АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Передній спинно-мозочковий шлях (Говерса) Tractus spinocerebellaris anterior

Прочитайте:
  1. Tractus corticonuclearis
  2. Tractus corticopontocerebellaris
  3. Tractus corticospinalis
  4. Tractus tectospinalis
  5. Виберіть, які із перерахованих м’язів розміщуються на передній поверхні плеча?
  6. Задній спинно-мозочковий шлях (Флексига) Tractus spinocerebellaris posterior
  7. Кінцевий (передній) мозок
  8. Провідні шляхи больової і температурної чутливості Tractus ganglio – spino – thalamo – corticalis
  9. Провідні шляхи пропріоцептивної чутливості Tractus ganglio-bulbo-thalamo-corticalis

Передній спинно-мозочковий шлях або шлях Говерса, названий так на честь англійського невропатолова W. R. Gowers (1845-1915) двухнейронний.

Тіла перших (рецепторних) нейронів розміщуються у відповідних спинномозкових вузлах. Їх периферичні відпостки-дендрити направляються на периферію в складі спинномозкових нервів і закінчуються пропріорецепторами в окісті, зв*язках, суглобовій капсулі, сухожиллях, м*язах.

Центральні відростки-аксони в складі задніх корінців вступають в спинний мозок і ідуть до проміжної зони, де частина волокон дає колатералі, разом з якими вони закінчуються на нейронах проміжного медіального ядра, де лежать другі нейрони. Сукупність ІІ нейронів утворює передній спинномозочковий шлях.

Частина волокон цього шляху утворює перехрест, посегментно переходячи через білу спайку на протилежну сторону спинного мозку, і в складі бокового канатику йдуть у висхідному напрямку розміщуючись при цьому в передніх відділах канатика по його периферії.

Друга частина не здійснює перехресту і проходять в складі бокових канатиків своєї сторони, також займаючи передньо-зовнішні відділи бокових канатиків.

По мірі сходження в краніальному напрямку передній спинномозочковий пучок підсилюється за рахунок волокон, що приєднуються з вище розміщених сегментів. Потім волокна проходять вздовж довгастого мозку, розміщуючись між нижнім оливним ядром і нижньою мозочковою ніжкою, далі слідують в наметі моста, наближуючись до його задньої (дорсальної) поверхні, і на межі з середнім мозком круто повертають дорсально в ділянку верхнього мозкового вітрила, де частина волокон знову переходить на протилежну сторону. Через верхні мозочкові ніжки волокна спинномозочкового шляху досягають кори червя мозочку.

В зв*язку з тим, що нервові волокна, які складають шлях Говерса, двічі утворюють перехрест (в білій спайці спинного мозку і у верхньому мозковому вітрилі), імпульси без свідомої пропріоцептивної чутливості передаються червю мозочку переважно з тієї ж сторони тіла.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 603 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)