АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фізико – хімічні фактори, що впливають на проникнення ліків через мембрани

Прочитайте:
  1. C. Саморегуляція через печінково-кишково-печінкову циркуляцію жовчних кислот
  2. Абсорбція ліків
  3. Активный и пассивный транспорт веществ через биологические мембраны.
  4. Алиментарно через свинину
  5. Анатоксин 0,5 -3 раза в день и через 5 дней повторить.
  6. Антонова А.Р., МихееваВ.Н., Новоселова Я.Б., Ронинсона А.Г. – «Здоровье через гигиену»
  7. Артеріальна гіпертензія, обумовлена прийомом ліків
  8. Багато психотропних препаратів (мескалін, ЛСД) імітують природні медіатори. На який процес синаптичної передачі вони впливають?
  9. Біохімічні методи,їх значення.
  10. БІОХІМІЧНІ ОЗНАКИ МІТОХОНДРІОПАТІЙ

Досягаючи місця дії, лікарська речовина проходить ряд бар’єрів: клітинні мембрани епітелію шкіри, або слизових оболонок, стінок капілярів, усіх без винятку тканин організму і субмікроскопічних органів кожної клітини, у т.ч. збудників захворювань.

Інтенсивність транспортування лікарських речовин залежить від таких фізико хімічних особливостей: об’єм, просторова конфігурація молекул, ступінь іонізації, жиророзчинність іонізованих і неіонізованих форм.

Розрізняють чотири механізми транспортування хімічних речовин через біологічні мембрани: пасивна дифузія за градієнтом концентрації у сторону нижчої концентрації; полегшена дифузія фільтрація через пори мембран у вигляді комплексних сполук з іншими компонентами; активна дифузія –транспортування ферментами переносниками проти градієнта концентрації з використанням енергії АТФ; піноцитоз обволікання мембраною нерозчинних речовин з утворенням заглиблень, піноцитозних пухирців і вакуолею, які потім залишаються в цитоплазмі клітини.

Фільтрація - це загальний шлях переходу для більшості малих водорозчинних, полярних і неполярних сполук. Більшість лікарських речовин є слабкими кислотами чи лугами, тому в розчинах знаходяться в іонізованому або неіонізованому стані.

При полегшеній дифузії транспортуються високоіонізовані сполуки і полярні молекули речовин, які в травному каналі із слизом утворюють нейтральні комплекси, що потім проникають у клітини.

Спеціалізовані транспортні системи забезпечують швидку доставку клітинам через мембрану необхідних органічних іонів і полярних молекул – цукор, амінокислоти, піримідини.

Шляхом активного транспортування проникають іони К, Nа, Cl, амінокислот, відповідних сильних органічних кислот і лугів. іонізовані форми слабких електролітів тощо.

 

З метою місцевої, рефлекторної та резорбтивної дії застосовують ентеральні і парентеральні шляхи введення лікарських препаратів.

G Ентеральні це такі, що передбачають введення ліків через травний канал.


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 683 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)