АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Що називають серцевим циклом, яка його структура?

Прочитайте:
  1. Що називають балансом азоту
  2. Що називають нюховою сенсорною системою, які її функції?
  3. Що називають поведінкою та вищою нервовою діяльністю?

Серцевий цикл – це зміна станів скорочення (систоли) і розслаблення (діастоли) відділів серця, яка повторюється циклічно. Водій ритму серця синоатріальний вузол генерує ритмічно потенціали дії які поширюються на передсердя та завдяки провідні системі на кардіоміоцити шлуночків, які скорочуються. При частоті скорочень серця 75/хв.. тривалість серцевого циклу становить 0,8с.

Скорочення камер серця називають систолою, а розслаблення – діастолою.

Під час систоли шлуночків виникає поширення збудження по міокарду та скорочення, завдяки чому підвищується в них тиск крові і закриваються передсердно-шлуночкові клапани (період напруження). Кров завдяки градієнту тисків під час систоли через відкриті півмісяцеві клапани переходить із лівого шлуночка в аорту, а із правого шлуночка – в легеневу артерію (період вигнання крові).

Під час діастоли шлуночків тиск крові в них зменшується і стає меншим, ніж в аорті і легеневій артерії, це призводить до закриття півмісяцевих клапанів (протодіастолічний період). Подальше розслаблення шлуночків відбувається при закритих передсердно-шлуночкових і закритих півмісяцевих клапанах (фаза ізометричного розслаблення), доки тиск крові не зменшиться до такого, як у передсердях (майже до нуля), що призводить до відкривання передсердні-шлуночкових клапанів, через отвори кров із передсердь надходить у шлуночки (період наповнення), завершується наповнення шлуночків кров’ю під час систоли передсердь.

Беручи до уваги, що нагнітальну функцію в системі кровообігу виконують саме шлуночки серця, а передсердя – резервуарну та ще під час систоли додатково наповнюють шлуночки кров’ю, структуру серцевого циклу можна представити так, як на схемі:

 

Отже ще раз наголосимо, що вигнання крові зі шлуночків серця в аорту та легеневу артерію здійснюється під час систоли завдяки градієнту тисків між лівим шлуночком і аортою, правим шлуночком і легеневою артерією, бо відкриваються півмісяцеві клапани.

Наповнення шлуночків кров’ю відбувається під час їх діастоли, на початку якої закриваються півмісяцеві клапани, бо тиск у шлуночках стає меншим, ніж в аорті та легеневій артерії і поступово зменшується до величини тиску у передсердях – майже до нуля, передсердно-шлуночкові клапани відкриваються і кров з передсердь йде до шлуночків, наповнюючи їх на 2/3 кінцево-діастолічного об’єму, остання 1/3 крові наповнює шлуночки під час систоли передсердь. При зменшенні тривалості діастоли наповнення шлуночків кров’ю зменшується.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 462 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)