АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Можливі ускладнення при внутрішньошкірних, підшкірних, внутрішньом’язових ін’єкціях, профілактика і тактика медичної сестри при їх виникненні

Прочитайте:
  1. А.3.2.2. Етапи надання медичної допомоги вагітним з артеріальною гіпертензією
  2. Акушерская тактика.
  3. Акушерская тактика.
  4. Акушерська тактика має відповідати фазі другого періоду пологів
  5. Акушерська тактика при клінічно вузькому тазі
  6. Акушерська тактика при ПВНРП під час вагітності та на початку І періоду пологів
  7. Анатомо-фізіологічна характеристика шляхів виведення з організму продуктів обміну речовин, можливі порушення.
  8. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  9. Будова та фізіологія статевої системи чоловіка, можливі гормональні відхилення.
  10. В приймальному відділенні роділлі стало зле, вона втратила свідомість, почалися судоми. Про яке ускладнення це свідчить?

Техніка будь-якої ін’єкції повинна чітко виконуватися медичною сестрою, тому що більша частина ускладнень (за винятком алергічних реакцій) виникає з вини медичної сестри, яка не дотримувалася всіх необхідних вимог.

Непритомність (раптове короткочасне потьмарення свідомості, яке зумовлене гострою ішемією головного мозку).

Профілактика: щоб запобігти цьому ускладненню, слід запам’ятати правило: не можна виконувати ін’єкцію коли пацієнт стоїть. Пацієнту слід запропонувати сісти на стілець або лягти у ліжко.

Тактика при виникненні непритомності: пацієнта покласти з трохи опущеною головою і піднятими ногами (щоб посилити прилив крові до головного мозку), звільнити від тісного одягу, побризкати обличчя холодною водою, дати понюхати розчин аміаку (нашатирного спирту) на шматочку вати. У більш тяжких випадках ввести кордіамін, кофеїн.

Алергічна реакція (підвищена чутливість організму на введення того чи іншого лікарського препарату). Це може бути реакція негайного типу (наприклад, анафілактичний шок, набряк Квінке) або реакція сповільненого типу (наприклад, дерматит, екзема).

Профілактика: перед призначенням препарату ретельно зібрати алергологічний анамнез; перед першою ін’єкцією – виконати пробу на індивідуальну чутливість організму до препарату; першу ін’єкцію зробити з кількості 1/3 призначеної дози в кінцівку і спостерігати за пацієнтом протягом 20 хвилин.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1000 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)