АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

АНАЛЬГЕЗУЮЧІ ЗАСОБИ

Прочитайте:
  1. Адренергічні засоби
  2. Адреноблокуючі засоби.
  3. Адреноміметичні засоби непрямої дії.
  4. Адреноміметичні засоби прямої дії.
  5. Адсорбуючі засоби.
  6. Алкілювальні засоби.
  7. Анальгетичні засоби
  8. АНАЛЬГЕТИЧНІ ЗАСОБИ
  9. Анальгетичні засоби.

Аналгезія – це процес знеболення чи послаблення болю. Таким чином, анальгезуючі засоби або анальгетики це засоби, які послаблюють або знімають відчуття болю при збереженні свідомості та інших видів чутливості. Біль є фізіологічним механізмом суб’єктивного прояву неблагополуччя в організмі, тому носить захисний характер. Але сильний біль виснажує організм і навіть може привести до смерті в результаті шоку.

Тому застосовують анальгетики для усунення болю після травм, під час операцій, при запальних процесах, що спричиняє не тільки неприємне відчуття, а й порушує функцію серцево-судинної та дихальної системи.

GАнальгетики поділяються на дві основні частини: наркотичні й ненаркотичні.

Наркотичні анальгетики – це опій та препарати, що мають подібну до нього дію. На центральну нервову систему вони діють болезаспокійливо, особливо у випадках не пов’язаних із запальними процесами. Крім того, препарати опію діють неоднаково на тварин різних видів, викликаючи в одних сон, а в інших – загальне збудження, занепокоєння і навіть корчі. Більшість з них уже в невеликих дозах пригнічують центр дихання та кашлю, тому деякі застосовуються виключно як протикашльові засоби. До цієї групи препаратів належать: опій в порошку, кофеїн чистий. У ветеринарній медицині застосовується лише один алкалоїд опію – папаверин, який викликає ейфорію у людей.

Папаверину гідрохлорид - це порошок білого кольору, гіркий на смак, розчиняється у воді (1: 40). Застосовують для послаблення болі при коліках, ниркових та печінкових каменях, спазмах сечового міхура, а також для зниження тиску крові. Дози підшкірно: ВРХ і коням 0,3 – 0,8г, ДРХ та свиням 0,1 – 0,3, собакам 0,03 – 0,1г.

Ненаркотичні анальгетики – це засоби, які проявляють болезаспокійливу, протизапальну та жарознижувальну дію. В основі аналгезії лежить протизапальна дія, тому їх застосовують при запальних процесах в суглобах, кісткових, м’язових та інших тканинах. Цей вид не викликає снотворного ефекту та ейфорії, не пригнічує дихальний і кашльовий центри. Важливе практичне значення має жарознижувальний ефект ненаркотичних анальгетиків. Жарознижувальні засоби, пригнічують збуджений центр терморегуляції, а через нього гальмують теплопродукцію та підсилюють тепловіддачу, тим самим знижуючи температуру тіла.

 


Препарати саліцилової кислоти та її похідні:


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1256 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)