АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Мязи людини поділяються на непосмуговані та посмуговані. Останні діляться на скелетні та серцеві. Скелетні мязи виконують при своєму скороченні тетанічні рухи.

Прочитайте:
  1. А. Забезпечення пози людини
  2. Біологічних ритмів людини
  3. Блок 1. Вступ до анатомії. Скелет людини: хребет, скелет грудної клітки, верхньої та нижньої кінцівок.
  4. Вивчіть морфологію серця людини.
  5. Види м’язових скорочень: одинокі та тетанічні; ізотонічні та ізометричні.
  6. Види хрящів. Способи сполучення кісток у скелеті людини за допомогою хрящової тканини. Приклади.
  7. Вікова періодизація людини. Характеристика дошкільного та шкільного віку.
  8. Вікова періодизація розвитку м’язової системи людини.
  9. Вкажіть який фізіологічний процес організму людини підвищує парасимпатична нервова система
  10. Вкажіть, які з нижче перечислених речовин містяться в слині людини в нормі

А. Що означає термін «тетанічні»?

В. Як будова скелетних мязів впливає на їх функцію? Пояснити термін «посмуговані».

С. Чим відрізняються тонічні рухи?

Еталони відповіді:

А. Тетанічні скорочення є швидкими, з великою затратою енергією, з розвитком втоми і залежать від волі людини(довільні рухи).

В. Посмуговані скелетні мязи утворені двома видами білків – актину і міозину, що формують тонкі та товсті міофіламенти, що містяться в міофібрилах м’язових клітин (міоцитів). Ці білки утворюють ізотропні та анізотропні диски, що розташовані у вигляді смуг, по різному заломлюючи світло. Скорочення відбувається по типу «зубчастого колеса», коли актинові нитки входять в міозинові. Мяз при цьому укорочується та потовщується.

С. Тонічне скорочення є повільними, з малою затратою енергією, без розвитку втоми і не залежать від волі людини(мимовільні рухи).

 

Задача № 63

Мязи людини поділяються на непосмуговані та посмуговані. Непосмуговані мязи утворюють стінки внутрішніх органів, судин, є в шкірі.

Скорочються ці мязи тонічно.

А. Що означає термін «тонічні»?

В. Чим відрізняються тетанічні рухи?

С. Чому наступає втома скелетних мязів?

Еталони відповіді:

А. Тонічне скорочення є повільними, з малою затратою енергією, без розвитку втоми і не залежать від волі людини(мимовільні рухи).

В.. Тетанічні скорочення є швидкими, з великою затратою енергією, з розвитком втоми і залежать від волі людини(довільні рухи).

С. Втома скелетних мязів розвивається через втому нервових центрів, що керують функцією цих мязів; через гіпоксію і витрачення енергетичних запасів організму та накопичення в мязах токсичних речовин (молочної кислоти).

 

Задача № 64

Нервові клітини називаються нейронами (нейроцити). Вони складаються з тіла та відростків. В тілі нейрона міститься ядро, цитоплазма, органоїди, ззовні розташована нейролема (оболонка). Специфічні органоїди мають назви – нейрофібрили і тигроїдна речовина.

А. Назвати відростки нейрону?

В. Чим вони відрізняються?

С. Що таке «нервове волокно»?

Еталони відповіді:

А. Аксон та дендрити.

В. Аксон – один довгий, відцентровий, руховий відросток, що має закінчення ефектори. Дендрити – їх кілька коротких, доцентрових, чутливих відростків. Їх закінчення називаються рецепторами.

С. Аксон та дендрити, вкриваючись ззовні однією або двома оболонками, утворюють безм’якушеві та м’якушеві нервові волокна. Ці волокна передають імпульси з різною швидкістю.

 

Задача № 65

Нервові клітини називаються нейронами (нейроцити). Вони складаються з тіла та відростків. В тілі нейрона міститься ядро, цитоплазма, органоїди, ззовні розташована нейролема (оболонка). Специфічні органоїди мають назви – нейрофібрили і тигроїдна речовина. Відростки нейрона – аксон та дендрити, мають різні закінчення.

А. Назвіть ці закінчення?

В. Вкажіть функції цих нервових закінчень.

С. Яке значення мають ці закінчення в рефлекторній дузі?

Еталони відповіді:

А. Рецептори – це закінчення дендритів. Ефектори – це закінчення аксонів.

В. Рецептори сприймають різноманітні подразнення, а ефектори – дають відповіді на подразнення (виконуючи якусь дію - ефект).

С. Рецептори починають рефлекторну дугу, збудження від них у вигляді нервових імпульсів поступає у нервовий центр спинного чи головного мозку по аферентних волокнах. Від нервових центрів ідуть еферентні волокна до ефекторів, які закінчують рефлекторну дугу і дають відповідь на подразнення.

 

Задача № 66


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 1114 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)