АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ушкодження кісток черепа

Прочитайте:
  1. Анатомия основания черепа с учетом локализации парабазальных синусов, магистральных сосудов и краниобазальных нервов
  2. Анатомо - топографические особенности решетчатого лабиринта могут способствовать переходу патологических процессов в глазницу, полость черепа, на зрительный нерв.
  3. Аномалии и пороки развития черепа
  4. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  5. Б — соотношение лицевого черепа взрослого и новорожденного
  6. Безпосередні причини смерті при ушкодженнях
  7. Будова покривних кісток черепа.
  8. Вдавлення кісток черепа
  9. Виберіть, які оригінальна зви мають зубчасті шви кісток черепа?
  10. Види ушкодження опорно-рухової системи і перша допомога при них

Розрізняють переломи склепіння і основи черепа, тріщини й осколкові переломи. Найчастіше переломи виникають при падінні з висоти, прямому ударі важким тупим предметом по голові, обвалах будинків, транспортній травмі. За локалізацією частіше зустрічаються переломи склепіння черепа. При таких переломах кісткові уламки можуть ушкоджувати мозкову оболонку і речовину мозку. Це призведе до удару і стиснення головного мозку з розвитком загальмозкових і осередкових симптомів. При ушкодженнях основи черепа лінія перелому може проходити через передню, задню чи середню черепну ямку і поширюватися на очницю, кістки носа, піраміду скроневої кісти, ділянку слухового проходу. Часто трапляється розрив твердої мозкової оболонки.

Клінічні ознаки. Стан хворого, як правило, важкий. Спостерігаються гіпертермія, брадикардія, зниження сухожильних рефлексів і м'язової сили. Надалі приєднуються розлади дихання. Виникають кровотечі з носа, носоглотки, а також витікання ліквору. Під шкірою, навколо очей з'являються крововиливи - «симптом окулярів». Виникає небезпека проникнення інфекції в порожнину черепа. Прогноз при переломах основи черепа - сумнівний.

Перша допомога і дії до прибуття лікаря. При закритих пошкодженнях черепа і головного мозку по-страждалих необхідно терміново доставити в стаціонарний лікувальний заклад. Транспортування здійснюється на носилках, у положенні на спині, якщо хворий у свідомості. Щоб зменшити струс, необхідно під голову підкласти подушку або одяг, згорнутий валиком. Якщо потерпілий знаходиться в несвідомому стані, з метою запобігання асфіксії при блювоті потрібно укласти постраждалого вниз обличчям, під чоло необхідно підкласти скатку з одягу або руку потерпілого. На голову потрібно покласти міхур з льодом або мокрий рушник, самого хворого тепло укутати.


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 310 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)