить полегшення.

Е. Біль у правому підребер'ї, позитивні симптоми Ортнера, Керте.

 

45. Визначити, який з перерахованих методів хірургічного лікування при стенозі вихідного відділу шлунка є найменш переважним:

А. Пілоропластика.

В. Пілоропластика з одним з видів ваготомії.

С. Антрум-резекція з одним з видів ваготомії.

D. Резекція шлунка за Більрот-1 чи Більрот-2.

Е. Обхідний гастроентероанастомоз.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 952 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.015 сек.)