АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Галузь із витратами, що знижуються

Крива довгострокової сукупної пропозиції галузі має нахил униз. У цьому випадку несподіване збільшення попиту змушує галузь розширювати обсяг виробництва. Але в міру укрупнення галузі в неї з’являється можливість завдяки своїм розмірам здобувати деякі з факторів виробництва дешевше. Наприклад, більша галузь може дозволити собі поліпшену систему транспортування або більш ефективну, але менш дорогу мережу фінансового обслуговування. У цьому випадку криві середніх витрат фірми зміщаються вниз (незалежно від ефекту масштабу), і ринкова ціна продукту знижується. Зниження ринкової ціни й середніх витрат приводить до довгострокової рівноваги галузі з більшою кількістю фірм, з більшим обсягом виробництва й з більше низькою ціною на продукцію. Висновок: у галузі з витратами, що знижуються, крива довгострокової сукупної пропозиції SL має нахил униз.

Загальний висновок: У чисто конкурентній економіці дії виробників, які прагнуть максимального прибутку, приведуть до такого розподілу ресурсів, що максимізує задоволення потреб. Рівність у довгостроковому періоді ціни й мінімуму середніх витрат указує на те, що конкурентні фірми будуть використовувати найбільш ефективну з відомих технологій і призначати найнижчу ціну з урахуванням своїх витрат виробництва. Рівність ціни й граничних витрат указує, що ресурси будуть розподілені відповідно до споживчих смаків. Конкурентна система цін буде перерозподіляти ресурси у відповідь на зміну в споживчих смаках, технологіях або запасах ресурсів, для того, щоб підтримати ефективність розподілу ресурсів тривалий час.

Економісти визнають чотири можливих фактори, що перешкоджають ефективному розподілу ресурсів у конкурентній економіці:

1. Розподіл доходів у конкурентній ринковій системі нерівний і може привести до виробництва дрібниць для багатих, відмовляючи бідним у задоволенні основних потреб.

2. Розподіляючи ресурси, конкурентна модель не допускає побічних витрат і вигід або виробництва суспільних благ.

3. Галузь із чистою конкуренцією може заважати застосуванню кращої з відомих технологій і сприяти повільному темпу технічного прогресу.

4. Конкурентна система не забезпечує ані широкого діапазону вибору продуктів, ані умов для розробки нових продуктів.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 364 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)