АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Загальна виховна година на тему

Прочитайте:
  1. IІІ. Загальна фармакологія
  2. АОРТА. ГІЛКИ ДУГИ АОРТИ. ЗАГАЛЬНА І ЗОВНІШНЯ СОННІ АРТЕРІЇ.
  3. Блок 5. Загальна міологія (м’язова система). М’язи та фасції спини, грудної клітки, діафрагми, живота, шиї і голови.
  4. Виховна мета.
  5. Дослід 1. Загальна дія тепла на організм
  6. Дослід 3. Загальна дія на організм тварини хімічних речовин
  7. Еукаріотичні клітини. Загальна будова. Зерниста та незерниста ЕПР. будова та ф-ції.
  8. Загальна анатомія травної системи.
  9. Загальна вірусологія. Спеціальна вірусологія.

«Особиста відповідальність чи Планування сімї»

 

Відео 1

 

В1. Вагітність і народження дитини - це дуже відповідальний етап у житті жінки. Лікарі намагаються прищепити думку, що вагітність повинна плануватися заздалегідь, аби підготувати організм до цього непростого періоду: як фізично, так і морально. Та чи можна все це зробити, якщо тобі 16-18 років?

В2. Ні для кого не буде таємницею, що завжди існувало таке явище, як рання вагітність. У стародавні часи вагітність дівчини-підлітка не викликала здивування, а навіть навпаки, вважалася нормою, оскільки люди вмирали раніше і, відповідно, одружилися раніше. Якраз на підлітковий вік і доводилося активне статеве життя

В1. Часи зараз інші і звичаї теж. І на сьогоднішній день тривалість життя зросла - як результат люди відкладають шлюб і створення сім'ї на потім. Найголовніше - люди вважають в порядку речей створювати сім'ю близько тридцяти років. Також вважається абсолютно нормальним, що жінка до тридцяти років - влаштовує особисте життя, а після тридцяти - замислюється про дитину.

В2. Нині на проблему ранньої вагітності дивляться з презирством, цей факт оточений порицаниям, плітками і несхваленнями. І ті підлітки, які стають батьками, зустрічаються не тільки з несхваленнями і насмішками на свою адресу, а й з кардинальними змінами в житті.

В2. Адже поява дитини - це велика відповідальність. Але це ще не найстрашніше. Перші проблеми виникають тоді, коли вирішується подальше майбутнє молодої пари.

В1. Бо всякі плани щодо закінчення навчального закладу втрачають свою першорядність. Виникають все нові і нові цілі, які ніяк не пов'язані з тими, які були до вагітності (освіта, самореалізація). Іншими словами новоспеченим батькам не доводиться більше нічого робити, як відкласти всі свої плани на потім, тобто поставити їх у режим «очікування».

В2. Вагітність у ранньому віці – це дуже актуальна проблема, яка потребує особливої уваги. Юним матерям доводиться вирішувати низку проблем: психологічного, фізичного, економічного плану. Дівчаткам, які хочуть бігати на дискотеки, ходити в кафе, вчитися і будувати плани на майбутнє треба боротися із величезними труднощами, їм необхідно приймати серйозні рішення.

В2. У той час, коли однолітки переймаються лише своїм одягом та оцінками в школі, юна матір відчуває збентеження, страх, гнів, розпач і не може повірити в те, що сталося. Такі матері частіше всього не усвідомлюють усієї відповідальності за дитину та її виховання. А вагітність, яка б мала стати найбільшою радістю та щастям, стає нестерпним тягарем. Проте вихід завжди є і навіть юна дівчинка може стати хорошою матір’ю.

В1. Запрошуємо до слова директора Центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді Комар Ірину Ігорівну.

 

Соціальні служби

 

В2. Сексуальні взаємини, що виключають можливість психічних травм і шкідливих наслідків для здоров'я людини, можна з повним правом назвати безпечними. Іншими словами, безпечними статеві стосунки можуть бути тільки тоді, коли ризик небажаної вагітності та зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, мінімальний і відсутня будь-яка форма насильства (фізичного або психічного).

