АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Забій головного мозку

Прочитайте:
  1. D. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  2. E. - Бічний ріг сірої речовини спинного мозку на рівні СVIII – ThI.
  3. E. - Зарощення водопроводу головного мозку.
  4. E. - Кутова закрутка тім’яної частки великого мозку.
  5. I. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  6. N. У нижніх горбиках покрівлі середнього мозку
  7. Анатомія головного мозку
  8. Анатомія спинного мозку
  9. Анатомія спинного мозку
  10. Анатомо- фізіологічна характеристика білої та сірої речовин спинного мозку.

Забій головного мозку - важка травма, що супроводжується анатомічними змінами в мозковій речовині. При сильному ударі по голові головний мозок починає рухатися і вдаряється об череп. Наприклад, при ударі по потилиці головний мозок ударяється лобовою частиною об лобову кісту (механізм проти удару). Забите місце може з'явитися і безпосередньо в ділянці удару. У місці зіткнення головного мозку з черепом відбувається руйнування мозкової тканини, крововилив, набряк, що викликають деформацію мозкових шлуночків і порушення циркуляції ліквору. Згодом гематома розсмоктується з утворенням рубця або кісти.

Клінічні ознаки. Забій головного мозку відзначається вираженими загальмозковими симптомами: тривала утрата свідомості (від декількох хвилин і довше), багаторазова блювота, порушення дихання і серцевої діяльності (брадикардія), розширення зіниць і порушення їхньої реакції на світло, запаморочення, головний біль, шум у вухах. Крім загально-мозкових явищ, у потерпілих з'являються осередкові симптоми, що залежать від локалізації травми. Відомо, що різним ділянкам головного мозку відповідають визначені функції, і при осередкових ураженнях мозку розвиваються різні стійкі розлади: з'являються парези кінцівок, порушується мова (афазія), міміка, зір, чутливість, можуть з'явитися симптоми менінгіту (наприклад, хворий не може підвести підборіддя до грудини чи відчуває біль). Наявність того чи іншого порушення дозволяє точно визначити локалізацію ушкодженої ділянки мозку. При спинномозковій пункцм в лікворі може бути присутньою кров, це вказує на субарахноідальний крововилив. Осередкові симптоми можуть виявлятися й у віддаленому періоді травми у вигляді стійких залишкових явищ. Прогноз для постраждалого з забиттям головного мозку нерідко дуже серйозний.

Перша допомога до прибуття лікаря. При кровотечах - накласти пов'язку. Постраждалий потребує строгого постільного режиму. При втраті свідомості — покласти на бік, для профілактики асфіксії блювотними масами.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 289 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)