АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Деякі причини підліткової вагітності

Прочитайте:
  1. III. Патологія вагітності
  2. В якому періоді вагітності вірус краснухи (червона висипка) має найбільшу пошкоджуючу дію
  3. Вагітна, 7 тиж. вагітності, скаржиться на нудоту, блювання до 5 разів на добу, схуднення. Який діагноз повинна поставити акушерка ФАПу?
  4. Ведення жінок зі звичним невиношуванням вагітності різної етіології.
  5. Визначення ВЛІ та їх класифікація за етіологічною ознакою. Причини виникнення.
  6. ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНУ ВАГІТНОСТІ І ДАТИ РОДІВ
  7. Вірогідні ознаки вагітності
  8. Внутрішньоутробні інфекції. Причини. Симптоми. Діагностика. Лікування.
  9. Гіпогалактія – причини, види, ступені, профілактика
  10. Деякі злоякісні пухлини

Підліткова вагітність. Всесвітня трагедія

ПІДЛІТКОВУ вагітність називають епідемією. Серйозність цієї проблеми видно з того, якими трагічними наслідками обертається вагітність для дівчини-підлітка. Окрім усього іншого, в її житті відбуваються докорінні зміни, які позначаються також на рідних і друзях.

Біблія називає підліткові роки «розквітом молодості». У цей час статевий потяг дуже сильний. Ті, хто вважає, що вагітності серед підлітків можна запобігти за допомогою контрацепції, надто спрощують цю проблему. Факти свідчать, що підліткова вагітність пов’язана з багатьма соціальними й емоційними питаннями.

Деякі причини підліткової вагітності

Дослідження показують, що чимало неповнолітніх матерів походять з розбитих сімей. Часто від таких дівчат можна почути: «Усе своє життя я мріяла про справжню родину». Отже, проблеми в сім’ї можуть стати причиною вагітності у підлітковому віці. Вивчення, проведене у рамках соціальної програми допомоги матерям-підліткам, виявило, що більшість з них не мають «близьких взаємин з матір’ю, а також жодних стосунків з батьком». Аніта, яка народила у 18 років, розповідає, що мама важко працювала, аби забезпечити її усім необхідним. Проте дівчина все одно відчувала емоційну порожнечу через те, що в неї не було батька.

Ще одна причина підліткової вагітності — зґвалтування. Згодом емоційний біль, завданий такою наругою, може вилитися у бунтівну поведінку. Наприклад, Ярина стала жертвою зґвалтування у 15 років. Вона пригадує: «Після цього я свідомо почала наражати себе на небезпеку. У 19 років я завагітніла». У жертв статевої наруги може виникнути почуття нікчемності. «Я завжди почувала себе нічого не вартою»,— скаржиться Ярина. Аніта теж пережила щось подібне. Вона розповіла: «З 7 до 11 років я зазнавала статевої наруги від одного підлітка. Я просто ненавиділа себе. Мені здавалося, що я сама винна у цьому». У 17 років Аніта завагітніла.

Однак інші дівчата постраждали через власну цікавість і самовпевненість. Ніколь, про яку йшлося у попередній статті, визнала: «Я вважала, що все знаю і все можу. Що ж, я «змогла» і завагітніти». Софія, яка теж стала одинокою матір’ю в юному віці, почала статеве життя лише через цікавість. Ось що вона розповідає: «Я думала, ніби без цього щось втрачу».

Ще однією причиною цієї проблеми є те, що підлітки не усвідомлюють можливих наслідків статевих стосунків. За словами соціологів Карен Роулінгсон і Стівена Мак-Коя, деякі молоді люди у Великобританії «не знають точно... до чого призводять статеві зносини і внаслідок чого настає вагітність». Дехто з них, здається, зовсім не розуміє зв’язку між статевими зносинами і вагітністю. Згідно з одним опитуванням, чимало дівчат, «які не використовували протизаплідних засобів, були приголомшені і здивовані, коли завагітніли».

Проте головна причина підліткової вагітності — зміни в поглядах суспільства на статеву мораль. Ми живемо у час, коли люди «більше люблять розкоші [задоволення, НС ], аніж люблять Бога». Австралійські дослідниці Ейлса Бернс і Кет Скотт стверджують, що «стало менше соціальних, релігійних і економічних бар’єрів, які раніше стримували людей від статевого життя до шлюбу». Сьогодні незаміжню вагітну жінку вже так не осуджують, як у минулому. Подекуди серед підлітків навіть панує думка, що мати позашлюбну дитину — це престижно.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 458 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)