АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Підшлункова залоза.

Прочитайте:
  1. Підшлункова залоза
  2. Підшлункова залоза і кишечник. Варіант ІІІ
  3. ПІДШЛУНКОВА ЗАЛОЗА.

Підшлункова залоза (pancreas) міститься в черевній порожнині, у лівій підребровій ділянці. Спереду розмішений шлунок, зліва - селезінка, головку підшлункової залози охоплює дванадцятипала кишка. Довжина 16-22 см, маса 70-80 г.

Вона належить до залоз змішаної секреції, екзокринна частина якої продукує панкреатичний сік, а ендокринна — синтезує гормони.

Підшлункова залоза має три відділи: головку, тіло, хвіст; дві поверхні: передню і задню, а в ділянці тіла ще й нижню; три краї: передній, верхній, нижній.

Екзокринна частина pancreas за масою становить 97% усього органа. Зовні покрита тонкою сполучнотканинною капсулою, яка спереду зрошена з вісцеральним листком очеревини.

Паренхіма залози поділена на часточки, а часточки складаються з панкреатичних ацинусів, у які входять кінцевий секреторний апарат і вставна протока. Вставні протоки переходять у внутрічасткові, міжчасткові протоки і спільну панкреатичну протоку, яка проходить через товщу залози; відкривається разом зі спільною жовчною протокою в дванадцятипалу кишку, отвір якої знаходиться на великому сосочку. Іноді буває додаткова протока pancreas, отвір якої знаходиться на малому сосочку дванадцятипалої кишки, розміщеному вище від великого сосочка на 1,5-2 см.

Ендокринна частина підшлункової залози має вигляд невеликих скупчень клітин - панкреатичних острівців (островці Лангерганса), які розташовані у часточках між панкреатичними ацинусами. Найбільше острівців у хвості і найменше у головці. Загальна кількість острівців може коливатися від 200 тис. до 2 мільйонів.

 

(Дивіться схему №3)

 

Запитання.

1. Положення, поверхні, краї печінки.

2. Частки печінки, її ворота.

3. Особливості кровоносної системи печінки.

4. Як печінка вкрита очеревиною?

5. Будова структурно-функціональної одиниці печінки.

6. Частини жовчного міхура, будова його стінок.

7. Спільна жовчна протока.

8. Куди відкривається протока підшлункової залози?

9. Які відділи має підшлункова залоза?

10. До залоз якої секреції відносять підшлункову залозу?


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 440 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)