АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Артерії

Прочитайте:
  1. АРТЕРІЇ ВЕРХНІХ КІНЦІВОК. ПАХВОВА АРТЕРІЯ.
  2. Визначте, при якому захворюванні найчастіше спостерігається аневризма легеневої артерії?
  3. Визначте, чим відрізняється розширення кореня легені за рахунок великих гілок легеневої артерії від збільшених лімфатичних вузлів?
  4. Все нижченазване характеризує вінцеві артерії серця, за винятком
  5. Дослідження пульсу на променевій артерії.
  6. Кровотечі. Ушкодження якої артерії слід запідозрити в першу чергу ?
  7. Назвіть гілки поверхневої скроневої артерії.
  8. Назвіть місце відхождення язикової артерії від зовнішньої сонної артерії.
  9. Обстежуючи хворого, хірург досліджує пульсацію артерії позаду медіальної кісточки.

За особливостями будови артерії бувають трьох типів: еластичного, м'язового і змішаного (м'язово-еластичного). Стінка всіх артерій, так само як і вен, складається з трьох оболонок: внутрішньої (tunica intima), середньої (tunica media) і неружной (tunica extrna). Їх товщина, тканинної склад і вункціональние особливості неоднакові в судинах різних типів.

До артеріях еластичного типу (arteriae elastotypica) відносяться судини великого калібру, такі як аорта і легенева артерія, в які кров вливається під високим тиском (120 -130 мм рт.ст) і з більшою швидкістю (0,5-1,3 м. / с). у ці судини кров надходить або безпосередньо з серця, або в близи від нього з дуги аорти. Ці судини виконують головним чином транспортну функцію. Високий тиск і велика швидкості крові, що протікає визначають будову стінки судин еластичного типу; зокрема, наявність більшої кількості кількості еластичних елементів (волокон, мембран) дозволяє цим судинах розтягуватися при систоле серця і повертатися у вихідне положення під час діастоли.

Внутрішня оболонка аорти включає ендотелій (endotelium) з базальної мембраною, подендотеліальний шар (stratum subendotheliale) і сплетіння еластичних волокон (plexus fibra elasticus).

Ендотелій аорти людини складається з клітин, різних за формою і розмірами. Протягом стінки судини розміри і форма клітин неоднакові. Іноді клітини досягають 500 мкм в довжину і 150 мкм завширшки. Частіше вони бувають одноядерними, але зустрічаються і багатоядерні до 30 ядер. Розміри ядер також не однакові. У ендотеліальних клітинах слабо розвинена ендоплазматична мережа.

Подендотеліальний шар складається з пухкої тонкофібріллярной з'єднувальні тканини, багатої маодефференцірованнимі клітинами зірчастої форми (desmocyti stellati). Товщина подендотеліального шару в аорті значна. У цьому шарі зустрічаються окремі поздовжньо спрямовані гладкі м'язові клітини. У міжклітинній речовині внутрішньої оболонки аорти і меншою мірою в інших оболонках при спеціальній обработкевиявляется велика кількість глікозаміногліканів і фосфоліпіди. У осіб середнього і літнього віку виявляються холестерин і жирні кислоти. Аморфна речовина відіграє велику роль у трофіки стінки судини. Глибше подентдотеліального шару в складі внутрішньої оболонки розташоване густе сплетіння тонких еластичних волокон, в якому зазвичай вдається розрізнити внутрішній циркулярний і зовнішній поздовжні шари.

Внутрішня оболонка аорти в місці відходження від серця утворює півмісяцеві клапани.

Середня оболонка аорти складається з більшої кількості (40-50) еластичних закінчать мембран (membranae elasticae fenestratae), пов'язаних між собою еластичними волокнами і утворюють єдиний еластичний каркас разом з іншими оболонками. Між мембранами залягають гладкі м'язові клітини, що мають косе по відношенню до них напрямок, і невелика кількість фібробластів. Така будова середньої оболонки створює високу еластичність аорти і пом'якшує поштовхи крові, що викидається в посудину під час скорочення лівого шлуночка серця, про також забезпечує підтримку тонусу судинної стінки під час діастоли.

Зовнішня оболонка аорти побудована з пухкої волокнистої сполучної тканини з великою кількістю товстих еластичних і колагенових волокон, що мають головним чином поздовжній напрямок. У середній і зовнішньої оболонках аорти, як і взагалі у всіх великих судинах, що живлять проходять судини і нервові стовбури. Зовнішня оболонка охороняє посудину від перерозтягнення і розривів.

