АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Задачі до семінару по фізіології ЦНС

Прочитайте:
  1. V. Характеристика розвитку фізіології як науки, відкриття. Роль окремих вчених у розвитку світової фізіології. Українська фізіологічна школа.
  2. Б. Задачі для самоконтролю.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

Питання і задачі до семінару по фізіології ЦНС

Питання до семінару по фізіології ЦНС

Вичерпна відповідь на 1 питання – 1 бал. Виконати письмово і вміти коротко відповісти усно.

1. Аферентні та еферентні провідні шляхи спинного мозку і їх фізіологічне значення.

2. Класифікація клітин спинного мозку й особливості функціонування нейронів спинного мозку.

3. Спінальний шок: можливі механізми виникнення і наслідки.

4. Спинномозкові рефлекси.

5. Ядра черепно-мозкових нервів.

6. Дихальний і судиноруховий центр.

7. Сегментарні рефлекси.

8. Функції центрів автономної нервової системи.

9. Особливості нейронів ретикулярної формації.

10. Висхідні та низхідні впливи ретикулярної формації.

11. Структура і функції моста.

12. Рефлекси заднього мозку (Чому кіт падає на лапи? J).

13. Середній мозок, чотиригорбикове тіло, функції, функціональні зв’язки.

14. Червоне ядро та інші ядра середнього мозку, їх значення, функціональні зв’язки.

15. Мозочок і його зв’язки (аферентні й еферентні).

16. Функції мозочка і наслідки його ураження.

17. Проміжний мозок: ядра таламуса, їх класифікація та функції, функціональні зв’язки.

18. Проміжний мозок: ядра гіпоталамуса та, зокрема, їх інтегративна функція.

19. Лімбічна система. Структури, що входять до її складу, функціональне значення.

20. Базальні (основні) ядра. Структура і функції, функціональні зв’язки.

21. Будова кори великого мозку.

22. Функціональна топографія кори великих півкуль.

23. Електрична активність головного мозку.

Задачі до семінару по фізіології ЦНС

(після кожної задачі вказано, скільки балів, чи їх частин принесе правильний розв’язок задачі)

Задача 1. Які можливі реакції при подразненні м’яза електричним струмом через шкіру за допомогою електродів: а)відчуття подразнення шкіри без скорочення м’язів; б)скорочення м’язів без подразнення шкіри; в)відчуття подразнення шкіри і скорочення м’яза. (0,25)

Задача 2. Для визначення порогу подразнення можна застосувати два способи: а)почати із подразнення значної сили і, поступово зменшуючи силу подразнення, визначити при якому саме значенні подразника м’яз перестає скорочуватися; б)починаючи із слабкого подразнення, поступово збільшувати його силу поки м’яз почне скорочуватися. Який спосіб є більш фізіологічним? (0,25)

Задача 3. Одне м’язове волокно підкоряється закону «все або нічого». Тому, як порогові так і над порогові подразники викликають у нього скорочення однакової сили. Але якщо ми подразнюємо цілий м’яз, то на відміну від одиничного волокна величина його скорочення при зростанні сили подразника буде зростати (звичайно ж до певної межі). Поясніть такі розбіжності в реакції м’язового волокна і м’яза. (0,25)

Задача 4. Чому гіперполяризація мембрани веде до зниження збудливості клітини? (0,25)

Задача 5. Нерв подразнюють із частотою 10, 100, 1000 разів на секунду. Скільки потенціалів дії виникатиме у кожному з цих трьох випадків? (0,25)

Задача 6. Чи вплинула б на розвиток ПД одночасність активації натрієвих і калієвих каналів? (0,25)

Задача 7. Це задача на уважність при читанні. Чи є вірним вираз: «інтегративна функція мотонейронів пов’язана зі ступенем дивергенції аферентних волокон»? (0,25)

Задача 8. Через нещасний випадок у людини відбувся розрив спинного мозку і настав параліч нижніх кінцівок. Які ще функції будуть порушені? (0,25)

Задача 9. Для успішного розв’язання цієї задачі дайте відповідь на задачу 4. Причиною спинального шоку є порушення зв’язків між спинним і головним мозком. При цьому спостерігається гіперполяризація спинномозкових нейронів. Яка саме взаємодія між головним і спинним мозком порушується при відділенні спинного мозку від головного? (0,5)

Задача 10. Відомо, що спинний мозок має провідникову (висхідні та низхідні провідні шляхи) і рефлекторну функції. Які рефлекси, крім спинномозкових, збережуться у тварини після перерізання спинного мозку одразу під довгастим? Зауважимо, що дихання тварини підтримується штучно. (0,5)

Задача 11. Чому коли людина підіймається, не зважаючи на силу тяжіння, її ноги не підгинаються? (0,5)

