АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Флеботромбоз

Флеботромбоз – процес тромбоутворення в незмінених запальним процесом венах. Як правило, тромби виникають у глибоких венах ниж-ніх кінцівок унаслідок тривалого перебування хворого в малорухомому стані, частіше на 5-7 добу після великих операцій на органах черевної порожнини. При цьому в найбільш периферійно розташованих органах спостерігають вено стаз, утворюються сприятливі умови для тромбозу. Тромби розташовуються вільно у просвіті вени пристінково і не фіксу-ються до її інтими коли хворий після тривалого нерухомого стану піднімається, кровообіг посилюється, у тому числі і в нижніх кінцівках, і тромб вільно пересувається током венозної крові в проксимальному напрямку, збільшуючись у розмірах, досягає правої половини серця, потрапляє в легеневу артерію і спричинює тромбоемболію головного стовбура легеневої артерії, її розгалуження або гілки правої чи лівої

Науково-методичне обґрунтування теми. Широке розповсюд-ження захворювань периферичних судин, висока інвалідність і швидко прогресуюча течія більшості захворювань судин нижніх кінцівок по-требує своєчасної діагностики. Основна маса хворих захворюваннями периферичних судин звертаються до поліклініки, до ФАПу. На цьому етапі за допомогою звичайних методів клінічного обстеження (анамнез, огляд, пальпація, аускультація судин) необхідно поставити діагноз і своєчасно почати лікувально – профілактичні дії.

Варикозною хворобою вен нижніх кінцівок страждає 7-12% доросло-го населення.

В результаті несвоєчасного лікування варикозної хвороби виникає хронічна венна недостатність, варикозна хвороба придбає ускладнену течію з розвитком тромбофлебіту, трофічних виразок, емболії легеневої артерії, в зв’язку з цим дуже важливі своєчасна діагностика і диспансе-ризація цієї категорії хворих.

Середній медичний працівник повинен вміти провести обстеження хворих варикозною хворобою і знати можливості медикаментозного та хірургічного лікування.

Облітеруючи захворювання артерій часті причини інвалідності і сме-ртності працездатного населення. В основі реабілітації хворих обліте-руючими захворюваннями артерій лежать своєчасні профілактичні і лікувальні дії, цінність яких зростає при ранньої діагностиці. Основними способами лікування облітеруючих захворювань в ком-пенсованих стадіях є консервативні дії, санаторне – курортне лікуван-ня, або необхідно своєчасно призначати хірургічне лікування, для чого треба добре знати клініку захворювання, правильно оцінити дані клі-нічних методів обстеження, орієнтуватися в можливостях хірургічний способів лікування.

Гостра артеріальна недостатність – ускладнення розповсюджених захворювань серця і судин, атеросклерозу. Швидко прогресуюча ішемія органів і тканин при тромбозі, емболії артерій диктує необхід-ність екстрених дій в максимально ранні строки. Середній медичний працівник повинен знати діагностику гострої артеріальної непрохіднос-ті, вміти подати першу допомогу. При несвоєчасної діагностиці і лікуванні виникають незворотні зміни в органах, підвищується риск смерті. Своєчасна операція, правильно проведена медикаментозна терапія попереджає можливість небезпечних ускладнень.

План викладання лекційного матеріалу

1.Захворювання судин нижніх кінцівок:

а) облітеруючий ендартеріїт, облітеруючий атеросклероз, причини, клінічні ознаки, діагностика, лікування,

б) варикозне розширення вен, тромбофлебіт і флеботромбоз, клініка, діагностика, ускладнення і способи лікування,

в) посттромбофлебітичний синдром, класифікація, діагностика, форми захворювання, лікування.

2.Хвороба Рейно, клініка, діагностика, лікування.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 362 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)