АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Стисло про головне

Прочитайте:
  1. Передньоголовне вставлення.

• Імовірнісно-статистичні методи в медицині займе значне місце.

• Статистика, що вивчає питання, пов'язані з медициною та охороною здоров'я, називається медичною. У неї включено статистику здоров'я населення, статистику системи охоронпи здоров'я, статистику медико-біологічних досліджень.

• Статистика — це інструмент для аналізу експериментальних даних та результатів досліджень популяцій; мова, за допомогою якої дослідник розуміє медико-статистичну інформацію; елемент доказової медицини; база для обґрунтування ухвалення рішень.

• Будь-яка ймовірнісно-статистична задача включає п'ять етапів: умову, мету (робота лікаря), збирання матеріалу (робо­та лікаря і середнього медпрацівника), вибір методу розв’язання та первинну статистичну обробку даних (робота лікаря та середнього медпрацівника), аналіз даних, інтерпретацію резуль­татів (робота лікаря).

• Елементарні статистичні характеристики та поняття: ймовірність, частота появи події (статистична ймовірність), нормальний (гаусовий, симетричний, дзвоноподібний) роз­поділ імовірності, статистична сукупність, вибірка, варіацій­ний ряд, середні величини та їхні похідні.

• Методи аналізу — графічний метод (для візуального представлення даних та аналізу), метод визначення взаємо­зв'язку між вибірками (кореляція), метод перевірки достовір­ності результатів (з метою переконатися в логічності та несуперечливості даних, що містяться у вибірках).

• Імовірнісно-статистичну обробку даних проводять, ви­користовуючи модуль, уведений в Excel, що дає можливість ро­зраховувати більше 80 найважливіших статистичних функ­цій; спеціалізовані програмні пакети аналізу даних (STATIS-ТІСА, Statgraphics, SAS та ін.).

 

Контрольні питання

1. Яке значення мають статистичні методи обробки даних у медицині?

2. Що відтворює медична статистика?

3. Назвіть елементарні статистичні характеристики.

4. Назвіть методи аналізу даних.

5. За допомогою яких програмних продуктів обчислюють­ся статистичні параметри?

6. Які функції середнього медичного фахівця у статистич­них дослідженнях?

7. Відтворіть дані, наведені в табл. 4, у вигляді графіка (мал. 5) та здійсніть загальний аналіз динаміки захворювано­сті студентів.

 

Таблиця 4.

Динаміка захворюваності на патології травного тракту серед студентів

 

Патології травного тракту /роки                    
Хронічний гастрит (ХГ)                    
Виразкова хвороба шлунка (ВХШ)                    
Хронічний холецистит (ХХ)                    
Хронічний гепатит (ХГТ) -                  
Хронічний коліт (ХК)                    
Хронічний панкреатит (ХП) - - - -            

 

 

Мал.. 5. Графік динаміки захворюваності на патології травного

тракту серед студентів

 

 

 

.

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 909 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)