АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Київ 2012. Національний медичний університет імені О.О

МОЗ УКРАЇНИ

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

Кафедра інфекційних хвороб

 

Затверджено

на методичній нараді

“____” _____________ 2012 р.

 

Зав. кафедри, д.мед.н. _______________ О. А. Голубовська

 

Затверджена на цикловій методичній

комісії з терапевтичних дисциплін

протокол № ““ 2012 р.

 

Голова циклової методичної комісії

з терапевтичних дисциплін

член- кор. АМН України, професор _____________В. З. Нетяженко

 

 

М Е Т О Д И Ч Н А Р О З Р О Б К А

практичного заняття з інфекційних хвороб

для організації самостійної роботи студентів

ІV курсу стоматологічного факультету (VII – VIII семестр)

(за темою, що увійшла до плану аудиторної підготовки)

Тема: „ Дитячі” крапельні інфекції у дорослих.

Кір, краснуха, епідемічний паротит, скарлатина.

 

 

 

Київ 2012

  1. Актуальність.

«Дитячими інфекціями» традиційно називають інфекції, які до початку масової імунізації переважно уражали дитяче населення, що зумовлено широким розповсюдженням збудників у популяції, легкістю передачі та формуванням стійкого тривалого імунітету після перенесеної хвороби. Для профілактики більшості з «дитячих інфекцій» розроблені надійні вакцини, які дозволили значно знизити захворюваність на ці хвороби та включити їх до групи керованих інфекцій. Саме виконання профілактичних заходів зменшило захворюваність на ці інфекції в сотні разів, але з іншого боку невелика тривалість штучного імунітету зсунула захворюваність на більш старші вікові категорії, перетворило «дитячі» інфекції на «переважно дорослі».

Кір, краснуха, скарлатина та епідемічний паротит відіграють величезну роль в патології людини. Кір – це одне з найбільш контагіозних інфекційних захворювань. Надзвичайна поширеність хвороби, тяжкий перебіг, можливість розвитку в подальшому повільних інфекцій с тяжким ураженням ЦНС, наявність надійної вакцини, що створює ефективний імунітет, спонукало ВООЗ запропонувати та почати впровадження Програму глобальної ліквідації кору шляхом системи щеплень. В умовах спорадичної захворюваності дуже великого значення набуває рання діагностика хвороби для проведення адекватних профілактичних заходів та запобігання тяжких ускладнень.

Краснуха – це відносно доброякісне, так зване «амбулаторне» захворювання. Але дуже велику небезпеку вона набуває при зараженні вагітної жінки, оскільки може призвести до переривання вагітності, тяжких вад розвитку плоду і, навіть внутрішньоутробної загибелі дитини. Захворювання, що спричинюють схожі ураження плоду при зараженні під час вагітності виділяють в окрему групу ТОRСН-інфекцій, вивчення та діагностика яких посідає велике місце діяльності не лише інфекціоністів, але й акушерів, гінекологів, генетиків, неонатологів, педіатрів та, безумовно, сімейних лікарів.

Епідемічний паротит перебігає з ураженням чи не всіх без винятку залозистих органів та центральної нервової системи. З одного боку, це зумовлює можливість тяжкого перебігу хвороби, а з іншого може бути етіологічною причиною появи таких серйозних наслідків, як тироїдит з функціональною недостатністю щитоподібної залози, хронічного панкреатиту та цукрового діабету, оофоритів у жінок та орхоепідидимітів у чоловіків з подальшим безпліддям.

Скарлатина - це гостре інфекційне захворювання, що характеризується гарячкою, інтоксикацією, явищами гострого тонзиліту та рясною дрібнокрапчастою висипкою. Збудниками скарлатини є токсигенні стрептококи групи А. На сьогодні скарлатина вважається лише однією з клінічних форм стрептококової інфекції, в патогенезі якої провідну роль відіграють не лише типові фактори патогенності стрептококів (глюкуронідаза, стрептолізин – О та інші), а й екзотоксин (так званий токсин Діка).

З урахуванням того, що на краснуху та епідемічний паротит хворіють переважно діти та особи молодого віку, ці інфекції представляють велику небезпеку репродуктивному здоров’ю популяції. Саме цей факт та можливість керування епідемічним процесом за допомогою засобів активної імунізації спонукав ВООЗ почати програму ліквідації краснухи та епідемічного паротиту. В Україні планова імунізація в рамках виконання цієї програми почалась з 1990 року.

 

2. Навчальні цілі заняття (з вказівкою рівня засвоєння, що планується):

2.1. Студент повинен мати уявлення (ознайомитися): а - 1

۰ мати загальне уявлення про місце кору, краснухи, скарлатини та епідемічного паротиту в структурі інфекційних хвороб, поширеність у різних регіонах світу та різних вікових групах, ознайомитися із статистичними даними щодо захворюваності, летальності, частоти ускладнень, віддалених наслідків перенесених інфекцій;

۰ ознайомитися з історією наукового вивчення кору, краснухи та епідемічного паротиту.

 

2.2. Студент повинен знати: а – 2

1. етіологію кору та епідеміологію кору, основні ланки патогенезу;

2. клінічні прояви кору за типового перебігу;

3. основні ускладнення кору;

4. методи лабораторного підтвердження діагнозу кору;

5. принципи лікування кору;

6. етіологію та епідеміологію краснухи, основні її патогенетичні особливості;

7. клінічні прояви краснухи за типового перебігу;

8. лабораторну діагностику краснухи та принципи лікування;

9. поняття про вроджену краснуху, особливості її наслідків залежно від терміну вагітності;

10. етіологію та епідеміологію епідемічного паротиту, особливості патогенезу;

11. клінічні прояви паротиту за типового перебігу;

12. лабораторну діагностику та принципи лікування епідемічного паротиту;

13. етіологію та епідеміологію скарлатини, основні її патогенетичні особливості;

14. особливості клінічної картини, змін у ротоглотці при скарлатині;

15. принципи профілактики керованих «дитячих» інфекцій.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 352 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)