АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Служби медичної статистики

Прочитайте:
  1. А.3.2.2. Етапи надання медичної допомоги вагітним з артеріальною гіпертензією
  2. Завдання Центру професійної, медичної та соціальної реабілітації інвалідів
  3. Зв’язок лікарської етики та медичної деонтології з правовою культурою
  4. Методи обробки медичної інформації
  5. Можливі ускладнення при внутрішньошкірних, підшкірних, внутрішньом’язових ін’єкціях, профілактика і тактика медичної сестри при їх виникненні
  6. МОРАЛЬНО-ЕТИЧНІ ТА ДЕОНТОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ МЕДИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  7. надання медичної допомоги хворим із ІХС: стабільною стенокардією напруження III-IV ФК
  8. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА УПРАВЛІННЯ СИСТЕМОЮ МЕДИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ІНВАЛІДІВ
  9. ОСНОВИ МЕДИЧНОЇ ДЕОНТОЛОГIЇ
  10. Основи медичної деонтології при роботі в педіатричному стаціонарі

Як обробляються медичні дані? Тут слід уточнити, які дані, на якому етапі процесу, та з'ясувати мету їх обробки.

Якщо дані вводяться в ПК для текстової обробки, несклад­них математичних обчислень, систематизації та пошуку, то за­стосовуються універсальні сучасні інформаційні технології (процесори Word, Access, Excel).

Якщо необхідно провести імовірнісно-статистичну обробку даних, то використовуються методики зі статистики: спеціаль­ний модуль, уведений в Excel, що дає змогу розраховувати більше ніж 80 найважливіших статистичних функцій; спе­ціалізовані програмні пакети аналізу даних (STATISTICA, Statgraphics, SAS та ін.).

Аналогові дані попередньо відцифровуються та обробля­ються спеціальним ППЗ, що є прерогативою фахівців з інфор­матики, а не медичних працівників.

Зупинимося на статистичних методах обробки даних як найважливіших у медичній практиці. Імовірнісно-статистичні методи в медицині займають значне місце.

Статистичний аналіз є одним з елементів доказової (evi­dence-based) медицини. Ці знання абсолютно необхідні для планування, проведення та аналізу наукових досліджень у ме­дицині. Особливо це актуально для галузі суспільного здоров'я та охорони здоров'я, що базується на даних дослідженнях.

Основні поняття теорії імовірності та методів статистики викладено в ознайомлювальному плані в підручнику "Алгебра та початок аналізу" для 11-го класу. Нагадати цю інформацію допоможе графічна схема "Основні поняття теорії імовірності та статистики" (схема 2).

Ефективне управління охороною здоров'я неможливе без організації, яка б оперативно та об'єктивно відтворювала стан здоров'я населення та його ресурсне забезпечення. Статистика, що вивчає питання, пов'язані з медициною, гігієною охороною здоров'я, називається медичною статистикою. Важливим принципом статистики є вивчення масових явищ. У нашій державі цю функцію виконує Центр медичної статист-Міністерства охорони здоров'я України, який координує діяльність територіальних інформаційно-аналітичних центрів медичної статистики та ЛПЗ щодо збирання, обробки та аналізу статистичної інформації (схема 3).

Відділ теорії медичної статистики впроваджує наукові методи збирання, обробки, аналізу та оцінки медико-статистичної інформації, такі як:

ü первинна статистична обробка даних (обчислення середніх та відносних величин, критеріїв їх достовірності);

ü вибіркові медико-статистичні дослідження;

ü аналіз даних;

ü статистична оцінка значущості відмінностей порівнюваних показників.

Відділ статистики суспільного здоров'я вивчає стан здоров’я населення, яке характеризується:

ü демографічними показниками;

ü показниками захворюваності.

Основними моментами в цьому процесі є обчислення різних медико-статистичних показників здоров'я населення (смертність, захворюваність, поширення ВІЛ-інфекції та ін.).

 

 


Схема 2. Основні поняття теорії імовірності та статистики

 

 

 

 



Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 710 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)