АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Словник термінів

Прочитайте:
  1. АБЕТКОВИЙ ПОКАЖЧИК УКРАЇНСЬКИХ ТЕРМІНІВ
  2. Дайте визначення термінів.
  3. Завдання 3. У словнику анатомічної термінології дати визначення поняттям.
  4. ІV. І Перелік основних термінів які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття
  5. КОРОТКИЙ СЛОВНИК МЕДИЧНИХ ТЕРМІНІВ
  6. СЛОВНИК ТЕРМІНІВ
  7. ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

 

Адаптація – пристосування органу, організму, особистості або групи до зовнішніх умов, що змінилися

Амбівалентність (греч. ampi – двоякість, лат. valentia – сила). В психологии почуттів означає одночасну присутність в душі людини протележних, несумісних один з одним прагнень, стосовно одного об ' єкта.

Амбідекстрія – природжене або вироблене тренуванням рівний розвиток функцій обох рук – без визначення ведучої руки.

Амнезія – відсутність спогадів внаслідок порушення пам'яті, утрата пам'яті

Апперцепція – прояв вибірковості сприйняття, його залежнізть від досвіду і спрямованності індивіда

Астенія (греч. astheneia – бессилие, слабость) – нервно-психическая слабость, проявляющаяся в повышенной утомляемости и истощаемости, сниженном пороге чувствительности, крайней неустойчивости настроения, нарушении сна.

Атаксія – розлад координації руху, яка виявляється в їх нечіткісті, незграбності, несоразмірності.

Атонія – орушення розподілу тонуса м'яз сгинателів та розгинателів.

Безусловній рефлекс (лат. reflexus - отражение) – наследственно закрепленная стереотипная форма реагирования на биологически значимые воздействия внешнего мира или изменения внутренней среды организма.

Головний мозок – передній відділ центральної нервової системи хребетних тварин і людини, що поміщається в порожнині черепа; матеріальний субстрат вищої нервової діяльності і головний регулятор всіх життєвих функцій організму.

Інстинкт (лат. instinctus - спонука) – природжена, малозмінна форма поведінки, забезпечуюча пристосування організму до типових умов його життя.

Інтелект (лат. intellectus – розуміння, розуміння) – сукупність розумових здібностей людини і деяких вищих тваринних, наприклад людиноподібних мавп.

Ліворукість – домінування лівої руки, яка стає ведучою – перш за все, через природжене домінування правої півкулі головного мозку.

Нейрон (греч. neuron – нерв) – нервова клітина зі всіма її відростками, основна структурна одиниця нервової системи.

Нейротізм – властивість людини, що характеризується його підвищеною збудливістю, імпульсом і тривожністю.

Нервова система (греч. neuron – нерв і systema – ціле, складене з частин) – сукупність нервових утворень у тварин і людини, за допомогою яких здійснюється сприйняття діючих на організм подразників, обробка виникаючих при цьому імпульсів збудження, формування у відповідь реакцій.

Перцепція – сприйняття предметів чи явищ при їхньому безпосередньому впливі на органи почуття.

Психіка – системна властивість високоорганізованої матерії, полягаюче в активному віддзеркаленні суб'єктом об'єктивного світу і саморегуляції на цій основі своєї поведінки і діяльності.

Психічна асиметрія – характеристика розподілу функцій психічних між півкулями лівим і правим: при виконанні одних функції психічних ведучим є півкуля ліва, інших – праве.

Психічні процеси – процеси, що відбуваються в голові людини і відображаються в психічних явищах, що динамічно змінюються: відчуттях, сприйнятті, уяві, пам'яті, мисленні, мови і ін.

Рефлекс (лат. reflexus – віддзеркалення) - опосередкована нервовою системою закономірна у відповідь реакція організму на подразник.

Рефлекторна дуга – поняття, що позначає сукупність нервових структур, провідних нервові імпульси від подразників, що знаходяться на периферії тіла, до центру, переробляючих їх в центральній нервовій системі і викликають реакцію на відповідні подразники.

Рецептор (лат. recipere – одержувати) – спеціалізований органічний пристрій, розташований на поверхні тіла або усередині нього і призначене для сприйняття різних за своєю природою подразників: фізичних, хімічних, механічних і т.д. – і їх перетворення в нервові електричні імпульси.

Свідомість (свідоме) – форма віддзеркалення об'єктивної дійсності в психіці людини – вищий рівень віддзеркалення психічного і саморегуляції; звичайно вважається властивим тільки людині як істоті суспільно-історичній.

 

Література:

 

1 Воробьйова, Е.В. Анатомія і фізіологія: підручник для вузів / Е.А.Воробйова., А.В. Губарь., Е.Б. Сафьянникова.-3-изд., перераб. і доп. - М.: Медицина, 1988.- 432с.:ил. – ISBN 5-225-00818-6

2 Гаврілов, Л.Ф. Анатомія: підручник для вузів / Л. Ф. Гаврілов, В. Р. Татарінов.- 2-е видавництво, перероб. і доп. - М.: Медицина, 1985. – 368 з., мул

3 Крутецький, В.А. Психологія: підручник для учнів пед. училищ / В.А.Крутецкий.- М.: Освіта, 1980- 352 з.

4 Немов, Р.С. Психологія: у 3-х під./ Р.С. Немов.- М.: Владос, 1998. – кн.1

5 Рубінштейн, С.Л. Основи загальної психології / С.Л. Рубінштейн. – СПб.: Пітер, 2001.- 720 з. – ISBN 5-314-00016-4

6 Трофімов, Ю.Л. Психологія: підручник для вузів / Ю. Л. Трофімов [і др].- До.: Лебідь, 2001. – 560с. ISBN 966-06-0202-2

 


Методичні вказівки

до вивчення теми

«Мозок та психика»

/для студентів всіх форм

навчання/

 

 

Укладач С.В. Шарапа, викл.

 

Редактор

Комп'ютерна верстка

 

Підп. До друку. Формат 60 х 84/16.

Папір офсетний. Ум. Друк. Арк. Обл.-вид.арк.

Тираж прим. Зам.№

 

Видавець і виготівник

«Донбаська державна машинобудівна академія»

84313, м. Краматорськ, вул. Шкадинова, 72.

Свідоцтво про внесення суб'єкта видавничої справи

до Державного реєстру

серія ДК № від


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 397 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)