 

В1. Безпека, якою б простою вона не здавалася на перший погляд, не може бути забезпечена сама по собі. Людина сама повинна вживати дії, щоб досягти цього. Ключ до безпечного сексу — чесність і відверте спілкування між партнерами, їх взаємна відповідальність, здатність контролювати свої потреби з урахуванням інтересів і почуттів іншої людини, вміння співвідносити свої дії з можливими наслідками — все це називається відповідальністю в сексуальній поведінці.

 

В2. Якщо обидва партнери вирішують вступити у близькі відносини, то вони повинні будуть обговорити питання безпечного сексу, щоб не допустити зараження ВІЛ / СНІДом та іншими інфекціями, а також вирішити, які контрацептиви застосовувати, якщо вони не хочуть мати дитину.

 

В1. Деяким людям, можливо, легше займатися сексом, ніж говорити про нього. Але ключ до безпечного сексу — це чесність і відверте спілкування. Не треба чекати, поки партнер сам почне розмову про оберігання — цього може зовсім не відбутися! Кожен з нас відповідальний перш за все перед самим собою і перед своїм здоров'ям. Не можна розраховувати тільки на те, що про вас завжди буде піклуватися партнер.

 

В2. Вступаючи в статевий контакт з конкретною людиною, його партнер по суті справи вступає в контакт з усіма, хто був з ним до нього. Навіть якщо є впевненість у своєму обранці, завжди є ризик зараження ВІЛ-інфекцією або іншими інфекціями, що передаються статевим шляхом.

 

В1. Вільне ставлення до сексу не означає відсутності будь-якої відповідальності. Сьогодні за допомогою ефективних заходів можна запобігти небажаній вагітності. Це — гормональні контрацептиви, бар'єрні і хімічні засоби, ін'єкційні препарати, природні методи запобігання вагітності.

 

В2. Відповідальна сексуальна поведінка має стати невід'ємною частиною взаємин чоловіка і жінки. Якщо в сьогоднішній реальності традиційні заборони і негативне ставлення до сексу поза шлюбом все більше поступаються свої позиції, то на їх місце мала прийти значно важча для здійснення завдання — виховання персональної відповідальності за своє репродуктивне здоров'я, за здоров'я і долю близької людини.

 

Відео 2

 

В1. Дійсно, вагітність – це відповідальність обох партнерів. А рання вагітність – це особливо складно та відповідально.

В2. Як реагувати не непередбачувану вагітність у ранньому віці? Тоді, коли відсутні розуміння та підтримка батьків, вчителів, друзів?

В1. Перша реакція дівчини схожа на реакцію на скоєний злочин, злодійство, вживання наркотиків тощо. На нестійку, чутливу психіку підлітка спрямовується шквал звинувачень, зміст яких полягає в тому, що вона посміла одержати сексуальне задоволення.

В2. Вагітність визначається як покарання за несакціонаваний секс. Так у дівчини формують уявлення про те, що секс, вагітність, пологи є брудними і карними подіями, які приносять тільки біль і приниження.

В1. Після сексуального акту дівчина переживатиме колосальне почуття провини, яке надалі можна зменшити або сформованою фригідністю, або вживанням психоактивних речовин та формуванням залежності, або сексуальною розбещеністю «Я опустилась, мені однаково».

В2. Як же уникнути таких негативних наслідків?

В1. До слова запрошується психолог закладу Гулєва Олена Валентинівна.

 

Виступ психолога

 

В1. Не можна заохочувати раннє сексуальне життя, але статистика з переривання вагітності в неповнолітніх теж не прикрашає нашу державу.

В2. Можливо, якісна рання психологічна допомога родинам сприятиме збереженню життя дитині й нормальній соціальній адаптації юної мами.

В1. Але пам’ятайте, ваше здоров’я та ваше життя – лише у ваших руках. Будьте обережними. До побачення.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 693 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)