Артерії смешенного, або м'язово - еластичного типу за будовою і функціональним особливостям займають проміжне положення між судинами м'язового і еластичного типу. До них відносяться, зокрема, сонна і підключична артерії. Внутрішня оболонка цих артерій складається з ендотелію, подедотеліального шару і внутрішньої еластичної мембрани. Ця мембрана розташований на кордоні внутрішньої і середньої оболонок і характеризується яскравою виразністю в порівнянні з еластичними волокнами і закінчать еластичними мембранами в середній оболонці.

Середня оболонка артерій змішаного типу складається з приблизно рівної кількості гладких м'язових клітин, спірально орієнтованих еластичних волокон і закінчать еластичних мембран. Між гладкими м'язовими клітинами і еластичними елементами виявляється невелика кількість фібробластів і колагенових волокон.

У зовнішній оболонці артерій можна виділити два шари: внутрішній, що містить окремі пучки гладких м'язових клітин, і зовнішній, що складається переважно з поздовжньо і косо розташованих пучків колагенових і еластичних волокон і соеденітельнотканних клітин, судини судин і нервові волокна. Займаючи проміжне положення між судинами м'язового і еластичного типу, артерії змішаного типу не тільки можуть сильно скорочуватися, але і володіють високими еластичними властивостями, що особливо чітко виступає при підвищенні кров'яного тиску.

До артеріях м'язового типу відносяться переважно середнього та дрібного калібру артерії тіла, кінцівок і внутрішніх органів, тобто більшість артерій тіла організму.

У стінках цих артерій є відносно велика кількість гладких м'язових клітин, що забезпечує додаткову нагнітальну силу і реагує приплив крові до органів.

До складу внутрішньої оболонки входять ендотелій, подендотеліальний шар і внутрішня еластична мембрана.

Ендотеліальні клітини витягнуті уздовж поздовжньої осі судини і мають малоізвітие кордону. За ендотеліальних покривом слід базальна мембрана і подедотеліальний шар, що складається з тонких еластичний і колагенових волокон, переважно поздовжньо спрямованих, а також малодиференційованих сполучнотканинних клітин. В основному речовині подедотеліального шару знаходяться глікозаміноглікани. Подедотеліальний шар краще розвинений в артеріях середнього і великого калібру і слабкіше - у дрібних артеріях. Назовні від подедотеліального шару розташована тісно пов'язана з ним внутрішня еластична мембрана. У дрібних артеріях вона дуже тонка. У більш великих артеріях м'язового типу еластична мембрана чітко виражена на гістологічних препаратах, має вигляд звивистою блискучою закінчать еластичної пластинки.

Середня оболонка артерії складається з гладком'язових клітин, розташованих по пологій спіралі, між якими знаходиться невелика кількість соеденітельнотканних кліток типу фібробластів і соеденітельнотканних волокон (колагенових і еластичних). Таке подібно пружині, розташування м'язових клітин забезпечує повернення судинної стенкік вихідного стану після розтягування пульсової хвилею крові. Напрямок цієї спіралі на правій і лівій половинах тулуба і кінцівках симетрично і направлено в протилежні сторони. Еластичні волокна мають радіальне і дугоподібне розташування, причому вершини дуг перебувають в середині шару, а кінці направлені до зовнішньої або внутрішньої оболонці, де вони і зливаються з їх еластичними елементами. Таким чином, створюється єдиний еластичний каркас, який, з одного боку, надає судині еластичний каркас, який, з одного боку, надає судині еластичність, при розтягуванні, а з іншого - пружність при здавленні. Еластичний какркас препядствие спаданню артерій, що зумовлює їх постійне зяяння і безперервність у них струму крові.

Гладкі м'язові клітини середньої оболонки артерії м'язового типу своїм скороченням підтримують кров'яний тиск, регулюють приплив крові в судини мікроциркулярного русла органів. На межі між середньою і внутрішньої оболонками розташовується зовнішня еластична мембрана. Вона складається з подовжньо йдуть товстих, густо переплітаються еластичних волокон, які іноді набувають вигляд суцільної еластичної пластинки. Зазвичай зовнішня еластична мембрана буває тонше внутрішньої і не до всіх артерій досить добре виражена.

Нарежном оболонка складається із зовнішньої еластичної мембрани, пухкої волокнистої неоформленої сполучної тканини, в якій сполучні волокна мають перевагу косе і поздовжній напрямок. У цій оболонці постійно зустрічаються нерви і кровоносні судини, що живлять стінку. У міру зменшення діаметра артерії та їх наближення до термінальних артеріол всі оболонки артерії истончаются. У внутрішній оболонці різко зменшується товщина подендотеліального шару і внутрішньої еластичної мембрани. Кількість м'язових клітин і еластичних волокон в середній оболонці також поступово зменшується. У зовнішній оболонці зменшується кількість еластичних волокон, зникає зовнішня еластична мембрана.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 722 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)