АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Як долати труднощі

Безперечно, нелегко виховувати дитину без підтримки подружнього партнера. А втім, ти зможеш подолати чимало труднощів, якщо будеш точно дотримуватися біблійних принципів і покладатися на Божу допомогу й керівництво. У цьому тобі допоможуть нижченаведені кроки.

Віднови стосунки з Богом. Чітко усвідом, що дошлюбний секс — це гріх проти Бога і порушення його високих норм моралі (Галатів 5:19—21; 1 Солунян 4:3, 4). Тому найперший і найважливіший крок, який тобі слід зробити,— це покаятися і попросити в Бога прощення (Псалом 32:5; 1 Івана 2:1, 2). Щоправда, ти можеш вважати себе негідною його допомоги. Однак Єгова обіцяє простити. Він підтримує всіх, хто розкаюється у своїх неправильних вчинках (Ісаї 55:6, 7). В Ісаї 1:18 міститься запевнення Єгови: «Коли ваші гріхи будуть як кармазин [тяжкі, серйозні],— стануть білі, мов сніг [повністю очищені]». Біблія також заохочує грішників звертатись за духовною допомогою до старійшин збору (Якова 5:14, 15).

Перестань чинити статеву неморальність. Ймовірно, для цього тобі буде необхідно розірвати стосунки з батьком дитини. Якщо ти дозволиш цим стосункам продовжуватися, то, мабуть, і далі робитимеш те, що не подобається Богові. Ніколи не забувай, що Божі закони, хоча й суворі, існують для нашого ж захисту. Ніколь, про яку йшлося у попередніх статтях, згадує: «Я зрозуміла, що мудро слухатися Єгови. Він бажає нам тільки добра» (Ісаї 48:17, 18).

Розкажи батькам. Ти, мабуть, боїшся, що батьки розсердяться на тебе. Безперечно, дізнавшись про твою вагітність, вони будуть засмучені і занепокоєні. Батько і мати можуть навіть звинувачувати в усьому себе й думати, ніби неправильно тебе виховували. Проте якщо твої батьки богобоязливі, то їхній гнів і почуття образи, напевне, з часом минуть. Адже вони люблять тебе, незважаючи на твої помилки. Коли батьки бачитимуть, що ти розкаюєшся, то, без сумніву, поведуться так само, як і батько блудного сина,— від серця простять (Луки 15:11—32).

Виявляй вдячність. Часто джерелом допомоги і підтримки стають родичі та друзі. Батьки, приміром, можуть попіклуватися, аби ти отримала необхідне медичне обслуговування. Після того як народиться маля, вони, ймовірно, навчатимуть тебе доглядати його, і деколи навіть залишатимуться з ним, коли тобі треба буде кудись піти. Ніколь розповідає про свою маму: «Хоча дитина була моя, проте мама дуже багато мені допомагала». Друзі теж, напевне, даруватимуть дитячий одяг чи інші речі (Приповістей 17:17). Коли до тебе виявляють таку доброту, то, як радить Біблія, ‘будь вдячною’ (Колосян 3:15). Слова подяки показуватимуть твоїм близьким, що ти не сприймаєш їхнє доброзичливе ставлення як належне.

Навчайся доглядати дитину. Звичайно, ти не хочеш бути залежною від батьків і друзів постійно. Тому розвивай уміння, які допоможуть тобі стати доброю матір’ю і господинею. Щоправда, навчитися піклуватися про свою безпомічну крихітку — непроста справа. Тобі слід чимало дізнатися про харчування, здоров’я дитини і багато іншого. Цікаво, що Біблія заохочує старших християнок навчати молодих жінок бути «господарними». Безсумнівно, твоя мама і, напевне, інші старші жінки з християнського збору зможуть дати тобі цінні поради.

Мудро розпоряджайся грішми. У Біблії говориться, що гроші дають захист (Екклезіяста 7:12). З народженням дитини з’являються значні фінансові витрати.

Спершу ти, мабуть, отримуватимеш соціальну допомогу, яку держава виділяє одиноким матерям. Однак більшість дівчат все одно потребують фінансової підтримки з боку родини. Якщо ти матеріально залежна від своїх батьків, то було б мудро з твого боку зменшити витрати до мінімуму. Звичайно, ти хотіла б купувати для своєї дитини нові речі. Проте коли робитимеш покупки у магазинах вживаних речей або через оголошення, то значно зекономиш гроші.

Здобувай освіту. «Мудрі збирають знання»,— говориться у Приповістей 10:14 (Хом.). Хоча ці слова в першу чергу стосуються біблійних знань, вони правдиві і щодо світської освіти. Тобі слід здобути певні навички, аби заробляти на життя.

Звичайно, нелегко ходити до школи і водночас доглядати малюка. Але, з іншого боку, брак загальної освіти прирікає тебе і твою дитину на нестатки, залежність від соціального забезпечення, низькооплачувану роботу, погані житлові умови та недоїдання. Тому, якщо це можливо, не кидай школи. Мати Ніколь наполягала, аби дівчина закінчила школу. У результаті Ніколь змогла пізніше отримати додаткову освіту і працювати в юридичній конторі.

То чому б не поцікавитись, які форми навчання тобі доступні? Якщо відвідувати якийсь навчальний заклад буде складно, спробуй навчатись удома. Наприклад, заочна освіта чи курси кореспондентської освіти можуть бути практичними у твоїй ситуації.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 364 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)