АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Що називають нюховою сенсорною системою, які її функції?

Прочитайте:
  1. Спинний та головний мозок людини є центральною нервовою системою, яка здійснює нервову регуляцію всіх функцій організму людини. Мозок утворюється білою та сірою речовинами.
  2. Що називають балансом азоту
  3. Що називають поведінкою та вищою нервовою діяльністю?
  4. Що називають серцевим циклом, яка його структура?

Нюхова сенсорна система – це сукупність структур, що забезпечують введення інформації до центральної нервової системи (ЦНС) від нюхових рецепторів, її обробку на різних рівнях аж до центрів кори головного мозку, наслідком чого є формування нюхового відчуття.

Шлях передачі інформації від нюхових рецепторів нюховими нервами (І пара черепних нервів) до нюхових цибулин і центрів нюхової кори головного мозку – це специфічний канал передачі інформації, Обробка інформації здійснюється на рецепторному рівні, у нюхових цибулинах, нюхових полях нюхової кори головного мозку.

Нюхові рецептори – це нервові закінчення нюхового нерва, які розташовані у слизовій оболонці верхнього носового ходу. Зовнішні відділи нюхових рецепторних нейронів мають нюхову булаву, від якої відходять від 8 до 40 нюхових волосин, в мембрані яких розташовані рецепторні білки. При утворенні комплексу “хімічна речовина” (одорант) – рецептор, інформація передається на G-рецептор, активується аденілатциклаза, утворюється цАМФ, активація цАМФ-залежних воріт натрієвих каналів, вхід іонів натрію і формування рецепторного деполяризаційного потенціалу на мембрані булави, генерація ПД на аксоні нейрона.

Спрощена схема будови нюхової сенсорної системи

 

Нюхові відчуття передують вживанню їжі і дозволяють виявити її придатність до вживання. Неприємний запах їжі супроводжується збільшенням виділення слини (салівацією), облизуванням.

Нюхове відчуття забезпечує безпечне перебування в навколишньому середовищі, бо відчуття небезпечних запахів формує свідому поведінку уникнення від небезпеки.

Приємні запахи викликають позитивні емоції – задоволенням, що позитивно позначається і на стані.вісцеральних систем. Аромотерапія (лікування запахами) має фізіологічні основи.

Феромони, хімічні запахові речовини, що виділяють спеціальні залози у осіб різної статі, сприяють пошуку партнера для продовження роду.



Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 416 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)