АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Капіляри

Кровоносні капіляри найбільш найбільш численні і найтонші судини, однак просвіт їх може варіювати. Це зумовлено як органними особливостями капілярів, так і функціональним станом судинної системи. Наприклад найбільш вузькі капіляри знаходяться в поперечно смугастих м'язах і в нервах, більш широкі виявляються в шкірі і слизових оболонках. У кровотворних органах, залозах внутрішньої секреції зустрічаються капіляри особливого типу, мінливі протягом сосуда.Такіе капіляри називають синусоїдних.

У капілярах, що утворюють петлі, виділяють артеріальний і венозний відділи. Ширина артеріального відділу в середньому дорівнює діаметру еритроцита, а венозного - трохи більше. Кількість капілярів в різних органах не однаково. У будь-якої тканини в звичайних фізіологічних умовах знаходиться до 50% нефункціонуючих капілярів. Просвіт їх, як правило, сильно зменшений, але повного скорочення капілярів при цьому не відбувається. Для формених елементів крові ці капіляри виявляються непрохідними, плазма продовжує циркулювати. Число капілярів в певному органі пов'язано з його загальними багатофункціональними особливостями, а кількість відкритих капілярів залежить від інтенсивності роботи органу в даний момент.

Відня

Венозна система складає відводить ланка крові. Вона починається посткапілярнимі венул в судинах мікроцеркуляторного русла. Будова вен тісно пов'язано з гемодинамічними умовами їх функціонування. Низький кров'яний тиск і незначна швидкість кровотоку визначають порівняно слабкий розвиток еластичних елементів у венах і велику розтяжність їх.

За ступенем розвитку м'язових елементів у стінці вен вони можуть бути розділені на дві групи: вени безмишечного типу і вени м'язового типу. Відня м'язового типу в свою чергу поділяються на вени із слабким розвитком м'язових елементів і вени із середнім і сильним розвитком м'язових елементів.

У венах, так само і в артеріях розрізняють три оболонки: внутрішню, середню і зовнішню. Виразність цих оболонок в будові їх різних венах істотно відрізняється.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 358 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)