АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

V. Фармакологічне забезпечення і харчування спортсменів.

Прочитайте:
  1. D. Оптимальний режим харчування
  2. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  3. III. Забезпечення вихідного рівня знань-умінь
  4. V. Забезпечення первинною медичною допомогою не прикріплених осіб
  5. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  6. V. Матеріали методичного забезпечення заняття
  7. V. Матеріали методичного забезпечення заняття.
  8. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  9. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття
  10. V. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття

Роль харчування в підготовці висококваліфікованих спортсменів важко переоцінити. Рівень рекордів сучасного спорту вимагає і відповідної підготовки спортсменів. Підвищення тренувальних навантажень і інтенсифікація змагальної діяльності, часта зміна кліматичних умов і тимчасових поясів, проведення тренувань у середньогіррі, а також підвищення технічного обладнання спортсменів - усе це входить у поняття спорту вищих досягнень і вимагає від спортсменів колосальної напруги фізичних і моральних сил. Одним з найважливіших компонентів забезпечення високого рівня функціонального стану спортсменів є раціональне збалансоване харчування.
Дієти, рекомендовані для спортсменів різних видів спорту, складені з урахуванням етапу підготовки спортсмена, часу року (у зимовий час потреба в енергії вище приблизно на 10%) і кліматичних умов, а також віку, статі, ваги, спортивного стажу й інших індивідуальних показників спортсмена. При цьому раціон спортсмена повинний:
1) відповідати його енерговитратам у даний момент часу;
2) бути збалансованим, тобто містити всі необхідні живильні речовини (білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні солі, біологічно активні речовини) у необхідних пропорціях;
3) містити продукти як тваринного, так і рослинного походження;
4) легко засвоюватися організмом.
Досить важливою для спортивних дієт є кулінарна обробка їжі. Особлива увага тут повинна приділятися максимальному збереженню природних властивостей продуктів, їхній розмаїтості й оформленню блюд.
Звичайний режим харчування має на увазі триразовий прийом їжі, однак для висококваліфікованих спортсменів переважно 4-х або 5-разове харчування.
Калорійність харчування повинна відповідати енерговитратам спортсмена, що у свою чергу визначаються віком, статтю, спортивним стажем і кваліфікацією. У таблиці 1 представлені показники добової потреби в енергії й основних харчових речовинах на 1 кг маси тіла.

Таблиця 1

Білки.г Жири.г Вуглеводи,м Калорійність, Ккал
2.8 2.2    

 

Прийом білка в кількості більш ніж 3 г/кг не рекомендується навіть для спортсменів таких видів спорту, як важка атлетика, метання, атлетична гімнастика, тому що організм, як правило, не в змозі справитися з розщепленням і засвоєнням такої маси протеїну. Але і недостатній прийом білка (менш ніж 2 г на 1 кг ваги тіла) також не сприяє нормалізації обмінних процесів, тому що при цьому може спостерігатися підвищення виведення з організму таких важливих вітамінів, як вітамін С, гіамін, рібофлавін, пірідоксін,ініацин,іа також солей калію.
Поряд зі своєю пластичною функцією, білки можуть використовуватися організмом як енергоносії, так, 10 - 14% білку, що надходить в організм, може окислятися і давати необхідну енергію. При цьому особливі вимоги пред'являються до якості споживаного білку, його амінокислотному складу, наявності в ньому незамінних амінокислот. Рекомендується добове споживання незамінних амінокислот (у мг на 1кг ваги тіла) представлено в таблиці 2.

 

Таблиця 2.

 

Амінокислоти Підлітки Чоловіки Жінки
Ізолейцин      
Лейцин      
Лізин      
Метіонін (цистеїн, феніланин)      
Тірозин      
Треонин      
Триптофан      
Валин      

