АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Будова і функції тромбоцитів. Зсідання крові

Прочитайте:
  1. II. Завдання і функції спеціального будинку-інтернату
  2. II. Завдання та функції відділення і порядок надання соціальних послуг
  3. Анатомічна будова зубів різцевої групи верхньої і нижньої щелепи.
  4. Анатомічна будова кістки
  5. Анатомія та функції сечовивідних шляхів
  6. Антигени та антитіла груп крові системи АВО
  7. Білки плазми крові, їх функціональне значення ШОЕ.
  8. Білковий склад плазми крові.
  9. Будова i з’єднання кiсток грудного пояса
  10. Будова i з’єднання кiсток передплiччя та кистi

Тромбоцити (від грец. thrombos - згусток, kytos - клітина), або кров’яні пластинки - формені елементи крові, які містять важливий чинник згортання крові й забезпечують процеси зсідання крові, запобігаючи крововтратам при пошкодженні стінок кровоносних судин. Це безбарвні, без’ядерні тільця, що являють собою цитоплазматичні уламки велетенських клітин кісткового мозку. Форма тромбоцитів різноманітна, під електронним мікроскопом вони мають вигляд зірчастих утворень з відростками - псевдоподіями. Тромбоцити у 3 рази менші від еритроцитів. В 1 мм3 крові — 200 – 400 тис. тромбоцитів. Утворюються вони у червоному кістковому мозку і селезінці. Тривалість життя — 5 – 7 днів. Руйнування їх відбувається в селезінці.

Основна функція тромбоцитів пов’язана з їхньою участю у зсіданні крові. Зсідання крові захищає організм від крововтрати при пошкодженні судин. Воно пов’язане з перетворенням розчинного білка плазми крові фібриногену в нерозчинний білок фібрин, тонкі нитки якого утворюють сітку, в якій застряють клітини крові. Утворюється щільний кров’яний згусток, який закупорює пошкоджену судину.

Найбільш визнаною теорією зсідання крові вважають ферментативну теорію, основоположником якої був російський вчений О.Шмідт. Механізм зсідання крові — це складний ферментативний процес, який поділяється на три етапи: 1) руйнування тромбоцитів і вивільнення речовини, яка називається тромбопластин; 2) фермент тромбопластин каталізує перетворення протромбіну плазми крові на тромбін за участю вітаміну К та йонів кальцію; 3) тромбін каталізує перетворення фібриногену у фібрин (схема 1).

Поранення → Руйнування тромбоцитів → Тромбопластин Вітамін К Са2+

(фермент)

 

Протромбін плазми

(утворюється у печінці)

       
   
 
Фібрин (у вигляді ниток) + клітини крові
 


Тромбін (фермент)

ТРОМБ

Фібриноген плазми

(утворюється у печінці)

 

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 1529 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)