АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Розвиток

Прочитайте:
  1. Б. Розвиток рухової активності
  2. Будова, функції і розвиток спинного мозку
  3. Будова, функції та розвиток спинного мозку.
  4. Види адаптації І фактори, які впливають на неї (на розвиток позитивного ставлення до роботи, задоволеності роботою)
  5. Вплив гіпофізу на ріст і розвиток дитини.
  6. Еволюційний розвиток нервової системи
  7. Ембріональний розвиток нервової системи
  8. Ембріональний розвиток системи крові
  9. Запліднення і розвиток зародка людини
  10. Запліднення та розвиток плода

Серцево - судинна система

У серцево - судинну систему входять серце, кровоносні і лімфатичні судини. Судинна система і серце у людини забезпечують розповсюдження по організму крові, поживних і біологічно активних речовин, газів, продуктів поживних і біологічно активних речовин, газів, продуктів метаболізму і теплової енергії.

Кровоносні судини

Кровоносні судини представляють собою систему циркулярно замкнутих трубок різного діаметра, що здійснюють транспортну функцію, регуляцію кровопостачання органів та обмін речовин між кров'ю і оточуючими тканинами.

Розвиток

Перші кровоносні судини з'являються в мезенхімі жовткового мішка в кінці 2-й - початку 3-го тижня ембріогенезу, а також у стінці хоріона у вигляді так званих кров'яних острівців. Частина мезенхімних клітин по периферії острівців втрачає зв'язок з клітинами, розташованими в центральній частині, і перетворюється в ендотеліальні клітини первинного кровоносного русла. Клітини центральній частині острівця округлюються, диференціюються і перетворюються в клітини крові. З клітин, що оточують судину, диференціюються пізніше гладкі м'язові клітини, перицитів і адвентициальную клітини судини, а також фібробласти і їх похідне міжклітинну речовину.

У закладці тіла майбутнього зародка первинна стінка кровоносної судини утворюється шляхом диференціювання з мезенхіми ендотелію навколо щілиноподібних просторів. В кінці 3-го тижня періоду внутрішньоутробного розвитку судини зародка вступають в повідомлення з судинами внезародишевих органів. Подальший розвиток стінки судин відбувається після початку циркуляції крові під впливом тих гемодинамічних умов, які створюються в різних частинах тіла. Остання обставина зумовлює появу специфічних особливостей будови стінки внутріорганних судин.

У кровоносній системі розрізняють артерії, артеріоли, гемокапіляри, венули, вени і артеріовенулярние анастомозами. Серед судин малого калібру останнім часом виділяють важливе в функціональному відношенні мікроциркулярного русло. Цим поняттям об'єднують артеріоли, гемокапіляри, венули і артеріоловенулярние анастомозами. По артеріях кров тече від серця до органів. Як правило, ця кров насичена киснем, за винятком системи легеневої артерії, яка несе венозну кров. По венах кров притікає до серця і містить мало кисню, крім крові в легеневих венах.

Будова судин тісно пов'язано з гемодинамічними умовами (кровяносной тиск, швидкість кровотоку) і виконуваної посудиною функцією. Чим більше розходження в умовах функціонування (наприклад, у великих артеріях і венах), тим помітніше структурні особливості судин.


Дата добавления: 2015-10-11 | Просмотры: 382 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)