АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Яка кількість та види лейкоцитів, їх роль?

Прочитайте:
  1. Кишковий сік має найбільшу кількість ферментів. Один з них активує трипсин підшлункового соку.
  2. Кількість годин
  3. Кількість годин - 2
  4. Кількість годин - 2
  5. Кількість годин - 2
  6. Кількість годин - 2
  7. Кількість годин – 2
  8. Кількість годин – 2
  9. Кількість годин – 2
  10. Кількість годин – 2

Кількість лейкоцитів становить в межах 4-9•109/л. ільшення кількості лейкоцитів називають лейкоцитозом, а зменшення кількості – лейкопенією.

Фізіологічний лейкоцитоз може бути після вживання їжі, м’язової роботи, коли незначне збільшення кількості лейкоцитів запобігає проникненню бактерій при можливому пошкодженню бар’єрів під час травлення або фізичного навантаження.

За морфологічною будовою вони поділяються на гранулоцити, які є найчисельнішими серед усіх лейкоцитів, та агранулоцити.

До складу гранулоцитів входять нейтрофіли (50-70%), еозинофіли (1-4%), базофіли (0,4%).

Основною функцією нейтрофілів є фагоцитоз. Нейтрофіли можуть проходити через стінку капілярів між ендотеліальними клітинами (діапедез) і завдяки хемотаксису мігрувати туди, де знаходяться бактерії або продукти їх розпаду у вогнищах запалення, знищуючи їх шляхом фагоцитозу.

Еозинофіли також проникають із капілярів у тканини і мають функцію фагоцитозу. Особливо багато цих клітин у слизовій оболонці травного каналу, де вони забезпечують захист від паразитів, та у слизовій оболонці дихальних шляхів, де вони виконують свою роль у разі алергічних реакцій, коли їх кількість збільшується (еозинофілія).

Базофіли містять у гранулах гістамін (тканинний гормон), гепарин (антикоагулянт, що запобігає зсіданню крові), ферменти протеази. Вони утворюють та виділяють лейкотрієни, простагландини – тканинні гормони. На мембрані їх розміщенні ІgE-рецептори, які можуть приєднувати антигени. Отже базофіли беруть участь у запальних реакціях, знищуючи бактеріальних збудників, їх кількість збільшується при алергічних реакціях.

До складу агранулоцитів входять моноцити (2-8%), лімфоцити (20-40%).

Моноцити є тканинними макрофагами, які мігрують у тканини і здійснюють фагоцитоз, цим вони не тільки знищують бактерії, але виділяють чисельну кількість тканинних гормонів (інтерлейкінів), які регулюють продукцію інших учасників захисного процесу.

Лімфоцити приймають участь у реакціях набутого імунітету на відміну від інших видів лейкоцитів, які є учасниками вродженого імунітету. Імунітет – це захист організму від патогенних впливів; з латини – immunitas – це позбавлення від чогось.

Лімфоцити поділяються на Т- лімфоцити і В-лімфоцити.

В-лімфоцити приймають участь у гуморальному імунітеті: після зустрічі з антигеном вони диференціюються у В-клітини пам’яті, які протягом тривалого часу можуть розпізнавати чужі антигени, та плазматичні клітини, які продукують відповідні імуноглобуліни – антитіла, знешкоджують антигени.

Т- лімфоцити приймають участь у клітинному імунітеті, який супроводжується відторгнення чужих клітин, тканин, які не притаманні організму у нормальних фізіологічних умовах.

 

 


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 362 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)