Задача 12. У немовлят можна викликати деякі примітивні рефлекси, які здійснюються спинним мозком. У дорослої людини такі рефлекси відсутні, але при деяких захворюваннях ЦНС (наприклад менінгіті) деякі з цих рефлексів можуть з’являтися (зокрема, рефлекс Бабінського), що і використовується в діагностичній практиці. З чим пов’язані такі особливості рефлекторної діяльності спинного мозку у новонароджених дітей, дорослих здорових людей і дорослих хворих із патологіями ЦНС? (0,5)

Задача 13. Вплив на рухові рефлекси спинного мозку і черепно-мозкових нервів опосередковується через три нервових утворення стовбура головного мозку. Назвіть ці утворення і (коротко) їх функції. (0,5)

Задача 14. Якщо собаці перерізати у певному місці стовбур головного мозку, а потім, коли тварина вийде із наркозу, на неї спрямувати яскраве світло і нанести больове подразнення, то можна отримати реакцію зіниць (звуження у відповідь на світло), але не отримати реакції на больовий подразник. На якому ж рівні (в якому місці) слід здійснити перерізання стовбура? (0,5)

Задача 15. Мозочок поділяється на три філогенетично різні частини: древній (вестибулярний), старий (спінальний), новий (кортикальний). Ці частини, як помітно із назв, послідовно виникають в ході філогенезу та пов’язані із різними структурами. Виходячи із цього вкажіть які порушення виникнуть при видаленні мозочка у риб, птахів і мавп відповідно. (0,5)

Задача 16. При порушеннях функцій мозочка серед низки симптомів розвиваються, зокрема, атонія – порушення підтримки нормального м’язового тонусу і астенія – швидка втомлюваність. Однак при цьому не порушені біохімічні процеси у м’язах, рухових одиницях. Чому ж тоді виникає астенія? (0,5)

Задача 17. Чому коли людина втомлюється у них спочатку порушується точність рухів, а вже потім сила скорочень. (0,5)

Задача 18. Якщо у обстежуваного колінний рефлекс слабко виражений, то йому пропонують зчепити руки перед грудьми і тягнути їх у різні сторони. Чому це веде до посилення прояву рефлексу? (0,5)

Задача 19. Пригадайте рухові шляхи заднього та середнього спинного мозку та дайте відповідь на питання які з цих шляхів і як задіяні (збуджуються) коли кішка вистежує і очікує мишку, та коли вона на неї накидається, щоб вхопити? (1)

Задача 20. Як відрізнятимуться одне від одного бульбарна і мезенцефальна тварини? Нагадуємо, що мезенцефальна тварина має перетин стовбуру мозку вище червоного ядра. (1)

Задача 21. Якщо "відключається" кора великих півкуль, то людина втрачає свідомість. Чи можливий такий ефект при абсолютно не пошкодженій корі та її нормальному кровопостачанні? На яку структуру головного мозку при цьому слід подіяти і як? (1)

Задача 22. У хворої людини пухлина у головному мозку. При чому пухлина за розмірами маленька. Який клінічний симптом дозволяє припустити, що пухлина локалізована скоріш за все у таламусі? (1)

Задача 23. Окрім основної функції нервового волокна – проведення нервових імпульсів, суттєву роль відіграють процеси, що забезпечують у нервовому волокні аксонний транспорт. В якім саме відділі головного мозку аксонний транспорт посідає окреме, особливо важливе місце у виконанні цією структурою мозку своєї складної регуляторної функції? (1)

Задача 24. Базальні ганглії, ядра середнього мозку, вестибулярні ядра заднього мозку складають екстрапірамідну систему, яка залучена до координації рухової активності. Який загальний принцип взаємодії вище- і нижчерозташованих ланок цієї системи і як він виявляється при ушкодженні або руйнуванні чи порушенні функцій якоїсь із цих ланок? (1)

Задача 25. При реєстрації ЕЕГ у людини в одному випадку дельта ритм відсутній, в другому – чітко виражений. Як відрізнялася частота пульсу в обох цих випадках? (1)

Задача 26. В уявному експерименті два студента вирішили довести, що тонус скелетних м’язів підтримується рефлекторно. Перший пропонує у спинальної жаби, лапки якої злегка підтягнуті до тулуба, що свідчить про наявність тонусу їх м’язів, перерізати передні корінці спинного мозку. Він стверджує, що оскільки після цього перерізання лапки звисли, то зникнення тонусу вказує на втрату рефлекторної його підтримки. Другий студент стверджує, що слід перерізати задні спинномозкові корінці, тонус м’язів теж втратиться (лапки звиснуть), а отже порушена рефлекторна регуляція тонусу м’язів. Котрий із студентів пропонує правильну схему досліду? Відповідь обґрунтуйте. (1)

Задача 27. Дитя, яке вчиться грати на піаніно, спочатку гратиме не тільки руками, а й "допомагатиме" собі головою, ногами тощо. Який механізм цього явища? ()


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 556 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)