АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Кола кровообігу.

Прочитайте:
  1. ВЕЛИКЕ І МАЛЕ КОЛА КРОВООБІГУ.
  2. Велике і мале кола кровообігу. Особливості кровообігу у плода
  3. Загальна характеристика системи кровообігу. Фактори, які забезпечують рух крові по судинах, його спрямованість та безперервність.
  4. Загальна характеристика системи кровообігу. Фактори, які забезпечують рух крові по судинах, його спрямованість та безперервність.
  5. Загальна характеристика системи кровообігу. Фактори, які забезпечують рух крові по судинах, його спрямованість та безперервність.
  6. Загальна характеристика системи кровообігу. Фактори, які забезпечують рух крові по судинах, його спрямованість та безперервність.
  7. Загальна характеристика системи кровообігу. Фактори, які забезпечують рух крові по судинах, його спрямованість та безперервність.
  8. Загальна характеристика системи кровообігу. Фактори, які забезпечують рух крові по судинах, його спрямованість та безперервність.
  9. Загальна характеристика системи кровообігу. Фактори, які забезпечують рух крові по судинах, його спрямованість та безперервність.
  10. Загальна характеристика системи кровообігу. Фактори, які забезпечують рух крові по судинах, його спрямованість та безперервність.

Велике коло кровообігу починається від лівого шлуночка найбільшою артеріальною судиною, яка називається аортою. Вона поділяється на висхідну частину, від початку якої відходять права і ліва вінцеві артерії для кровопостачання серця, дугу, від якої відходять плечоголовний стовбур, ліва підключична та ліва спільна сонна артерії, від яких кровопостачаються голова, шия, пояс верхніх кінцівок і самі верхні кінцівки. Далі йде низхідна частина, яку поділяють на грудну і черевну аорту. З цієї частини кровопостачаються стінки і органи грудної клітки, черевної порожнини, малого тазу і нижні кінцівки.

Після проходження через мікроциркуляторне русло, в капілярах віддавши кисень і поживні речовини тканинам і органам, а звідти забравши вуглекислий газ і продукти життєдіяльності їх, кров перетворюється у венозну. При цьому змінюється її колір з яскраво-червоного до темно-червоного.

Далі від голови, шиї, пояса верхніх кінцівок і самих верхніх кінцівок формується верхня порожниста вена, а від інших частин тіла – нижня порожниста вена. Обидві вони впадають у праве передсердя (рис. 50)

Рис. 50. Схематичне зображення великого і малого кола кровообігу.

1 – праве передсердя; 2 – ліве передсердя; 3 – правий шлуночок; 4 – лівий шлуночок; 5 – аорта; 6 – нижня порожниста вена; 7 – легеневий стовбур; 8 – права легенева артерія; 9 – ліва легенева артерія; 10 – праві верхня та нижня легеневі вени; 11 – ліві верхня та нижня легеневі вени; 12 – порожниста вена.

 

З правого передсердя кров потрапляє в правий шлуночок, де легеневим стовбуром починається мале коло кровообігу. Легеневий стовбур поділяється на праву і ліву легеневі артерії, які входять до складу коренів легень, а далі відповідно поділу легень на частки, сегменти, часточки доходять до структурно-функціональних одиниць легень - ацинусів, де в капілярах відбувається газообмін: кисень з повітря переходить у кров, а з крові вуглекислий газ, за рахунок парціального тиску, виходить у атмосферне повітря. Після насичення киснем артеріальна кров повертається по венах (з кожної легені по дві вени) і впадає у ліве передсердя, а звідти - у лівий шлуночок. Таким чином, можна зробити висновок, що у великому колі по артеріях тече кров, насичена киснем (артеріальна), а у малому – кров, насичена вуглекислим газом (венозна).


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 527 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)