АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Онтогенез підсніжника звисайного (Galanthus nivalis L.)

Прочитайте:
  1. III модуль. Соотношение факторов генотипа и среды в возникновении наследственных болезней и проблем психического дизонтогенеза
  2. Асимметрия в онтогенезе
  3. В онтогенезі
  4. В постнатальному онтогенезі
  5. Вилочкова залоза в онтогенезі. Значення для імунітету
  6. Вікова періодизація онтогенезу.
  7. Вопрос. Развитие психики в онтогенезе.
  8. Генетические основы психического дизонтогенеза
  9. Глава 14. Речевой онтогенез
  10. Загальна характеристика органів чуття, їх онтогенез

Вивчення вікового стану ценопопуляцій

Вікові періоди та стани рослин

Період Віковий стан Умовні позначення
1.Латентний Насіння L
2.Віргінільний Проростки Ювенільний Іматурний Віргінільний Молоді генеративні   P J Im V G1
3.Генеративний Середні генеративні Старі генеративні Субсенильні G2 G3 SS
4.Сенильний Сенильний Відмираючий S Sc

 

 

Онтогенез підсніжника звисайного (Galanthus nivalis L.)

Підсніжник звичайний з родини Амарилісові (Amaryllidaceae) – багаторічна травяниста,, цибулькова ролина, геофіт.

Цибулина туникатная з додатковими шнуровидними коренями. Надземний напіврозетковий корінь представлений двома ассимилюючими листками і квітконосом. Листя темно зелене, формується на розетковому корінці. На верхній частині квітконоса розташований покрив - два приквітка, які охоплюють основу квітконіжки, які при основі скручубться в трубку, а верхня їх частина залишається вільною. До початку цвітіння квітка розвиває покривало, яке залишається на квітконосі до повного дозрівання плодів і відмирає разом з квітконосом. Квітка одна, поникла, молочно-білого. Оцвітина вінчикоподібна, із 6-ма вільними листочками, розташованих в два шари: листки зовнішнього шару широколанцетні, еліптичні, ввігнуті, внутрішнього – майже на половину коротші зовнішніх, на верхівці з клиновидною виїмкою, облямованою зеленою підковоподібною плямою. Тичинок 6, розташовані в два шари, тичинкові нитки короткі. Зав’язь нижня, трьохгнізда, з багатьма сімя-мішкам в кожному гнізді. Плід – м’ясиста коробочка. Насіння з м’ясистим ендоспермом і маленьким зародком, круглий, з элайосомом. Запилюються метеликами, бжджолами, мухами. Невелика кількість сект ару виділяється в борозенках на внутрішній стороні зеленої плями сегментів оцвітини, проте основна функція – показувати вхід для запилення. Стандартний каріотип 2п = 24.

Підсніжник звичайний – цінний пилконіс. Препарати на його основі (галантамін) використовують для лікування міопатії, редикуліта, сердечних захворювань.

Його ареал охоплює Центральну Європуі Середземне море (Meusel at al., 1964). На Україні вид зростає Украине вид растет на сзідній границі свого розташування, в Карпатах, правобережному лісостепі.

G. nivalis зростає в листяних лісах,поруч з чагарниками.

 

(Galan thus nivalis L.)

 

ЛАТЕНТНИЙ ПЕРІОД. НАСІННЯ (se) - кругле, жовтувато-біле, з добре розвинутим ендоспермом, з великоб кількістю крохмалю.

ПРЕГЕНЕРАТИВНИЙ ПЕРІД. Досить довгий і представлений наступними віковими станами:

ПРОРОСТКИ (р). Насіння масово проростає в кінці вересня. Проросток ниткоподібний, білувато-зелений. В нього в рік коли він проростає формується пагінець з листком і низовою лускою.

ЮВЕНІЛЬНІ (j) – рослини характеризуються чисельністю тільки одного асиміляційного листка. Підземна частина ювенільних рослин складається з одного додаткового кореня і тільки до кінця вегетаційного періоду відбувається формування цибулини за рахунок потовщення листка.

ІМАТУРНІ (im) рослини відрізняються від ювенільних широкою і плоскою листовою пластинкою з вираженою центральною жилкою, їх підземна сфера складається з цибулини і 5-6 додаткових коренів.от ювенильных растений широкой и плоской листовой пластинкой с выраженной центральной жилкой, их подземная сфера состоит из луковицы и 5-6 придаточных корней.

ВІРГІНІЛЬНІ (v) рослини відрізняються від ювенільних і іматурних рослин наявністю двох асиміляційних листків. Рослини насіннєвого походження вступають у вергінільний станна третій рік життя, в рослини вегетативного походження – з з першого риоку життя. В кореневій системі присутні два типи коренів – всисний і контрактильний.

ГЕНЕРАТИВНІ рослини мають збільшений корінець з двома асиміляційними листками, стеблом та квіткою. Цвітіння починається з 4-5 року життя. Іноді спостерігається перерва в цвітінні.

