АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

З.Жовчний міхур.

 

Жовчний міхур (vеzіса fel1еа) має грушоподібну форму і розташований на вісцеральній поверхні печінки. Має довжину 7-8 см, а об'єм - 40-60 см3.

У жовчному міхурі виділяють дно, тіло і шийку. Шийка переходить у міхурову протоку (ductus cysticus) завдовжки 3-5 см, який зливається з загальною печінковою протокою (ductus hepaticus communis складається з ductus hepaticus dextra et ductus hepaticus sinistra), утворюючи загальну жовчну протоку (ductus choledochus). Довжина ductus choledochus 7-8 см. Він об'єднується з протокою підшлункової залози і відкривається в низхідну частину дванадцятипалої кишки, де утворюється розширення — печінково-підшлункова ампула, яка відкривається у великий сосочок дванадцятипалої кишки. У ділянці ампули є м'яз стискач (сфінктер Одді), який перешкоджає затіканню вмісту кишки в протоку підшлункової залози та спільну жовчну протоку.

Жовчний міхур — порожнистий орган, його стінка утворена слизовою оболонкою, яка містить численні складки і покрита одношаровим циліндричним епітелієм. Через епітелій слизової оболонки можуть усмоктуватися вода та деякі інші речовини, тому міхурова жовч має густішу консистенцію і темніший колір (порівняно з печінковою). -

М'язова оболонка складається з гладкої м'язової тканини. У ділянці шийки жовчного міхура циркулярні м'язові елементи утворюють сфінктери.

Серозна оболонка вкриває жовчний міхур з трьох боків (орган розташован мезоперитонеально), а стінка, яка прилягає до печінки, вкрита адветиційною оболонкою.

Дно міхура прилягає до передньої черевної стінки в ділянці стискання правого прямого м'яза живота і реберної дуги.

(Дивіться схему №2)

 

У товщі великого сосочка у стінці дванадцятипалої кишки є сфінктер Одді, який перешкоджає затіканню вмісту дванадцятипалої кишки у жовчну та панкреатичну протоку. Вище сфінктера, під місцем злиття протоки підшлункової залози з загальною жовчною протокою, розташован сфінктер загальної жовчної протоки, який регулює приток жовчі у кишку.

В період між травленням сфінктер Одді закрит і жовч накопичується у жовчному міхуру, де вона концентрирується. Під час травлення сфінктер Одді відчиняється і пропускає жовч у дванадцятипалу кишку.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 355 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)