АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Запам’ятовувати складні рухові реакції під час тренування.

Пошкодження базальних ядер КМ супроводжується гіпокінезами і гіперкінезами. Гіперкінезія – виникнення надмірних та аномальних рухів, ригідністі. Хорея – швидкі мимовільні танцювальні рухи. Атетоз – тривалі повільні судоми. Балізм – мимовільні рухи раптові, інтенсивні, насильницькі.

Гіпокінезія – сповільнення, затруднення рухів. Брадікінезія – сповільнення рухів.

Акінезія- затруднення початку руху. Паркінсонізм –(тремтячий параліч) – хвороба, яка характеризується акінезією, брадікінезією, регідністю м’язів,

тремором. В основі хвороби лежить зниження дофамінового гальмування лушпини і наслідок виникає дисбаланс збудження і гальмування мотонейронів.

Кора кінцевого мозку самого більшого розвитку досягає у людини. Різні частки кори є найвищими центрами сенсорної та рухової діяльності.

На малюнку відображено функцію окремих зон кори.

Соматосенсорна інформація через таламус попадає в задню прицентральну звивину тім’яної частки (соматосенсорна ділянка 1) і Сильвієвій борозні (сомато-сенсорна зона 2). При чому проекція чутливості на звивині відповідає частинам тіла. Ноги розміщені на вершині завитка, а головне біля основи.

 

 


У завитці лише сфокусована топографія волокон від різних частин тіла. А розміри ділянок кори, які отримують імпульси від певної частини тіла, пропорційні до кількості рецепторів в цій частині тіла. Сенсорні ділянки кори, які сприймають імпульси від тулуба і спини, порівняно малі, тоді як ділянки, які сприймають імпульси від рук і частини рота пов’язані з мовою – великі. Для мозку характерна пластичність. Коли за допомогою тренувань збільшити відчуття пальців (у сліпих людей), то зона відповідна в корі збільшується. Ампутація кисті приводить до зменшення даної зони. Клітини ділянок сенсорної кори впорядковані у вигляді окремих колонок або стовпців.

Аналогічно до сенсорної зони збудована рухова зона. Різні ділянки тіла (м’язи) та їх рух відображені в передній прицентральній звивині лобової частки. Стопа проектується у верхній частині звивини, а обличчя внизу.

 

 

Для моторної кори також характерна пластичність. При збільшенні тренування швидкості кисті збільшується відповідає зона кори. Зміни помітні уже за тиждень, а максимальний розвиток через 3-4 неділі.

При подразненні сенсорних зон кори або рухових зон виникають відповідні відчуття або рухи.

Крім сенсорних та рухових зон, у корі є премоторна зона (лобова частка)

яка відповідає за підготовку рухів та асоціативні зони, у яких зароджуються наміри, програми.

 

 


У людини саме більше місця займають асоціативні зони, з ними пов’язані зародження наміру, поведінки, пам’яті і т.д.. Приклад системності діяльності мозку є організація довільних рухів. Намір виникає в асоціативних полях кори КМ, через організацію функціональних систем (П.К. Анахін) для отримання корисного результату. Намір формується під впливом аферентної імпульсації, пам’яті, емоцій, потреб і т.д. від намірів формується план і результат, як у корі так і в базальних ядрах та бічних ділянках мозочка. Від БЯ та мозочка через таламус інформація надходить до премоторної та моторної (рухової) зони кори. А від неї по кірково – спинномозковим шляхам (КСМШ) та кірково - ядерним шляхам (КЯШ) потрапляє до мотонейронів спинного мозку або рухових ядер стовбура мозку. КСМШ і КЯШ починаються 30 % волокон від моторних зон кори, 30% від пре- моторної зони, 40% від соматосенсорної зони і закінчується на мотонейронах СМ або ядрах стовбура мозку.

У своєму шляху КСМШ віддає гілочки до таламусу, червоному ядру, мосту (а від нього до мозочка. В організації довільних рухів можуть бути задіяні також схеми автоматичних рухів які утворились завдяки досвіду. Схеми автоматичних рухів (ходьба, біг, плавання, писання і т.д.) запрограмовані в корі, базальних ядрах так і мозочку.

Рух спричиняє зміни в потоках чутливих нервових імпульсів що проходять від м’язів, сухожилків, суглобів, шкіри. Вся зворотня інформація необхідна для забезпечення точності і плавності рухів потрапляє безпосередньо до моторної кори і спінального мозочка який відповідно передає інформацію до ядер стовбура мозку.
Головними шляхами стовбура мозку, що пов’язані з забезпечення постави і координації, є червоноядерний-спинномозковий, ретикуло-спинномозковий, кортико-спинномозковий, присінкові-спинномозковий і відповідні шляхи спрямовані до мотонейронів стовбура.

При організації довільних рухів залучається також вегетативні реакції (через гіпоталамус) та емоції (через лімбічну систему).

Довільні та мимовільні рухи неможливі без мозочка. Мозочок складається з черв’яка та півкулі мозочка. Трьома парами ніжок мозочок зв’язаний з довгастим мозком, мостом, середнім, проміжним і кінцевим мозком.

 


Фізіологічно мозочок поділяється на три частини. Вузлик черв’яка і клаптик півкулі утворюють клаптико - вузликову частку або присінковий (вестибулярний) мозочок. Ця частка фізіологічно найстаріша і пов’язана з присінковою системою і важлива для підтримки рівноваги.

Решта черв’яка з суміжними з ними при середніми ділянками півкуль становить спинальний мозочок, до яких підходять пропріорецептивні шляхи від тіла, а також шляхи, по яким надходить інформація щодо відображення частин тіла у моторній корі. Зіставляючи планування (кори) з реалізацією виконання рухів у частин тіла (пропріорецептори), мозочок забезпечує плавність і координацію рухів.

Бічні (латеральні) ділянки півкуль мозочка називають новим мозочком. Ці з філогенетичного погляду найновіші структури мозочка досягає найбільшого розвитку у людини. Разом з моторною корою структури нового мозочка виконують планування і програмування рухів.

Мозочок одержуючи інформації від присінкових (вестибулярних) ядер через моторні зони кори впливає на тонус м’язів, піддержує позу та рівновагу під час рухів.

Мозочок через канали зворотнього зв’язку з моторною зоною кори забезпечує навчання програм точних дій. За рахунок тренувань координація рухів становить більш точна та швидка.

Пошкодження мозочка визиває у людей атонію – м’язову слабкість, астенію – швидке втомлення м ’язів, атаксію – п’яна хода, неточність рухів. Можливе дисметрія – непопадання пальцем точно в ціль, асинергія – немає співдружністі рухів у різних суглобах, скандована мова – невиразна.

При видаленні мозочка у собаки, тварина не може деякий період встати. Пізніше рухи відновлюються, тварина встає, але шатається, падає, дуже багато лишніх рухів головою, кінцівками.

Базисний рівень знань:

1. Будова сегменту.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 1090 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)