СЕНИЛЬНІ (s) рослини зовнішньо схожі з віргінільними, проте відрізняються дещо більшими розмірами і наявністю залишків квітконосів на цибулині.

За тривалістю великого життєвогоциклу – цей вид з тривалим онтогенезом – не менше 12-15 років,за темпами розвитку – з повільним проходженням прегенеративного періоду – 4-5 років (Будников, 1996).

Вдослідах прийнята періодизація онтогенезу А.А.Уранова (1975).

Онтогенез під сніжника звичайного можна віднести до ІІ над типу, для короткого властивого проходження повного онтогенезу в числі поколінь вегетативно виникших особин, Г-типу, Г2-типу, для короткого характерно значущого омолодження вегетативного потомства(Жукова, 1995).

В умовах західних регіонів України для під сніжника звичайного характерне вегетативне розмноження з глибоким омолодженням потомства аж до іматурного стану.

 

 

 

Анемона лісова. Цвіте 15-20 днів. Р – з двома сім’ядолями і простими, трьох зубчастими злегка опушеними волосками листками. J- рослина може мати 1 листок,частіше 2, листя лопатковидне, на кінці тричі округло-зубчасті, зверху опушені. Im:більш сильніше розсічені листки до 1/3, є бокові зубці,що робить їх п’ятизубчастими. V можна розділити на два періоди: ті які розвиваються із Im при насінному розмноженні і ті які утворюються при вегетативному розростанні коренів. В першому випадку вони мають 2 трьохлопатеві листки з великими боковими зубцями, котрі пізніше стають п’ятилопатевими. Такі V розцвітають з 2 листками. Квіти молодих G такого походження менше ніж у більш сильніших вегетативного. V вегетативного походження мають зразу п’ятилопатеві листки,їх як правило не менше 3 в розетці, розцвітають вони з 3-5 кореневими листками.

 

Анемона дібровна. J- п’ятирозсічені листки. Im- п’ятирозсічені листки з сидячими або видовженими в короткі ніжки сегментами. V- п’ятирозсічені листки, кожна із частин тричі розсічена; ширина 7-9 см. Листки G,сидячий на квітконоснім стеблі, тричі розсічені, сегменти тричі розсічені. У G1 один квітконос, G2 – два квітконоса.

Зубниця бульбиста. Р – дві звичайні нерівні сім’ядолі. J – 1-й лист 1.7-2.3х1.8-3см. Im – п’ятироздільні листки 5-12х8-12см; рослини починають розгалужуватись, бокові гілки після пошкодження материнського клона стають незалежними особинами. V – семирозділшьні листки 10-15х8х15см. G1-1 квітконіс,2-3 гілочки кореня мають листки як в V, G2- 2-3 G 1-2 V пагінці. Виділення більш пізніших стадій потребує аналізу підземної частини і несумісне щоб не вмішуватись в популяцію.

 

Шафран Гейфеля. Непомітний підземний Р,J на першому році життя мають один низовий і один асиміляційний листки з тонкою пластинкою, на другому – два низових листки, які є непомітні,якщо їх не викопати. Im – цей етап не виражений. V мають 2-4 асиміляційні листки, G мають по 2-3 изових та 2-4 асиміляційних листків,квітконос і 1 квітка. S не виявлений. Цвіте з 5-го року, у G1 квітконіс завжди один,пізніше – більше. Добре розмножується вегетативно.

Цибуля ведмежа. Р тонкий ниткоподібний. J і Im однолискові, погано різняться між собою(J мають листки довжиною 25-30мм,при довжині листка 3-10см листок можна вважати Im). V – 1,іноді 2 листки. На наступний рік переходять в G стан. Зацвітає на 4-5 рік життя. G1- 2 листка дорослого типу і квітконос. G2 іноді 3 листка, іде вегетативне утворення клонів і з часом утворюється компактні клони, з яких частина особин переходить в SS стан. G3 розвивається, як правило в центрі клонів. Вони мають два листка. SS мають 1 листок. Відмирання рослин частіше за все відбувається за рахунок переміщення цибулин в більш низькі горизонти рихлих грунтів.

 

Проліска дволиста. P ниткоподібний, майже не замітний. J має один зелений листочок,стадія триває 1-2 роки. У дворічної рослини він циліндричної форми, щільний, у 3-4 річних – лінійний або лінійно-ланцетний. Листки 17.5 см довжиною і 2мм шириною. При основі асимілюючі листки червоно-жовтуваті. Im представляє собою 1 асимілюючий листок, складений зазвичай вдвічі і червонуватий по всій довжині на відмінно від V і G. Його довжина 28.5 см і ширина 6мм. V – два складчастих листка довжиною 15-32 см, шириною мм, а G – ще і квітконос. Рослина зацвітає на 4-6 рік. G1екземпляри мають 1-2 квітки, в G2 – 5-8. В G2 стані проходить активна продукція дочірних цибулин – утворюються клони. S екземпляри нерозглядались.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 474 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)