АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Максимізація прибутку в довгостроковому періоді

Прочитайте:
  1. В короткостроковому періоді
  2. Витрати п.п. в короткостроковому періоді.
  3. Витрати підприємства. у довгостроковому періоді.
  4. Деякі варіанти стану монополіста в короткому періоді. Визначення ціни і обсягу виробництва для мон-а.
  5. Зміни в організмі жінки у післяпологовому періоді
  6. КОНТРАЦЕПЦІЯ У ПІСЛЯПОЛОГОВОМУ ПЕРІОДІ
  7. Найхарактерніші риси різних періодів розвитку людини
  8. Обгрунтування розширення вир-ва у довготривалому періоді часу. Побудова лінії експансії.
  9. Основні принципи догляду за хворими в післяопераційному періоді. Профілактика ускладнень, основи догляду за хворими у вкрай важкому та в непритомному станах.

Припустимо деякі спрощення:

1. Єдиним довгостроковим пристосуванням є вступ або вихід фірм із галузі.

2. Всі фірми в галузі мають однакові криві витрат.

3. Всі фірми мають рівний доступ до наявної виробничої технології.

4. Обсяг виробництва росте за рахунок розширення використання ресурсів, а не за рахунок винаходів.

Форма довгострокової кривої сукупної пропозиції – SL, залежить від ступеня, у якій збільшення або зменшення обсягу виробництва в галузі впливає на ціни використовуваних факторів виробництва. Таким чином розрізняють три типи галузей господарства:

1) з постійними витратами;

2) з витратами, що зростають;

3) з витратами, що знижуються.

1. Галузь промисловості з постійними витратами – ціни всіх застосовуваних у виробництві факторів у міру розширення обсягів виробництва в галузі залишаються незмінними (наприклад: використовується багато некваліфікованої робочої сили).

 

 
 

Рис. 5.15 – Довгострокова пропозиція в галузі з постійними витратами, а) фірма

 

 
 

Рис. 5.15 – Довгострокова пропозиція в галузі з постійними витратами, б) галузь

 

Зсув кривої D1 в D2 при кривій пропозиції S1 приведе до зсуву рівноваги в точку С і к збільшенню ціни до Р2. Коли ціна піднімається до Р2, фірма відповідно до кривої МС (рис. 5.15, а) збільшує обсяг виробництва до q2. Даний обсяг виробництва максимізує прибуток, тому що відповідає умові, що ціна дорівнює короткостроковим граничним витратам. Такий економічний прибуток залучить у галузь нові фірми. У результаті валовий обсяг виробництва в галузі зросте до Q3 (крива S1 зміститься в S2). Цей зсув приводить до встановлення довгострокової рівноваги в точці В.

Так як дане перетинання є точкою довгостроковою рівновагою, обсяг виробництва збільшиться настільки, що економічний прибуток дорівнюватиме нулю й у фірм зникне стимул для вступу в галузь або виходу з неї.

Висновок: крива довгострокової сукупної пропозиції (SL) для галузі з постійними витратами є горизонтальною лінією за ціни, що дорівнює довгостроковим мінімальним середнім витратам виробництва.

2. Галузь промисловості з витратами, що зростають

У галузі зі зростаючими витратами ціни деяких або всіх застосовуваних у виробництві факторів зростають у міру того, як розширюється галузь і зростає попит на ці фактори. (Наприклад: використовується висококваліфікована робоча сила).

 
 

LMC2
а) фірма

 
 

 

 

б) галузь

Рис. 5.16 – Довгострокова пропозиція в галузі зі зростаючими витратами

 

Первісна рівновага – у точці А. Коли крива попиту D1 зміщується в D2, ціна продукту за короткий період зростає до Р2, а обсяг виробництва галузі з Q1 до Q2. Звичайна фірма (рис. 5.16, а) нарощує обсяг випуску продукції з q1 до q2 у результаті підвищення цін продукції, тобто відбувається пересування вздовж кривій LMC1 . Високий економічний прибуток, що можуть одержувати ця й інша фірми, стимулює нові компанії вступити в справу (S1 ® S2). У міру зростання обсягів виробництва зростає попит на ресурси, що приводить до зростання цін на них. Крива LATC1 зміщається нагору до LATC2, а крива LМС1 зміщується вліво до LМC2. Нова довгострокова рівноважна ціна Р3 дорівнює новим довгостроковим min LATC2.

Високий короткостроковий економічний прибуток, викликаний первісним підвищенням попиту, поступово зникає на довгостроковому етапі в міру того, як фірми нарощують свої обсяги виробництва, а витрати на фактори виробництва збільшуються.

Висновок: крива довгострокової пропозиції – SL у галузі зі зростаючими витратами має вигляд висхідної кривої.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 423 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)