АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Види дії лікарських речовин

Прочитайте:
  1. C. Мінеральні речовини, білки
  2. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  3. А численними зверненнями мешканців промислового району міста була встановлена інтоксикація, спричинена поліхлорованими біфенілами. Які шкірні прояви є маркером дії цих речовин?
  4. Абсорбція лікарської речовини в організмі.
  5. В. Обмін речовин
  6. Виведення лікарської речовини з організму.
  7. Вивчення загального вигляду лікарських рослин, діючих початків та їх застосування з лікувальною метою.
  8. Види дії лікарської речовини.
  9. Визначте, які з нижче перерахованих речовин відносять до ферментів підшлункової залози

Під прямою дією слід розуміти зміну функції клітини чи органу під безпосереднім впливом на них лікарської речовини.

G Непряма дія – це зміна функції клітин чи органів, які не вступають безпосередньо у взаємодію з лікарською речовиною. Вона проявляється безпосередньо за допомогою нервових або гуморальних шляхів. Наприклад, серцеві глікозиди після всмоктування в кров спочатку прямо діють на міокард, а потім на нирки - сечогінно (непряма дія).

Загальна дія – проявляється в тому випадку, коли речовина одночасно змінює функцію клітин багатьох органів та систем завдяки однотипності впливу на біохімічні реакції.

G Вибіркова дія – це специфічна дія лікарської речовини на окремі органи та системи, яка зумовлюється специфічністю хімічної структури і фізичних властивостей самої речовини, а також морфологічною специфічністю органа.

Основна – це дія, що за своєю силою та властивістю домінує над іншими сторонами впливу лікарського засобу на фізіологічні функції організму.

Побічна – це дія, що має другорядний, за силою досить часто менш виражений характер, нерідко зустрічається лише в окремих індивідуумів, але інколи надзвичайно небезпечна.

G Бажана побічн а – це дія, що розширює і доповнює основну яка в тій чи іншій мірі сприяє прояву основної дії і нормалізації функцій інших органів та систем при захворюванні.

Небажана – дія, яка проявляється негативною реакцією різних органів та систем, що не сприяє видужанню, а навпаки, нерідко загрожує життю.

Однією з найбільш поширених побічних небажаних дій є алергія, яка може бути природженою та набутою, або токсичність чи дисбактеріоз.

Небажаними діями є:

Канцерогенна (cancer -рак) – дія виявлена у багатьох хімічних сполуках, тому для лікарських речовин вона не допускається.

Тератогенна – дія проявляється дефектами розвитку ембріонів під впливом різних фізичних, біологічних, хімічних факторів.

Мутагенна – дія проявляється стійкими раптовими або викликаними штучно змінами спадкового апарату, що призводить до різних змін морфологічних і якісних ознак організму.

Ембріотоксична – дія проявляється негативним впливом на розвиток зародків. Вона притаманна лікарським засобам, що мають здатність проникати через плацентарний бар’єр і проявляти токсичний вплив на ембріон.

 



Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 617 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)