АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

За однією з версій, вважається, що віроїди є інтронами, що «втекли» і були вирізані в ході сплайсингу, які випадково придбали здатність до реплікації. Білків віроїди не кодують.

Прочитайте:
  1. Будова білків
  2. В результаті інсульту у хворого зникла здатність розуміти усну мову. Де локалізується осередок ураження?
  3. В результаті інсульту у хворого зникла здатність читати. Де локалізується осередок ураження?
  4. Вікові особливості обміну білків, жирів, вуглеводів.
  5. Для участі в енергетичному обміні мітохондріям потрібні більш ніж 50 ферментів і ферментних комплексів, які складаються із 40 різних білків.
  6. Засоби, що знижують тонус та скоротливу здатність міометрію
  7. Засоби, що стимулюють скоротливу здатність матки.
  8. Здатність організму набувати нових морфологічних, або біохімічних
  9. Інгібітори синтезу білків

Віроїди так само розглядають в якості представників гіпотетичного добіотичного «світу РНК».

Зв'язок з вірусами

Вірус гепатиту D - Hepatitis D virus (HDV) філогенетично близький до віроїдів рослин. Його називають "віроїдоподібним сателітом РНК", "субвірусним патогеном людини". Схожими з віроїдами у віруса гепатиту D є особливості структури, необхідність в допоміжному вірусі, а також сам механізм реплікації, що отримав найменування «кільця (rolling circle), що котиться». У структурі HDV, на відміну від HBV (вірусу гепатиту В), немає власної полімерази. Її функції, як вважають, компенсує полімераза HBV. Ані HDV, ані віроїди не кодують власну полімеразу. Замість цього HDV і віроїди вимагають полімеразу хазяїна, яка може використовувати РНК як шаблон. Також HDV і віроїди містять рибозіми - послідовності РНК які мають каталітичну активність.

Таким чином є підстави вважати, що HDV займає як би проміжне місце між вірусами рослин і вірусами тварин і, мабуть, відноситься до найбільш стародавніх форм життя.

Значна різниця між віроїдами і HDV - це те, що тоді як віроїди не кодують білків, HDV кодує синтез двох білків, названих маленькими і великими антигенами дельта вірусу.

Властивості

Найменші віроїди scRNA (малі цитоплазматичні РНК) вірусу жовтих рисових плямочок (RYMV, rice yellow mottle sobemovirus) мають довжину всього 220 нуклеотидів. Геном самого маленького відомого вірусу, здатного викликати інфекцію, має розмір близько 2000 нуклеотидів. Число нуклеотидів у віроїдної РНК коливається від 246 до 371.

Віроїдна РНК, має високу стабільність до хімічних і фізичних чинників. У порівнянні з вірусами, віроїди найбільш стійкі до дії підвищених температур. Наприклад, віроїд карликовості хризантеми зберігає інфекційність при кип'ятінні. При вивченні морфологічних властивостей віроїдів виявляються 2 форми структур, що мають інфекційність - лінійні (37-50 нм) і кільцеві (до 100 нм) (рис. 8), Лінійних молекул в препаратах міститься значно більше (до 70%). У присутності іонів Mg2+ кільцеві структури здатні перетворюватися на лінійні.

Віроїди мають здатність до самогібридізації, внаслідок високого рівня внутрішньої комплементарності (до 70%). Тому при їх діагностиці використовують методи гібридизації (dot - spot) на папері нітроцелюлози, де тестована в соку аналізованої рослини або очищених препаратах РНК віроїда гібридізується з РНК, міченною Р32, від хворих рослин з відомою етіологією.

Патогенез

Віроїди від хазяїна до хазяїна, зазвичай, передаються при вегетативному розмноженні; деякі віроїди поширюються через насіння і пилок, або за допомогою комах-переносників.

Механізм патогенезу може полягати в репресії фізіологічно важливих генів хазяїна за рахунок сайленсинга віроїдної РНК, що інтерферує з РНК клітини-хазяїна (siРНК). В ролі siРНК виступають дволанцюгові і шпилькові фрагменти віроїдів. Вони зв'язуються з ділянками комплементу РНК хазяїна і рибонуклеазою. Комплекс, що утворився, викликає деградацію РНК хазяїна.

 


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 469 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)