Не менш важливою характеристикою споживаного спортсменами білка є рівень збалансованості амінокислотного складу. Вважається, що найбільш оптимальним є зміст у раціоні 55 - 65% білків тваринного походження.
Що стосується такого важливого компоненту їжі, як жири, то для спортсменів найбільш краще споживання жирів з низькою крапкою плавлення, які утримуються в молоці, молочнокислих продуктах, а також рослинній олії. Перед інтенсивними тренуваннями і змаганнями кількість жирів у раціоні повинна бути знижена, тому що вони погано засвоюються при високих фізичних і емоційних навантаженнях.
У період навантажень максимальної і субмаксимальної потужності енергопостачання організму здійснюється в основному за рахунок вуглеводів, для здійснення вуглеводного насичення організму рекомендується фруктоза. Її перевага в порівнянні з глюкозою полягає в тім, що прийом фруктози не супроводжується значними коливаннями змісту цукру (глюкози) у крові і не вимагає тому збільшення викиду інсуліну підшлунковою залозою. При цьому зміст глікогену в кістякових м'язах знижується в значно меншому ступені, ніж при вживанні глюкози.
Одним з найважливіших компонентів збалансованості харчування є одержання з їжею (або додатково з фармакологічними препаратами) відповідної кількості вітамінів і мінеральний речовин. У таблиці 3 представлена добова потреба спортсменів у вітамінах (у мг). Слід зазначити, що приведені в таблиці показники в 1,5 - 2 рази перевищують дані американських авторів, що очевидно зв'язано з характером харчування і якістю продуктів у США.

 

Таблиця 3

С В1 В2 В3 В6 ВР(мкг) В12 РР А Е
    5,2       0,009   3,8  

Необхідність додаткового прийому вітамінів (крім їхнього змісту в їжі) аж ніяк не означає, що їх підвищений прийом веде до поліпшення спортивних результатів. Навпроти, передозування вітамінних препаратів може приводити до дуже важких наслідків для організму. Деякі з можливих побічних ефектів прийому надлишкових доз вітамінів представлені в табл.4.

Таблиця 4.

Вітамін Токсична доза Побічний ефект
А більш 200 г. підлітки. більш 60 г. діти. 6-20 мг. добова доза для дорослих розвиток гідроцефалії, цироз, тетратогенні ефекти...
Р більш 1250 мкг. гіперкальцемія, апатія, флебіти, головний біль...
Е більш 150 мг. слабість, швидка стомлюваність, диарея, гіперхолестиринемія...
В6 більш 200 мг. слабість, швидка стомлюваність, сенсорна неропатия...
РР більш 100 мг. бронхоспазм, гіперглікімія, гепатит...
С більш 2 г. нудота, диарея, руйнування вітаміну В12

Таким чином, можна з упевненістю вважати, що повноцінне збалансоване харчування є одним з найважливіших компонентів медико-біологічного забезпечення тренувального процесу і змагальної діяльності. Досить важливим для раціонального фармакологічного забезпечення є питання про взаємодію лікарських препаратів з компонентами їжі, а також вибір оптимального часу прийому препаратів. Досить важливими факторами розчинення й усмоктування лік є склад і температура їжі, наявність у кишечнику здорової мікрофлори.
Часто лікарські препарати змішують із фруктовими або овочевими соками в спробі замаскувати їхній неприємний смак або ж для полегшення їхнього прийому усередину. Однак соки містять ряд органічних кислот, у присутності яких відбувається руйнування деяких з'єднань, зокрема, антибіотиків.
Загальною рекомендацією може бути призначення лік (якщо це не обмовляється особливо) натще, що дозволяє виключити взаємодію лікарських засобів з компонентами їжі і значно обмежує негативний вплив травних соків, виключає затримуючий вплив їжі на усмоктування препаратів. Цим забезпечується максимальна приступність фармакологічних препаратів для організму. Жовчогінні засоби доцільно призначати за 5 -10 хвилин до їжі, з тим розрахунком, щоб вони стимулювали жовчовідділення до моменту надходження їжі в дванадцятипалу кишку. Після їжі, як правило, призначають препарати, нерозчинні у воді і розчинні в жирах (наприклад, жиророзчинні вітаміни - А, Д, Е), а також препарати, що містять солі калію, брому, натрію, відновлене залізо. При надходженні лік в організм до їжі іноді можливе роздратування слизуватої оболонки шлунку, що може бути усунуто і запиванням ліки водою, крохмальним слизом або молоком.
На закінчення хотілося б ще раз підкреслити, що запропоновані Вашій увазі методичні рекомендації можуть дати лише загальні представлення про побудову системи раціонального фармакологічного забезпечення тренувального процесу і змагальної діяльності висококваліфікованих спортсменів. Усі конкретні ради і медичні призначення можуть здійснюватися тільки лікарем і проводитися під лікарським контролем.

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 598 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)