АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Reieloo alumise otsa ehitus, milliste luudega ta liigestub?

Reieluu distaalse otsa läheduses reieluu kaarejoone mokad eemalduvad teineteisest ja nende vahele jääb kolmnurkne õnnalmine pind. Tugevasti jämenenud reieluu distaalne ots moodustab kaks ümardunud, tahapoole pöördunud põnta – mediaalse ja lateraalse põnda,mille vahele jääb sügav põntadevaheauk.

 

Reieluu põntadel on liigesepinnad liigestumiseks sääreluu proksimaalse otsaga. Reieluu distaalse otsa eesmisel pinnal asub põlvekedermine pind liigendumiseks põlvekedraga.

30.Sääreluude ehitus ja asetus

Sääre luud- sääre- ja pindluu on peaaegu ühepikkused toruluud.

 

Sääreluu(tibia) proksimaalne ots on jämenenud ja moodustab mediaalse ja lateraalse põnda. Kummagi põnda ülemisel küljel on kergelt nõgus liigesepind liigestumiseks reieluu distaalse otsa põntaga. Nende liigesepindade vahele jääb põntadevahekõrgent. Sääreluu proksimaalne otsa eesmisel pinnal on sääreluuköprus, lateraalsel küljel väike liigesepind liigestumiseks pindluupeaga. Sääreluukeha on ristlõikes kolmekandiline, eesmine serv on kõige teravam ja ulatub otse naha alla ning on seetõttu löökide suhtes väga tundlik. Alumise otsa mediaalselt küljelt lähtub allapoole keskmine peks, lateraalsel küljel on sälk ühenduseks pindluuga. Sääreluu distaalses otsas on liigesepind liigestumiseks kontsluuga.

 

Pindluu (fibula) on jämenenud otstega suhteliselt pikk ja peenike luu. Proksimaalne ots pindluupea, liigestub sääreluu lateraalse põndaga. Jämenenud distaalne ots moodustab külgmise pekse. Keskmine ja külgmine peks koos sääreluu alumise liigesepinnaga moodustavad,hargi mille vahele jääb kontluu.

 

Sääre luude teineteise poole suunatud servi nimetatakse luudevahemisteks servadeks,millele kinnitub sääreluude-vahekile.

 

Milliseid osi eristatakse jalas? Mitu luud on nendes?

Jala luud (ossa pedis) jagunevad kanna,pöia ja varvaste luudeks.

 

Kanna luud koosnevad 7 lühikesest luust. Proksimaalses reas 2 luud: kandluu (calcaneus), kontluu (talus).

Distalses reas on 5 luud: lodiluu,, ja 3talbluud.

 

Pöid koosneb 5-st pöialuust.(os metatarsale) (põhimikk,keha ja pea)

 

Varvastel on 3 lüli, suurvarbal on kaks lüli.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 717 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)