АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Ретикулярна формація (РФ) – сукупність нервових клітин, які за допомогою волокон утворюють сітку (лат. rete – сітка)

 
 


РФ розміщена в стовбурі мозку, таламусі забезпечує інтеграцію та зв’язок спинного мозку, стовбура мозку, мозочка, гіпоталамуса з базальними ядрами та корою кінцевого мозку.

РФ приймає участь в забезпеченні багатьох функцій ЦНС від простих (рухових, травлення) до складних (розумова діяльність).

РФ неспецифічно впливає на структуру, які вона об’єднує. Низхідний вплив РФ забезпечується через збуджувальні або гальмівні нейрони спинного мозку. В результати рефлекторні відповіді або активуються (полегшуються) або гальмуються (оклюзія) рефлекси. Висхідний вплив РФ заключається в активації таламуса, кори, підтримки її нейронів в тонусі, що забезпечує активність, функцію неспання, бадьорості.

Зниження функції РФ приводить до зниження тонусу кори і засипання.

До базальних ядер (БЯ) кінцевого мозку входить: хвостате ядро, лушпина, бліді кулі, субталамічне ядро та чорна речовина. Хвостате ядро з лушпиною називають смугасте тіло. Лушпина з блідими кулями (бічна і латеральна) утворюють сочевицеподібне тіло.

 

 


Таламус

 

 
 

 

 


Смугасте тіло одержує аферентну імпульсацію з сенсорних і асоціативних зон кори КМ і чорної речовини. Смугасте тіло еферентно зв’язано з блідими кулями і чорною речовиною., а від них імпульси направляються до таламусу і ядер стовбура мозку. За рахунок цього БЯ зв’язують асоціативні зони кори КМ з моторною зоною кори. Вони відповідають за втілення абстрактної думки асоціативної кори в плануванні і програмуванні рухів, втілення її у вольову рухову реакцію (через моторні зони кори та стовбур мозку). Через пірамідальні шляхи БЯ тонізують мотонейрони м’язів – згиначів, а через РФ стовбура мозку на тонус згиначів і розгиначів. БЯ разом з чорною речовиною гальмують мотонейрони СМ. При виконанні повільних рухів БЯ попередньо настроюють м’язи і рефлекси що полегшує виконання складних рухових програм.

БЯ разом з чорною речовиною зв’язані з гіпоталамусом і приймають участь в притриманні мимовільних рухів під час емоцій.

Смугасте тіло разом з мозочком приймають участь в запам’ятовуванні рухових програм при навчанні. Завдяки їм навчанні програми рухів ходьба, біг, стрибки і т.д., з свідомих переходять до автоматичних.

Функції базальних ядер:


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 355 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)